Vapise, Discogsin myyntipalsta! Maailman kallein levy myytiin suljetussa huutokaupassa ”miljoonilla”

25.11.2015

Musiikkijulkaisujen tietokantapalvelu Discogs on samalla, jos ei suurin, niin yksi suurimmista ”levykaupoista” – pannaan sana sulkeisiin, etteivät kivijalkojen nimeen vannovat levylasset pahastu.

Discogs listaa joka kuukausi kalleimmat yksittäiset myyntitapahtumat. Tuhannen taalan paremmalla puolella on mukana lähes poikkeuksetta suomalaista progea (kuten Haikaraa) ja hardcorea (kuten Terveitä Käsiä). Toistaiseksi tämän vuoden kovimmalla hinnalla myyty levy on newyorkilaisen straight edge hc-bändi Judgen debyyttilevy Chung King Can Suck It (1989, Revelation Records), josta pulitettiin 6048 dollaria, eli noin 5666 euroa.

Kallein tänä vuonna myyty seiskatuuma on puolestaan northern soul -artisti William Powellin Heartache Souvernirs. Levy-yhtiö Power-Housen ensimmäinen julkaisu on peräisin 1960-luvulta, mutta sen tarkempaa julkaisuvuotta ei ole tiedossa. Sinkusta on liikkeellä ilmeisesti vain 10 tiedettyä kopiota. Kesäkuussa yksi näistä vaihtoi omistajaa 5449 dollarilla, eli 5105 eurolla, jota voi pitää sopuhintana myyntihistoriaan verrattuna.

Tuhansien hintaluokasta harpataan satojen tuhansien luokkaan huutokaupoissa, joissa on silloin tällöin kaupan uniikkeja esineitä. Elvis Presleyn ensimmäinen asetaattilevy myytiin tammikuussa 300 000 dollarilla. Presley maksoi 10-tuumaisen asetaatin äänityksestä neljä dollaria ja jätti kuunneltuaan sen ystävänsä luokse. My Happiness– ja That’s When Your Heartaches Begin-kappaleet sisältävän levytyksen ostajaksi tunnustautui myöhemmin Jack White.

Kaikkien aikojen hintaennätykset rikottiin kuitenkin tällä viikolla, kun Wu-Tang Clanin Once Upon a Time In Shaolin myytiin amerikkalaiselle keräilijälle ”miljoonien” hintaan. Huutokaupan järjestänyt Paddle8 ei ole kertonut tämän tarkempia yksityiskohtia kaupasta. Cilvaringzin tuottamaa Wu-tuplalevyä on tehty tasan yksi kappale, ja sen ostanut henkilö on ainoa, joka pääsee kuulemaan sitä tätä 51 sekunnin näytettä enemmän.

Lisää luettavaa