Vesalan kanssa duetoiva Figaro on ehtinyt tehdä musiikkia JVG:lle ja Pyhimykselle

Etenee-levymerkin tulokas julkaisi ensimmäisen singlen tulevalta debyyttialbumiltaan.

Julius Konttinen

Figaro on yli kahden osapuolen suhdesopassa juoniaan punova palvelija Rossinin Sevillan parturi -oopperassa ja Mozartin sille tekemässä jatko-osassa Figaron häät. Pari sataa vuotta myöhemmin Joonas Lahtinen laulaa haikeita ja surumielisiä ihmissuhdetarinoita taiteilijanimeä Figaro käyttäen. Onko espanjalainen kamaripalvelija Lahtisen sieluntoveri?

”Lyhkäisyydessään tarina taiteilijanimestäni menee näin: Joskus kaverin kanssa funtsittiin, että mikä voisi olla hauska nimi. Sen mielestä mä muistutan jostain syystä kissaa, ja heitettiin ilmoille Figaro-kissa Pinokkiosta. Siitä tuli fiilis, että se jää helposti mieleen, mutta ei suoranaisesti muistuta ketään”, Lahtinen sanoo.

Vaikka veikkaus nimen alkuperästä karahtikin karille, ihmissuhdetarinoita hän kuitenkin laulaa.

”Monet biiseistäni on ihmissuhdebiisejä, ja niitä on tullut paljon kirjoitettua. Niitä tehdessä se on tuntunut ajankohtaiselta. Tulevalle levylle olen koettanut miettiä, että mitä muuta voisin kertoa. Ihmissuhteista kirjoittaminen on aika helppo lähestymistapa.”

Lahtinen kertoo, että tulevaisuudessakin käsittelee aiheita ihmissuhteiden kautta. Hän mainitsee esimerkeiksi mielipiteet, suvaitsemattomuuden ja teknologian haitat. Tulevan debyyttialbumin ensimmäinen single on tänään julkaistu Kaks toisillemme hellää. Se on duetto, jonka Figaro esittää Vesalan kanssa.

Vesala oli kuunnellut Spotifysta musiikkia, kun algoritmi oli syöttänyt jonon jatkoksi Figaron ensimmäisen Etenee-levymerkin kautta julkaistun singlen Mörkö. Vesala oli pitänyt kuulemastaan niin paljon, että soitti Etenee-moguli Perttu Mäkelälle: ”Kuka tää on?”

”Vesala on ollut mulle suuri vaikuttaja ja idoli pitkään. Hänessä on samaa surumielisyyttä, mikä resonoi ja iskee minuun. Vesalan suusta tuollainen kohteliaisuus tuntuu tosi hienolta, olen imarreltu”, Lahtinen sanoo.

Ensimmäinen vuosi Etenee-tallissa oli aktiivinen: Mörkö-kappaletta seurasi sarja singlejä, jotka niputettiin Kaikki tai ei mitään -ep:lle. Lahtinen on tyytyväinen valintaansa.

”Perttu on ollut alusta kannustanut toteuttamaan omaa visiotani, sitä lähdetään puskemaan.”

Vesala ei ole ainoa nimekäs artisti, jonka kanssa Figaro on ehtinyt tehdä musiikkia. Esikois-ep:llä vierailee muuan Pyhimys. Lahtinen myöntää auliisti, että Perttu Mäkelä on ollut avaamassa näitä ovia.

”Biisi oli alun perin ilman feattia, mutta ruvettiin funtsimaan, että pitäisikö siinä kuitenkin olla. Olisi hauska saada toinenkin kulma siihen. Mulle tuli ihan ekana mieleen, että Pyhimys olisi oikea tyyppi siihen. Perttu laittoi viestiä Pyhimykselle, joka vastasi suoraan omalla versellään – tämmöinen olisi. Me oltiin, että okei, ilmeisesti se on mukana.”

Perttu Mäkelän ansiota on myös se, että Lahtisen kirjoittama kertosäe päätyi JVG:n Villi länsi -kappaleeseen.

”Oltiin tehty Arton (Ruotsala, Figaron tuottaja) ja Elliksen kanssa demo kertsistä. Funtsittiin, että kenelle tämä sopisi ja käytiin siinä läpi artisteja. Perttu oli että tämä voisi olla JVG:n biisi. Soitettiin JVG:lle ja ne innostui. Biisi syntyi aika luonnollisesti ja meni todella nopeasti maaliin siitä hetkestä kun ne kuuli sen.”

Lahtinen on kirjoittanut biisejä myös muille. Niitä alkaa nyt tipahdella, hän sanoo. Nimistä hän mainitsee Pyhimyksen, Reino Nordinin, Abreun ja Costeen. Tällä saralla hän kertoo oppineensa viimeisen vuoden aikana tästä alasta paljon.

”Biisien kirjoittaminen on paljastunut ihan omaksi taiteenlajikseen. Kun tekee isoille artisteille, niin saa olla kädet savessa puskemassa niitä omia biisejä eteenpäin. Oon huomannut, että musiikkiin liittymättömät asiat vaikuttavat, ja sun pitää olla itsensä suurin markkinoija.”

Hänen mukaansa oma artistius ja muille biisien kirjoittaminen täydentävät toisiaan.

”Omassa artistijutussa saa vapaammin pomputella ideoita, se on mulle terapeuttisempaa. Muille tekeminen on duuninomaisempaa. Ja kun pitää ottaa monen ihmisen mielipiteet huomioon, niin se on myös enemmän yhteistyötä.”

Tänään ilmestynyt duetto on kirjoitettu yhteistyössä Vesalan kanssa. Se on rakkauslaulu, jonka kertojat kokevat etteivät osaa rakastaa.

”Se on sellaista itsensä kanssa kipuilua, kun usein tekee asioista liian monimutkaista. Kun toinen ihminen välittää, niin pitäisi vain antaa välittää!”

Lahtinen sanoo kirjoittaneensa demon kitaran kanssa yksiössään. Se lähetettiin ”parin mutkan kautta” Vesalalle, joka innostui välittömästi.

”Siitä tuli tosi luontevasti meidän yhteinen biisi. Kun tavattiin Paulan kanssa ekan kerran, alettiin funtsia biisiä ja se syntyi tekstillisesti siinä hetkessä. Paulalla oli suoraan sama ajatus kertsistä. Oli hauskaa, biisi syntyi helposti ja se oli kiva prosessi.”