Viikate sävelsi kappaleen Pekka Halosen maalaukseen – yhtye mukana Soiva Halosenniemi -näyttelyssä

Omakuva (karvalakki päässä) -kappale syntyi samannimisen maalauksen innoittamana.

20.11.2022

Pekka Halosen taiteilijakoti Halosenniemi täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Tasalukua juhlistetaan Soiva Halosenniemi -näyttelyllä, joka yhdistää Halosen maalaukset ja kotimaisten artistien ja yhtyeiden musiikin.

Projektissa ovat mukana muun muassa Erja Lyytinen, Laineen Kasperi ja Lasten hautausmaa, jonka näyttelyyn liittyvästä kappaleesta Siddharta ja sahti kerroimme aiemmin täällä.

Yksi projektiin mukaan kutsutuista artisteista oli Viikate, joka teki Omakuva (karvalakki päässä) -nimisen kappaleen Pekka Halosen samannimisestä maalauksesta.

”Kappaleen alkuasetelma oli edellisenä talvena tilanteessa, jossa seison karvalakki päässä talviyönä Jaalan mökkimme pihalla ja kuuntelen kun jäät puhuvat minulle. Eli natisivat, mutisivat ja paukkuivat”, keulahahmo Kaarle Viikate kertoo projektista.

”Hetki oli niin voimakas, että tiesin tekeväni tästä laulun myöhemmin. Kun sitten kysyttiin Viikatteen kiinnostusta Soiva Halosenniemi -projektiin ja näin valittavissa olevat taulut, pomppasi taiteilijan omakuva karvalakki päässä heti esille. Tarjolla olleissa teoksissa oli paljon elementtejä, joita Viikatteen musiikissa on luonnostaan ja niitä tuli poimittua tähän kappaleeseen useammastakin eri maalauksesta. Pääpaino on kuitenkin karvalakin sisällä tapahtuvassa väärien valintojen maailmassa. Höyhenen kevyt äänimaailma alleviivaa mielestäni onnistuneesti tunnelman raskautta.”

Viikate esiintyy akustisesti Halosenniemessä 6. tammikuuta 2023.

Soiva Halosenniemi -näyttely on avoinna 15. tammikuuta 2023 asti. Tarkemmat aukioloajat ja muut lisätietoja näyttelystä Halosenniemen nettisivuilta.

Kuuntele Viikatteen kappale alta.

Lisää luettavaa