Windows95manin UMK-voitto ei kerro paskan vertaa kansakunnastamme – eikä yhtään mistään muustakaan, sillä kukaan ei ajattele meitä

UMK-voittaja herätti mielipiteitä.

12.02.2024

Suomi sai uuden UMK-voittajan viikonloppuna, kun kenties hieman yllättäenkin Windows95man vei koko homman kotiin kappaleellaan No Rules. Sara Siipola oli vedonlyöntimarkkinoiden suosikki käytännössä loppuun saakka, mutta Siipolan Paskana jäi lopulta kakkoseksi.

Windows95manin kappale on tyypilliseen UMK-tyyliin saanut osakseen niin kritiikkiä kuin kehujakin. Joillekin biisi ja sen voitto on malliesimerkki suomalaisten omalaatuisesta huumorintajusta ja siitä, miten vinksahtanut kansakuntamme operoi normaaleihin kansoihin verrattuna vähän vinossa ja takavasemmalla. Toisille taas osoitus siitä, että olemme takapajuinen kansa, jota saa aina hävetä.

Mitä jos Haavistosta olisi tullut presidentti? Miten häneen olisi suhtauduttu maissa, joissa samaa sukupuolta olevien suhteita ei katsota hyvällä? Ja entäpä sitten Alexander Stubbin englannin ääntäminen! Hän on kuitenkin kansainvälinen poliitikko, mutta hänellä on englanniksi puhuessaan selvä suomalainen aksentti. Ja sehän käytti niitä vähän liian lyhyitä keltaisia shortsejakin televisiossa. Mitä ne nyt meistä kansainvälisen politiikan saralla ajattelevat?

Aina saa hävetä.

Ehkäpä siksikin Windows95manin kappaleen sanoma on niin tärkeä. ”Onko ulkonäössäni jotain vikaa? Onko siinä jotain väärin, että olen tällainen kuin olen? Ja jos minussa on jotain väärää, miksi tunnen oloni tänään niin kauniiksi?”

Älä välitä. Muista, alaikäisille alkoholia tai muutenkaan. Mistään. Eivät ne muutkaan meistä suomalaisista välitä, vaikka kuinka niin haluaisimme ajatella. Ja se on aivan ok. Tärkeintä Euroviisuissa on pitää hyvät bileet.

Olit sitten kummassa leirissä tahansa, niin voittajaesityksen voit katsoa alta.

Lisää luettavaa