”Yhteiskunnassamme vallitsee suuri ulkopuolisuuden tunne” – Sonny hyppää maanisen statusjahdin kimppuun uudella singlellään

Sonny valaisee uuden kappaleensa taustoja.

https://open.spotify.com/track/5pO2Biq17SaQrIph845Wy2

Sonny julkaisi uuden singlen nimeltä Vuitton. Nimestä huolimatta nyt ei hypätä räppikliseiden mukaisesti muotiympyröihin vaan käsitellään jotain aivan muuta. Kappaleessa on teemansa puolesta yhtäläisyyksiä aiemmin julkaistuun lauluvoittoiseen Rudeboy-kappaleeseen, mutta miten? Kysyimme Sonnylta olennaisimmat. Uuden kappaleen voit kuunnella yltä.

Tänä vuonna sinulta on saatu kolme soolosingleä ja materiaalia myös Matti 8:n ja Stickin kanssa perustetussa EPP-triossa. Miten on vuosi muutoin mennyt?

”Nopeammin kuin osasin kuvitella. Ensimmäinen vuosi niin sanotusti täysipäiväisenä artistina on vaatinut paljon tutkiskelua ja totuttelua alan rytmiin, tapoihin ja käytäntöihin. Ystäväpiirissä elämään jäänyt leikkisä heitto ’räp-elämään tutustumisjaksosta’ sisältää paljon totuutta.”

Uusi kappaleesi Vuitton kuulostaa hyvin paljon siltä, että kappaleen kertoja on kyllästynyt niin sanottuun ”parempaan väkeen”. Onko asia näin vai mistä biisissä on kyse?

”Toki elämänkatsomukseni paistaa tekstistä vahvasti läpi, mutta kappaleen tarkoitus ei kuitenkaan ole lietsoa kuulijaa mihinkään avoimeen luokkasotaan. Biisissä käsittelen kohtaamiani, usein suuriakin kontrasteja asenteiden ja arvomaailmoiden välillä, jotka heijastuvat arkiseenkin kanssakäyntiin, sekä ihmissuhteisiin. Koen, että yhteiskunnassamme vallitsee suuri ulkopuolisuuden tunne, joka oireilee yhä vahvempana ’me vastaan ne’ -asenteena. Rudeboy-singlen tavoin Vuitton on osittain kannanotto ja keskustelunavaus, osittain henkilökohtaista tunne-elämän purkua.”

Jos vertaa Meininkei- ja Rudeboy-kappaleisiin, niin nyt vaikuttaa, että ollaan tyylillisesti hieman synkemmissä vesissä. Oletko vaihtanut vähän tummempaan sävyyn tietoisesti vai miten kappale on lähtenyt rakentumaan?

”Jokainen kappale on löytänyt sävynsä luonnollisesti, ilman hakemista. Vuitton syntyi yhdellä istumalla noin kuukausi takaperin, taustalla paljon turhautumista ja lukkoja niin elämässä kuin ihmissuhteissa. En voi väittää etteivätkö myös vuodenajat ole vaikuttaneet kaikkien tuotosten henkeen.”

Vuitton on neljäs levy-yhtiön kautta julkaistu single. Kappaleet erottuvat tyyleiltään ja kahta samantyyppistä biisiä ei ole kuultu. Mihin tämä vaihtuvuus kohdallasi perustuu?

”Ihminen on monisyinen olento. Musiikki käyttäytyy samalla tavalla. Olen saanut levy-yhtiöltä alusta asti vapaat kädet ja tuen toteuttaa itseäni niinkuin tahdon. Tätä vapautta olenkin sitten käyttänyt törkeästi hyväksi ja päättänyt etten itsekään pakota itseäni nakuttamaan yhdellä vasaralla. Koska olen vasta niin alussa ilmaisuni suhteen, voi kappaleiden näkeminen kokonaisuutena olla vielä ulkopuolisin silmin hankalaa. Näen kuitenkin että singlet keskustelevat hyvin keskenään ja erilaisuus tuo vain lisää syvyyttä.”

Viimeksi kerroit Rumban haastattelussa, että näiden julkaisujen kautta olet jatkanut eräänlaista tarinaa. Puhuit esimerkiksi siitä, miten teit sisääntulon Huppu pääs -kappaleella ja halusit esitellä tietynlaista fiilistelyä Meininkei-biisillä. Millainen juonenkäänne on nyt Vuittonin kohdalla kyseessä?

”Siinä missä huoleton Meininkei oli totisen Huppu pääs -kappaleen pari, edustaen mc-vetoisen klubimusiikin kahta eri koulukuntaa, on Vuitton vastine Rudeboylle. Jälkimmäinen keskittyi kommentoimaan alan tarpeetonta teennäisyyttä ja machoilua, sekä siitä aiheutuvaa turhaa egojen kolinaa yleisellä tasolla. Nyt uusimmassa haluan taas puhua siitä miltä ulkokultaisuus ja maaninen statusjahti tuntuu yksittäisen ihmisen tasolla. Miten se voi myrkyttää parisuhteen, ja miten ulkopuolisuuden tunne tappaa kyvyn empatiaan.”

Sinulla on nyt kasassa neljä singleä, onko levyä tai ep:ta suunnitteilla, millaiset fiilikset on oman musiikin suhteen?

”Nyt alkaa pikkuhiljaa tuntua siltä, että moottori on ajettu sisään ja kierroksia voi alkaa nostamaan. Musiikkia on tullut tehtyä laajalla rintamalla ja seuraava luonnollinen siirto tuntuu omasta mielestä ep:ltä tai mixtapelta. Levy tulee kun aika on kypsä. Olen oppinut tänä vuonna, että kiirehtiminen on turhaa.”

Miten Sonny artistina itsellesi nyt näyttäytyy?

”Päivä päivältä parempana esiintyjänä ja muusikkona. Jollain tasolla olen huomannut kuinka artisti-Sonny on alkanut eriytyä ihminen-Sonnystä siinä, että toiminnasta on tullut harkitumpaa, kun esilläolosta on tullut osa ammattia. Samaan aikaan olen onnellinen siitä, että elämä ja tekeminen tuntuu yhtä kokonaisvaltaisen rennolta kuin vuosi sitten.”