Yksityisyyttään varjellut tähti julkaisi valokuvakirjan – perheen merkitys korostuu entisestään

Like julkaisi Billie Eilish -valokuvakirjan.

12.05.2021

”Minkälainen on yksityisyyttään tarkoin varjeleva artisti? Eilishin itsensä valitsemat valokuvat lapsuuden takapihoilta stadioneiden valoloisteeseen esittelevät moniulotteisen laulaja-lauluntekijän perheineen ja ystävineen. Kuvia värittävät Eilishin itsensä kirjoittamat kuvatekstit”, kustantaja Like kertoo tänään ilmestyneestä supertähti Billie Eilishin valokuvakirjasta.

Kirja on Liken kuvauksen mukaisesti moniulotteinen esittely laulajan elämästä perheineen ja ystävineen. Teos on sukellus artistin henkilökohtaiseen elämään kotipihalta keikkalavoille kuvien välityksellä. Vanha sanonta, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, pätee kirjaan vahvasti.

Aikaisemmin tarkasti yksityisyyttään varjellut Billie Eilish on valokuvakirjan lisäksi juuri julkaissut uuden singlen Your Power, joka kertoo nimensä mukaisesti vallankäytöstä. Lisäksi artisti poseerasi britti-Voguen kannessa. Kansikuvassa hänet nähtiin korsetissa, joka poikkesi täysin artistin tunnetusta tyylistä pukeutua löysiin vaatteisiin.

Billie Eilishin kotialbumi

Your Power -single yhdessä valokuvakirjan ja Voguen kansijutun kanssa päästää fanit lähemmäs artistia kuin koskaan aikaisemmin. Vaikka Billie Eilish rikkoo kaikissa tapauksissa ikään kuin omaa suojamuuriaan, ne kertovat erilaista tarinaa. Your Power ja Voguen kuvat ovat voimakkaita, vahvoja mielipiteitä, kun puolestaan kirja on kaikessa yksinkertaisuudessaan valokuva-albumi Billien elämästä, jossa nähdään huomattavasti haavoittuvaisempi versio artistista.

Kaikki nämä avaavat kokonaisuudessaan Billie Eilishin ajatusmaailmaa ja elämää hyvinkin henkilökohtaiselta tasolta eri näkökulmia yhdistellen.

Kirjassa hän kertoo esimerkiksi 15-vuotiaana tuntemistaan kokemuksista musiikivideoiden kuvauksista. Siitä, kuinka aikuiset eivät kuunnelleet nuoren tytön ideoita. Nykyään Billie Eilish ohjaa musiikkivideonsa itse.

Kirjan valokuvat tukevat artistin ajatuksia, sillä kuvissa nähdään monenlaisia tunteita ilmeiden avulla. Useissa kuvissa nähdään esimerkiksi hymyilevä Billie, jollaista mediassa harvemmin on nähty.

Billie Eilishin kotialbumi

Kuvista välittyy aitous niin hyvistä kuin huonoistakin hetkistä. Tämä aitous välittyy erityisesti Billie Eilishille tärkeiden henkilöiden avulla, jota kirjassa esitellään.

Varsinkin lapsuuden kuvat Billiestä tuovat kirjaan henkilökohtaisen ja yksityisen tason, sillä niitä ei ole julkisesti aiemmin nähty. Billie esittelee kirjassa elinikäisen ystävänsä Zoen, johon hän kertoo tutustuneensa hiekkalaatikolla. Lisäksi kirjassa korostuu Billien perheen merkitys hänen tukena ja turvanaan. Kuvat puhuvat puolestaan, vaikka tekstiä ei ole paljon.

Artistin tärkeä suhde eläimiin kulkee läpi koko kirjan. Teoksen avulla aukeaa ajatus esimerkiksi sille, miksi You Should See Me In a Crown -musiikkivideolla on hämähäkkejä. Samoin Your Powerin musiikkivideolla artistin sylissä ja ympärillä oleva käärme taustoittaa ajatusta suhteesta kaikkiin eläimiin jo lapsesta pitäen. Kirjassa nähdäänkin Billie lapsena pitelemässä käsissään käärmettä, jonka hän on poiminut maasta.

Kirjaa ei voi suositella henkilöille, jotka eivät ole kuunnelleet Eilishin kappaleita. Jotta kirjaa pystyy tulkitsemaan, täytyy olla jonkinlainen käsitys artistin musiikista ja hänen urastaan. Valokuvakirjan tapaan siinä ei ole paljon tekstiä, joten tulkinnanvaraa jää paljon. Joihinkin kuviin kaipaisi enemmän selitystä sille, miksi se on valittu kirjaan, sillä lukija ei voi sitä täysin varmasti tietää.

Billie Eilishin kotialbumi

Billie Eilishin faneille kirja avaa erilaisen näkemyksen artistista. Aikaisemmin Billien musiikki on antanut inspiraatiota faneille, mutta nyt hänen henkilökohtaisesta elämästäänkin voi tulla tietynlainen esikuva. Isoja kiertueita ja keikkoja vetävä, maailmanlaajuisesti suosittu nuori poptähti on loppujen lopuksi vain kolmevuotias tavallinen tyttö, josta kasvoi aikuinen kaikkien muiden ihmisten tapaan. Niin kuin Billie kirjassaan kertoo: jokainen on lopulta kolmevuotias itsensä.

Kirjaa lukiessa mietti, kuinka omasta elämästä voisi tehdä samanlaisen kirjan ja jälkeenpäin aina palata tiettyihin hetkiin uudestaan. Matkalle mahtuu niin hyviä kuin huonojakin hetkiä, mutta jälkeenpäin katsottuna kaikki kokemukset ovat arvokkaita, eikä niitä halua unohtaa.

– Nenna Jokinen
Kirjoittaja on Rumban toimitusharjoittelija.

Lisää luettavaa