Muusikoiden eduskuntavaalit 2011 – Oikean siiven sydän sykkii yrittäjyydelle, Jeesukselle ja maahanmuuttokriittisyydelle

07.04.2011

Esittelyssä puoluekentän oikean laidan, arvokonservatiivisten puolueiden sekä poliittisen keskustan ehdokkaita, joiden näpit ovat tavalla tai toisella kiinni musiikkielämässä.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Kike Elomaa

Oikeistopuolueet eivät ole perinteisesti houkutelleet musiikkiväkeä samaan tapaan kuin vasemmisto, eikä suhde muutu näissäkään vaaleissa. Toisaalta muusikot ovat olleet perinteisesti myös erittäin haluttomia paljastamaan mahdollista oikeistosympatiaansa: tasaisin väliajoin joku toimittaja keksii esitellä normeista poikkeavan muusikon, joka vihervasemmisto-näkemyksen sijaan luottaakin vaikkapa Kokoomukseen – ja yhtä monta kertaa juttu vesittyy, kun sellaisia ei löydy mistään. Tai nämä eivät ainakaan halua näkemyksiään julkisuuteen.

Vaan joitain muusikkoehdokkaita toki löytyy puoluekentän oikealta laidaltakin sekä muista ei-vasemmistolaisista ympyröistä, tässä pienimuotoinen läpivalaisu aiheesta. On mielenkiintoista verrata ehdokkaiden taustoja, näkemyksiä ja olemusta eilen julkaistuun vasuripuolen ehdokaslistaan – kuka menikään päästämään suustaan, että vastakkainasettelun aika olisi ohi?

KOKOOMUS

Lasse Norres manageroi Dingoa 1980-luvulla ja toimi Warner- sekä Fazer Musiikki -levy-yhtiöissä PR-puolen hallitsijana 1990-luvulla. Nykyään mies työskentelee viihde- ja viestintäalan yksityisyrittäjänä. Norres pääsi ensin vuonna 2008 Vantaan kaupunginvaltuustoon, ja seuraavaksi pysäkiksi on määritelty eduskunta. ”Miksi kokoomus?”-kysymykseen Norres vastaa sivuillaan näin: ”Kokoomus on yleispuolue. Se ei pyri ajamaan vain määrätyn väestöryhmän asioita, vaan haluaa kehittää hyvää yhteiskuntaa kaikille.”

• Kirkan Surun pyyhit silmistäni -hitin sävellyksestä osavastuussa oleva ja paljon muutakin iskelmäkamaa tehtaillut Kristian Jernström valittiin vuonna 2010 Inkoon kunnanhallituksen puheenjohtajaksi, ja nyt hän pyrkii vielä korkeammalle. Kotisivuillaan hän mainostaa kaksikielisyyttään ja vaalii Itämeren-, yrittäjyyden- ja tekijänoikeusasioiden kohentamista.

• Mysteerisen, jokaisesta digiboksista kurkistelevan Harju&Pöntinen-iskelmäkanavan toinen osapuoli Kai Pöntinen mielii myös eduskuntaan. Pöntisellä on sivuillaan lueteltuna poliittisia luottamustoimia käsivarren mittainen lista, ja komeileepa cv:ssä myös Beatles Fun Club Lapuan hallituksen varapuheenjohtajan toimi. ”Hyvinvointi perustuu työhön ja yrittämiseen”, Pöntinen kirjoittaa.

PERUSSUOMALAISET

Veltto Virtanen on ollut tuttu näky eduskunnassa jo vuosien ajan, joten ei hänestä sen enempää.

Kike Elomaa sai Rumban entisen toimituspäällikön Janne Flinkkilän hurmoksen valtaan, kun saapui vierailevaksi tähdeksi viime vuoden Femma-gaalaan. Kehonrakennuksen ja iskelmälaulannan saralla kunnostautunut teräsdaami vannoo kotisivuillaan Perussuomalaisten vaaliohjelman nimeen. ”Maahanmuuton aiheuttamat menot ovat vahvasti esillä ja niihin ehdotetaankin jykevää leikkausta. Se on aiheellista”, Elomaa kirjoittaa.

Jussi Syren & the Groundbreakers -rockabillybändin laulaja Juhani Syren vaatii maahanmuuttoa hallintaan: ”Työperäinen maahanmuutto rajoitetusti ok, jos työvoimapula joskus yllättää. Sosiaaliturvashoppailijat ulos! Isänmaan myynti ulkomaalaisille lopetettava välittömästi!” Kuuluu Syrenin vaalisivujen viesti.

MUUTOS 2011

• MTV3:n Ei itketä lauantaina -musiikkiohjelman juontaja ja kolme musikaalia säveltänyt musiikkialan sekatyömies Petri Kaivanto ei sanoissaan liiemmin ujostele: ”Täällä on mies, joka sanoo neekeri!” on yksi Kaivannon viesteistä blogissaan. ”Kirveellä olisi paljon töitä”, mies lisää sähköpostiviestissä, kun häneltä kysyy Suomen asioiden nykytilasta. Hän kertoo ajavansa Suomeen tasaveroa, joka auttaisi hänen mukaansa erityisesti freelancereita. ”Tietysti kivoin olisi Irlannin malli, jossa taiteilijat eivät maksa tuloveroa”, Kaivanto esittää.

• Ruotsalaisen Therion-goottimetalliyhtyeen taustaköörissä laulanut heavymies ja omaishoitaja Jari-Petri Heino kertoo vaativansa enemmän suoria kansanäänestyksiä, maahanmuuttopolitiikan petraamista ja vanhusten, nuorten ja omaishoitajien aseman parantamista. Hän vaatii myös lisää rahaa populaarimusiikille, vaikka sitten oopperan tuista.

KRISTILLISDEMOKRAATIT

• Kristillisen Maata näkyvissä -festivaalin tunnusmusiikin säveltänyt, Jipun taustabändissä musisoinut ja Rustik-popbändissä esiintyvä Tuomas Auvinen haluaa ajaa freelancereiden, pienyrittäjien ja muiden itsensä työllistävien eläketurvan parantamista. Auvinen toimii nykyään yhtyesoiton ja musiikin historian opettajana Suomen Raamattuopiston musiikkilinjalla Kauniaisissa.

• ”Kymmenkunta levyä” julkaissut gospelmuusikko Sauli Ahvenjärvi ajaa vaalisivuillaan ainakin satakuntalaisen meriosaamisen asiaa ja pohtii keinoja siihen, miten työntekijöitä voitaisiin motivoida jaksamaan työelämässä pidempään.

PIRAATTIPUOLUE

• Puolueen varapuheenjohtaja Petri Lagus ilmoittaa tehneensä musiikkia ja esittäneensä sitä erilaisissa kokoonpanoissa ”teinistä pitäen”. Nykyään hän kertoo keskittyvänsä äänitteiden tekemiseen, koska ”yöllä esiintyminen humalaisille ei enää jaksa innostaa.” Miehen musiikkia sivuavat vaaliteemat noudattavat luonnollisesti pitkälti Piraattipuolueen ohjelmaa, ja hän teroittaa paheksuvansa, että ”tiedostojen jakajia rankaistaan epäkaupallisesta toiminnasta ikuiseen velkavankeuteen, samalla kun suuret levy-yhtiöt siirtävät massiivisesti rahaa veroparatiiseihin.” Mitähän ovat kimmovaltaset, nikonordströmit ja muut mogulit tästä mieltä?

Joonas Mäkinen on tehnyt ”pieniä modausprojekteja” Remedy-yhtiön Max Payne -peleihin. Nyt työn alla on Bunny – Until Proven Nut -projekti. Mäkinen vastustaa internetsensuuria ja arvelee, että ”olisi kulttuurillekin hyödyllistä, jos epäkaupallinen kopiointi laillistettaisiin.” Hän mainitsee tukevansa täysin Piraattipuolueen kantoja, eikä koe niiden olevan ristiriidassa sen kanssa, että työskentelee luovalla alalla. ”Olen ollut sekä Teoston että Gramexin asiakas, mutta en ole enää, koska ne ovat jämähtäneet kulttuuritaloudessa 80-luvulle”, Mäkinen kertoo. Hän vaatii myös hyvitysmaksujärjestelmästä luopumista.

KESKUSTAssa ei ole vissiin muita muusikoita kuin iänikuinen Mikko Alatalo, ei tullut ainakaan puolueen viestintäpäälliköltä sähköpostiin vastausta.

Onko unohtuneita? Lisätkää kommentteihin.

Lisää luettavaa