Ilmoitus: Tarkoin valitut kappaleet soivat läpi HBO:n uutuussarja Vinylin

[ILMOITUS]

HBO Nordicilla nähtävä HBO:n uusi draamasarja Vinyl kertoo 1970-luvun musiikkibisneksen pyörteistä. Sarjassa esiintyy niin fiktiivisiä kuin oikeita artisteja, joiden voimakkaita musiikkikohtauksia voimistaa entisestään Bobby Cannavalen näyttelytyö. Cannavale saa katsojan uskomaan, että hän todella on todistamassa New York Dollsin tai Led Zeppelinin magiaa.

Fiktiivisistä artisteista mainittakoon äänekästä ja vaarallista protopunkia esittävä, aikalaisissaan inhoa herättävä, The Nasty Bits. Solisti Kipiä ei kiinnosta mikään, ja levy-yhtiön nuori A&R-kyky yrittää tehdä juurikin siitä bändin imagon ja voimavaran.

The Nasty Bitsin demobiisi Bored Stiffiä ei ole sävelletty sarjaa varten, vaan se on peräisin protopunkyhtye Jack Rubyn katalogista. Se on kuitenkin äänitetty uudelleen Sonic Youth -kitaristi Lee Ranaldon johdolla. Ja jos mietitte miksi Kip on tutun näköinen, se selittynee sillä, että hän on sarjan tuottajan Mick Jaggerin poika.

Musiikki on suuressa roolissa myös varsinaisten soittokohtausten ulkopuolella. Tarkoin valitut kappaleet soivat lähes läpi jakson, kuvastaen sekä levy-yhtiöduunareiden musiikintäyteistä elämää että New Yorkin hektistä ilmapiiriä. Näin ollen myös hiljaisuudella on suurempi painoarvo.

Musiikkivalinnat eivät ole niitä ilmeisimpiä, vaan tarjoavat 1970-luvun musiikin ystävillekin uusia löytöjä. Biisivalinnoista on vastannut Randall Poster, joka on konsultoinut esimerkiksi Patti Smithin kitaristina tunnettua Lenny Kayeä. Kaye tunnetaan toki myös harvinaisen garage ja psykerockin tietopankkina, joka on ollut kasaamassa kulttisuosiota nauttivaa Nuggets-kokoelmaa.

Sarjan tunnussävelmä on viime kesänä Helsingin Juhlaviikoilla esiintyneen Sturgill Simpsonin käsialaa. Outlaw countrya modernilla otteella esittävä Simpson osoittaa Sugar Daddyllä tuntevansa myös southern rockin perinteen.

Vinylin kaksi ensimmäistä jaksoa ovat nähtävissä HBO Nordic -palvelussa. Uudet jaksot ilmestyvät maanantaisin. Tutustu sarjaan HBO Nordicilla osoitteessa hbonordic.com

©2016 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and all related programs are the property of Home Box Office, Inc.

[ILMOITUS]