Mainos: Vanhan kylpyhuoneen remontointi: huomioi nämä 4 asiaa

Vanhan kylpyhuoneen remontointi ei välttämättä ole helppo homma, sillä standardit kylpyhuoneiden rakentamiselle ovat vuosikymmenten varrella muuttuneet. Varsinaisen kylpyhuoneen lisäksi remontoinnissa tulee huomioida myös neljä tärkeää, talotekniikkaan liittyvää asiaa.

22.09.2023

Mainos: Hobby Hall

1. Riittävästi lämmintä vettä kaikille uuden kylpyhuoneen käyttäjille

Vanhan kylpyhuoneen remontissa voi tulla vastaan erinäisiä päivitystarpeita ja yllätyksiä esimerkiksi talotekniikan osalta. Riippuen siitä, millaisessa käytössä kylpyhuone ja talo ovat aiemmin olleet, yksi päivitettävä kohde saattaa olla lämminvesivaraaja. Lämminvesivaraajan käyttöikä on noin 15 – 20 vuotta. Jos varaaja on tätä uudempi, mutta siinä on jo ilmennyt pieniä vikoja, voi lämminvesivaraajan uusiminen olla viisasta jo aiemmin.

Sopivankokoinen lämminvesivaraaja varmistaa sen, että lämmintä vettä riittää koko perheelle päivittäin peseytymiseen ja kodin puhdistukseen. Riittävä lämminvesivaraajan koko on 3 – 4 hengelle noin 200 – 300 litraa. Mökille tai loma-asuntoon voi riittää pienempikin lämminvesivaraaja. Hobbyhall.fi-verkkokaupan valikoimasta löydät lämminvesivaraajat muun muassa Electrolux-, Thermex- ja Ariston-merkeiltä.

Jos uutta kylpyhuonetta käyttää useampi henkilö kuin aiemmin ja esimerkiksi suihkutilaan tulee kaksi suihkua yhden sijaan, kannattaa lämminvesivaraajan kapasiteetti ottaa huomioon. Talon vesipisteiden määrän kasvu voi lisätä myös lämpimän veden kulutusta.

2. Vanhan kylpyhuoneen remontointi voi paljastaa yllätyksiä putkista

Kerrostaloissa ja rivitaloissa kylpyhuoneremontti tehdään usein samaan aikaan putkiremontin kanssa, mutta omakotitaloissa remontit saattavat mennä eri järjestyksessä. Mikäli omakotitalon putkiremontista on jo kulunut useampia vuosia, kannattaa putkistojen kunto vähintäänkin tarkastaa kylpyhuoneremontin yhteydessä.

Vanhat tai huonokuntoiset putket kannattaa korjata ennen varsinaista kylpyhuoneen remontointia. Putkistojen kunto kannattaa huomioida erityisesti silloin, jos kylpyhuoneeseen lisätään uusia toimintoja. Jos uuteen kylpyhuoneeseen lisätään suihkutilan oheen myös wc ja pyykinpesukone, on putkisto ihan eri tavalla koetuksella kuin aiemmin.

Joissain vanhoissa taloissa on alkuperäinen viemäriputki, joka on kapeampaa mallia kuin nykyisin käytettävät putket. Jos uusittuun kylpyhuoneeseen tulee myös wc, kapeampi putki tukkeutuu todennäköisemmin. Harkitse tällöin viemäriputken vaihtamista tai silppurisysteemin asentamista vessaan.

3. Kylpyhuoneen remontointi vaatii todennäköisesti sähkötöitä

Lähes kaikki kylpyhuoneremontit sisältävät myös sähkötöitä. Riippuen talon iästä, sähköt saatetaan joutua uusimaan kylpyhuoneesta pääkytkimelle asti. Jos sähköjärjestelmä on tullut käyttöikänsä päähän tai vanhan sulakkeen teho ei riitä uudistetun kylpyhuoneen toimintoihin, pitää sähkötöihin panostaa enemmän.

Uuteen kylpyhuoneeseen tulee todennäköisesti lisää pistokkeita, joten sähköjärjestelmän kapasiteetti tulee ottaa huomioon. Uusien pistokkeiden paikat tulee miettiä huolella ja sähkötyöt tehdä ennen kaakeleiden tai paneelien asentamista.

Sähkötöihin sisältyvät myös valaisinasennusten tekeminen. Erilaisia kylpyhuoneen valaisimia voit vertailla Hobbyhall.fi-verkkokaupan sivuilla. Saatavilla on muun muassa kattoon upotettavia tai peilikaappiin sisältyviä valaisimia. Liiketunnistimella varustettu valaisin voi auttaa vähentämään sähkönkulutusta.

4. Vanhan kylpyhuoneen remontissa tulee huomioida ilmanvaihto

Nykyään asianmukaiset kosteuden- ja vedeneristykset ovat pakollisia kaikissa kylpyhuoneissa. Niiden lisäksi pitää huomioida myös ilmanvaihdon riittävyys, jotta kosteus pääsee haihtumaan pois kylpyhuoneesta.

Huono ilmanvaihto voi aiheuttaa pahoinvointia ja pitkällä aikavälillä kylpyhuoneeseen saattaa muodostua kosteusvaurio ja homeongelma. Koneellinen ilmanvaihto on monen kylpyhuoneremontoijan ratkaisu. Silloin tulee huomioida koko talon ilmanvaihdon tasapaino, jotta kylpyhuoneen tehokas ilmanvaihto ei tule heikentäneeksi muun asunnon ilmanvaihtoa.

Kylpyhuoneen kosteuskuormaa lisää pyykkien kuivatus. Jos pyykinpesu ja -kuivaus on tarkoitus hoitaa uudessa kylpyhuoneessa, tarvitaan pesukoneelle pistoke, säilytyspaikka likapyykeille sekä riittävä tila pyykinpesukoneelle ja pyykkien kuivatukselle.

Kylpyhuoneremontti on usein pitkäkestoinen projekti, joten kun menet katsomaan ystävän tai sukulaisen uusittua kylpyhuonetta, saavu paikalle lahjan, esimerkiksi uusien kylpypyyhkeiden tai saunakiulun, kanssa. Lämminvesivaraaja, kylpyhuoneen kalusteet ja valaisimet sekä lahja- ja sisustustuotteet löytyvät Hobbyhall.fi-verkkokaupan valikoimasta.

Lisää luettavaa