Helsingin juhlaviikot esitteli ohjelmansa – Rumba esittelee varmat tärpit

Sturgill Simpson
Reto Sterchi

Helsingin juhlaviikot tuo Kiina-teemoineen helsinkiläisyleisön eteen muun muassa sirkusta, tanssia, desingia, musiikkia ja katuruokaa. Myös Huvilan 20-vuotisjuhlat tuo oman lisänsä tarjotaan. Erilaisia ohjelmanumeroita on yli viisikymmentä, ja jos et tiedä mihin mennä, Rumba ojentaa auttavan kätensä.  Valitsimme kiinnostavimmat konsertit päältä.

Tanya Tagaq, Huvilateltta
Mongolialaisen seitsemän miehen muodostaman Yxgin-ryhmittymän kanssa esiintyvä Tanya Tagaq kannattaa tarkastaa. Kanadalaisen artistin kohdalla termi ”inuiittilaulaja” saattaa olla harhaanjohtava, koska hänen Animism-levy on todella väkevää kamaa ihan missä vain genressä tahansa. Draken, Arcade Firen ja Mac DeMarcon edestä Polar Music Prize palkinnon viime vuonna pokannut lumoaviin live-esityksiin venyvä artisti on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Björkin kanssa. Lippu keikalle maksaa 27,50 euroa, ruokailu kanssa 43,50.

Sturgill Simpson, Huvilateltta
Kantrimusiikin pelastajaksikin tituulerattu yhdysvaltalainen Sturgill Simpson tulee heittämään uransa ensimmäisen Suomen-keikan. Simpsonin toinen julkaisu, Willie Nelsonin suuntaan kumartava Metamodern Sounds in Country Music keräsi laajasti kehuja eri musiikkimedioistaan ilmestyessään. Sanoitukset ovat sekoitus niin maanläheisiä kantritunnelmia kuin yhteiskunnallista kritiikkiäkin.

Illan avaa uuden ISI-levyn julkaissut Ville Leinonen. Liput keikalle maksavat 37,50 euroa. Ruokailun kanssa 53,50.

#100GuitarsFromHel, Senaatintori
Yksi juhlaviikkojen varmoista vetonauloista on Alexi Laihon luotsaama ilmainen tapahtuma Helsingin Senaatintorilla. Maailman parhaimmaksi metallikitaristiksikin valittu Laiho säveltää tapahtumaan tilausbiisin ja valitsee mukaansa soittoon 100 sähkökitaristia. 100guitarsfromhel.fi-osoitteessa voi kuka tahansa lähettää demovideon taidonnäytteistään, ja Alexi Laiho valitsee parhaimmat mukaansa lavalle. Kysymys kuuluu, pysyvätkö kaikki nuotissa ja kuinka kauan menee ensimmäiseen ”Soittakaa Paranoid!” -hassutteluun.

Susanne Sundfør, Huvila-teltta
Esimerkiksi M83:n Oblivion-kappaleesta tuttu norjalaislaulajatar vastaa Helsingin juhlaviikkojen elektronisemmasta osastosta. Kate Bushiinkin verrattu laulaja julkaisi tänä vuonna laajalti kehuja keränneen Ten Love Songs -levyn, jolle muun muassa brittiläinen The Guardian antoi täydet viisi tähteä. Susanne Sundføria lämmittelee helsinkiläinen Color Dolor. Lippu keikalle maksaa 37,50 euroa, ruokailun kanssa 53,50.

Steve Reich, Musiikkitalo
Musiikkitalossa nähdään todellinen legenda, kun yksi maailman merkittävimmistä säveltäjistä saapuu esiintymään. Steve Reich teki 1950-luvulla merkittävää pioneerityötä yhdysvaltalaisen säveltaiteeseen. 1960-luvulla hän oli luomassa uutta, minimaalista äänimaisemaa Philip Glassin ja Terry Rileyn ohella.
Hypnoottisuuteen musiikissaan luottava Reich nousee lavalle yhdessä lyömäsoittaja Colin Currien kanssa, jonka jälkeen ilta jatkuu Colin Currie Groupin ja Avanti!:n yhteisesityksellä. Se sisältää Reichin sävellystyön merkittävimmät teokset. Liput tähän korkeakulttuuriseen tykitykseen alkavat 27,50 eurosta.

Yasmine Hamdan, Huvilateltta
Arabiankielisen musiikin megatähti on varmasti erikoisimmasta päästä Juhlaviikkojen esiintyjiä. Oscar-ehdokkuudenkin Only Lovers Left Alive -elokuvaan tekemällään musiikillaan napannut, elokuvaohjaaja Jim Jarmuschin kanssa yhteistyötä tekevä Hamdan on arabimaailmassa todellinen ug-musiikin ikoni. Tätä aikoinaan Soapkills nimisestä yhtyeestä ponnistanutta tulee lämmittelemään kotimainen Aavikko. Liput tällekin keikalle maksavat 37,50 euroa.

Jos mikään näistä ei nappaa, voi yrittää aina tilata ranskalaisen dj:n Tony Suarezin vaikkapa omalle kotipihalleen esiintymään. Suarezin bailubussin palvelut ovat nimittäin tilattavissa ilmaseksi Helsingin juhlaviikkojen sivuilla 12.5. alkaen. Kysyntä on varmasti suurta, mutta jos tärppää, saattaa bailubussi kurvata tilaamaasi paikkaan jonain ajankohtana 17.–19.8 välisenä aikana.