Kommentti: 2010-luvusta on tulossa rockille harvinaisen synkkä vuosikymmen

Rockin väitetään kesyyntyneen uudella vuosituhannella. Näyttää kuitenkin siltä, että tämä on vain toiveajattelua.

Rockmusiikissa viitataan monesti vanhoihin hurjiin vuosiin – kun 1990-luvun alussa norjalaiset metallimuusikot murhasivat ihmisiä ja Yhdysvalloissa rap-sodat raivosivat. Keith Moonin, Jim Morrisonin, Kurt Cobainin ja Janis Joplinin syöksykierteet ovat tuttuja kaikille rockmytologiasta kiinnostuneille. Suomellakin on omat antisankarinsa.

Pintapuolisesti 2010-luku onkin ollut siistiytymisen aikaa. Kiertueista on tullut muusikoille raakaa työtä huvittelun sijaan. Suurten pop-artistien kiertuekoneistot ovat huippuunsa viritettyjä ammattilaisten voimanponnistuksia.

Kellaribänditkin alleviivaavat mielellään ammattimaista otettaan. Ei tule enää kuuloonkaan, että lavalle noustaisiin kännissä ja läpällä. Muusikoiden odotetaan olevan paitsi taiteilijoita myös yrittäjiä.

On jollain tavalla aikakauttamme kuvaavaa, että tällaisen seesteisen pinnan alla tapahtuu kauheita asioita. Jotkin rockhistorian sairaimmista episodeista ovat tapahtuneet aivan viime vuosina.

As I Lay Dying -yhtyeen laulaja Tim Lambesis pidätettiin viime vuoden toukokuussa, kun hän yritti palkata peitetehtävissä toimineen poliisin murhaamaan vaimonsa. Lambesis itse aikoi olla murhahetkellä lastensa kanssa, jotta saisi alibin. Tämän vuoden helmikuussa Lambesis myönsi syyllisyytensä ja tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen.

Tapauksen irvokkuutta alleviivaa sekin, että As I Lay Dying tunnettiin kristillisenä metallibändinä.

Aivan oma lukunsa on tietenkin walesilaisen Lostprophets-yhtyeen Ian Watkins, joka pidätettiin joulukuussa 2012 yksivuotiaan lapsen raiskauksesta epäiltynä. Tapaus sai edetessään niin pöyristyttäviä piirteitä, että tuomari John Royce arveli rikoksen olevan kieroutuneisuudessaan omaa luokkaansa.

Aluksi Watkins kiisti syytteet, mutta marraskuussa 2013 hän tunnusti syyllisyytensä raiskausyritykseen, lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja lapsipornon hallussapitoon. Hän sai 29 vuoden vankeustuomion.

Vankilassa nauhoitetussa puhelinkeskustelussa Watkins ihmetteli rikoksistaan noussutta paheksuntaa ja arveli, että teot olivat ”mega lolz”.

Nyt ahdistava lista saattaa saada jatkoa itsensä AC/DC:n rumpalista Phil Ruddista, jota syytetään palkkamurhan tilaamisesta. Ruddin väitetään yrittäneen syyskuussa palkata tappajaa surmaamaan kaksi miestä. Lisäksi Ruddia epäillään tappouhkauksesta ja huumausaineiden hallussapidosta.

Muista vanhoista tekijöistä Queens of the Stone Agessa aiemmin soittanut Nick Oliveri pidätettiin vuonna 2011 viisi tuntia kestäneen piirityksen jälkeen kotonaan perheväkivallasta epäiltynä. Public Enemyn Flavor Flav pidätettiin vuonna 2012, kun räppäri oli riidellyt puolisonsa kanssa ja uhannut lyödä tämän teini-ikäistä poikaa veitsellä. Anthraxin rumpali Charlie Benante otti yhteen samana vuonna vaimonsa kanssa niin rajusti, että sekä Benante että vaimo otettiin viranomaisten huomaan. Riita tapahtui rumpalin tyttären edessä.

Mitä täällä oikein tapahtuu?

Henkilökohtaiset tragediatkaan eivät ole jääneet menneisyyteen. Vic Chesnutt teki itsemurhan vuonna 2009. Amy Winehousesta tuli viimeisin lisä 27-vuotiaina kuolleiden muusikoiden joukkoon vuonna 2011. Slipknotin basisti Paul Gray löydettiin kuolleena hotellihuoneestaan vuonna 2010, kuolinsyyksi määriteltiin yliannostus. Gwarin laulaja Dave Brockie meni samaa tietä viime maaliskuussa.

Toivottavasti 2010-luvun musiikkimaailmaa ei muisteta näistä tapahtumista. Jos vaikkapa black metal -piireissä tehdyt verityöt ovat tuoneet musiikkityyliin jonkinlaista vaaran tunnetta, viime vuosina otsikoissa näkyneet rikokset ovat niin vastenmielisiä, etteivät ne inspiroi mitään tai ketään.

Kunpa tämä luettelo ei saisi vuonna 2015 enää jatkoa.