Kuulkaas, rockarit! Nuoruus tuli jo käsiteltyä, laulakaa jostain muusta

Kuva: Niko Mitrunen.

Lyriikkablogi laskeutuu syksyyn tarkastelemalla aikaa, jolloin kaikki oli mahdollista ja helppoa – tai niin ne väittävät.

Teksti: Tuukka Hämäläinen, kuva: Niko Mitrunen (Olavi Uusivirta)

Kaikki nuoret tyypit tahtoo mennä sekaisin
Kaikki nuoret tyypit tahtoo olla jotakin

Kaikki nuoret tyypit”, san. Otto Grundström
(Tehosekoitin – Rock ’n’ Roll Monster Movie Show, 2000)

Rock-lyyrikot jaksavat kirjoittaa nuoruudesta kyllästymiseen asti. Nuoruus on kultainen, myyttinen vapauden aika, jolloin kaikki oli siistiä ja iisiä. Kaavaan kuuluu myös, että nuoruus yleistetään Tehosekoittimen tapaan kaikille samanlaiseksi. Koska kenelläkäänhän ei ollut ongelmia nuorena, vai mitä?

Nuoruus on huvittava murhenäytelmä
Juoksu levykauppaan muttei rahaa päällä
Nuoruus on murhenäytelmä
Saarivaltio eristyksissä
Nuoruus on ventti leuassa
Naurunpyrskähdys kuilun partaalla

Nuoruus on murhenäytelmä”, san. Samuli Putro
(Elämä on juhla -erikoisversio, 2009)

Koska kuitenkin valtaosa muusikoista pääsee julkaisemaan musiikkiaan vasta reilusti yli parikymppisinä, on nuoruus suurimman osan kohdalla mennyt jo menojaan. Näin siitäkin huolimatta, että nuoruus tuntuu nykyisin loppuvaan kolmeenkymmeneen, josta syntymäpäivänä siirrytään suorin vartaloin keski-ikään – ja sittenhän onkin jo käytännössä kuollut.

Sanoittajien perspektiivi nuoruuteen on siis usein muisteleva ja periaatteessa samaa osastoa kuin Kultainen nuoruus -ikivihreässä. En kuitenkaan usko hetkeäkään, että kenenkään nuoruus on ollut yksinomaan sitä rock’n’rollia ja vapauden riemua – ehkäpä ne asiat vain loistavat poissaolollaan aikuisiässä. Siinä on jotain samaa kuin sanonnassa: ”Youth is wasted on the young.”

Hei nuoruus mä tulen tänään takaisin
on taas huomenna temppeliritari
jolla on aika helvetisti unelmii
joihin kaikkiin liittyy pääsy jonkun pöksyihin
mut oisko se samaa sit kuitenkaan?

Lapsuus”, san. Samae Koskinen
(Kuuluuko, kuuntelen, 2011)

Samae Koskisen kappaleessa piilee elämänviisaus: nuoruuteen ei voi palata. Ja jos nuoruus onkin maksimissaan sellainen kymmenen vuoden jakso ihmiselämän alkupuolella, olisi jotenkin helvetin surullista jos kaikki sen jälkeen tuleva olisi jotenkin tyhjänpäiväisempää. Itseäni on alkanut näin ”nuorena aikuisena” kyllästyttää nuoruuden haikailu, vaikka ymmärränkin mistä siinä on kysymys.

On niin ihanaa olla nuori ja tyhmä
on niin ihanaa pakahtua omasta erinomaisuudesta
on niin ihanaa kun voi valoisana yönä
toivoa et’ saapuiskaan ei tän kesän viimeinen päivä koskaan

Kesä 1989”, san. Kalle Ahola
(1989, 2013)

Nuoruus ei ole lähtökohtaisesti huono aihe lauluille (kuten tässäkin jutussa siteeratut kappaleet osoittavat), siitä vain kirjoitetaan liikaa. Sama ongelma kuin rakastumisen kanssa – keksikää nyt jo jotain uutta!

Tätä aihetta puntaroidessani löysin sattumalta Neil Youngin lausahduksen Psychedelic Pill -albumin (2012) kansilehdestä: ”Age has nothing to do with having a good time. Some girls are a lot older than you but they are still girls and carry the spirit and the torch.”

Young ymmärtääkseni tarkoittaa, että ”nuoruuteen” yhdistettävä hauskanpito ei oikeastaan liity ikään vaan mielenlaatuun. Pointti on siinä, että ns. ”nuoret” ovat nuoria aikuisenakin – edesvastuuttomia, riehakkaita ja hauskanpitäjiä. Olisi yhtä typerää väittää, että nuo piirteet jäävät nuoruuteen kuin olisi yleistää, että kaikkien kokemus nuoruudesta on samanlainen.

Vuodet vierii
ja kun talo on raukee ja äiti on raukee
tytär riuhtoo lukkoo
mut se ei aukee, ei se ei aukee
mikään ei tätä ikävää poista
hän on kohta jo kuusitoista ja hän
tietää ettei taiat auta
hän huutaa päästä mut ulos jumalauta

Ei”, san. Maija Vilkkumaa
(Ei, 2003)

Nuoruuteen sijoittuvat tarinat voivat toki olla kiinnostavia siinä missä muutkin. Homma menee tympeäksi siinä kohtaa kun aletaan luonnehtia nuoruutta yleisellä tasolla. Jälleen kerran sama juttu kuin rakkauden kohdalla: Jos huomaat kirjoittaneesi paperille sanat ”Rakkaus on … ”, lopeta välittömästi! Ei siitä mitään hyvää voi seurata. (Kuunnelkaa Zen Cafén Metallinen sheriffintähti niin tiedätte mitä tarkoitan.)

Eilen vielä villi lapsi
tänään oot jo aikuinen
ja se sumuinen yö siinä välissä
oli nuoruus

Nuoruus”, san. Olavi Uusivirta
(Elvis istuu oikealla, 2012)