Arvio: ”Absoluuttinen Nollapiste teki vaikuttavimman albumin pitkään, pitkään aikaan”

Markku Halme täräytti Pisara ja lammas -eepoksen ensimmäiselle osalle täydet viisi tähteä.

Teksti: Markku Halme, kuva: Hannu Iso-Oja

Absoluuttinen Nollapiste: Pisara ja lammas 1
Diu Dau

Mestarillinen progeooppera, osa 1.

Pisara pitää pinnallaan ja lammas kantaa selässään kaikkea sitä, mikä 1970-lukuisessa progessa oli hyvää ja käyttökelpoista. Kaikki löysä ja turha on leikattu pois sopivan julmalla viikatteella. Teos on niin täysipainoinen ja hallittu kokonaisuus, etten tohdi uhmata kohtaloa ja luomisen jumalaa kuuntelemalla sen osia erillisinä ”kappaleina” (ja onhan kyseinen jumalakin vain ihmisen luomistyön tulosta). Vireää vaihtelevuutta täynnä kaikenlaista ja monenmoista.

Maanläheisen arkista ja samalla symboliikantäyteistä scifiä edustava tarina nousee niin kerronnallisesti kuin kielellisestkin huimiin sfääreihin. Kertomus on erinomaisen kookasta kirjallisuutta. Myös Aki Lääkkölän kitara ja synat nimenomaan puhuvat ja kertovat, eli jokaisella soolonomaisellä pätkällä on tosiaan jotain sanottavaa. Erinomaisuuden taso on komea ja kattava.

Kertoja Tommi Liimatan rinnalla äänirooleja laulavat Erkki Seppänen, Olavi Uusivirta ja Paula Vesala ovat soinnillisesti nappiosuvia valintoja. Ehdottomasti vaikuttavin albumi pitkään, pitkään aikaan.

Katso Planeetta hyvä -kappaleen video täällä.