Kohuttu black metal -dokumentti häviää hurjuudessa sen kylkiäisenä tarjottavalle piendokkarille

kuvakaappaus

Saku Schildt arvioi Loputon Gehennan liekki -dokumentin Rumbaan 3/14. Ei hullumpi, mutta kovempikin olisi voinut olla, kuuluu tuomio. Dvd:llä bonuksena tuleva elokuva noise-skenestä on sen sijaan neljän tähden kamaa.

Teksti: Saku Schildt, kuva: kuvakaappaus dokumentista

Sami Kettunen: Loputon Gehennan liekki
Night Visions
3stars

Arveluttavien miesten puheenvuoro.

gehennakansiBlack metalilla on ollut musiikkityylin alusta asti vannoutunut harrastajoukko myös Suomessa. Loputon Gehennan liekki esittelee alan kotimaiset tekijät pintaa syvemmältä.

Dokumentin keskiössä ovat haastattelut, joissa muun muassa Beheritin, Barathrumin ja Enochian Crescentin jäsenet kertovat näkemyksiään musiikista ja maailmasta. Haastattelujen sävy vaihtelee ilkikurisesta vitsailemisesta asiapuheeseen ja harhaiseen raivoamiseen.

52-minuuttinen teos jättää hieman raakilemaisen vaikutelman. Haastateltavien merkitystä omassa alakulttuurissaan ei avata, joten dokumentti lienee suunnattu alan harrastajille. Heille tarjotaan kuitenkin vain vähän uusia näkökulmia. Esimerkiksi naisten asemaa black metal -piireissä sivutaan vain nopeasti. Toisaalta dokumentti avaa onnistuneesti salamyhkäisten muusikoiden maailmankuvia.

Dvd:llä tulee mukana myös 21-minuuttinen Romua, ruisketta ja rutinaa -dokumentti Suomen noise-skenestä. Aihettaan hyvin valaiseva teos lyö katsojan silmien eteen päädokumenttia rajumpaa kuva-aineistoa kakkaleikkeineen ja viiltelyinstallaatioineen.

Arvio on julkaistu Rumbassa 3/14.