Kun mannerlaatat törmäävät, laava kiehuu ja ilma on sakeana rikkihöyryä – tässä on yksi vuoden parhaista elektrolevyistä

05.04.2015

”Sonaen ydintä on vastakkainasettelu. Pieni kohtaa suuren, hiljainen äänekkään, korkea matalan ja hentoinen musertavan. Musiikista voi aistia Brian Enon ja Klaus Schulzen kaltaisten eletronisen ilmaisun pioneerien vaikutuksen”, kirjoittaa Matti Komulainen arviossaan.

www.sonaemusic.net

Sonae
Far Away Is Right Around the Corner
(Monika Enterprise)

Arvosana: 9,5

Rutina ja hurina saavat aluksi epäilemään, että laitteisiin on tullut jotain vikaa. Vaivihkaa häiriöääniksi tulkitut signaalit jäsentyvät kaaoksesta kosmokseksi. Mukaan ui hapuilevia melodianpätkiä ja korkeuksiin kohoavia sormioäänivalleja. Sonae on täällä!

Sonae on kölniläinen elektron tuore taitaja. Naisen debyyttialbumi syntyi vuosina 2012–14 valikoitujen keikkojen ja remix-projektien sekä feministisessä female:pressure-musiikintekijäkollektiivissa toimimisen ohella.

Särmää löytyy myös julkaisijasta. Far Away Is Right Around the Corner ilmestyy Monika Enterprise -elektrolevymerkillä. Sitä pyörittää berliiniläinen muusikko, feministi ja industrial-yhtye Einstürzende Neubautenin varhaisjäsen Gudrun Gut. Samalle labelille levytti muuten viimeisimmän levynsä Islaja eli Merja Kokkonen.

Sonaen ydintä on vastakkainasettelu. Pieni kohtaa suuren, hiljainen äänekkään, korkea matalan ja hentoinen musertavan. Musiikista voi aistia Brian Enon ja Klaus Schulzen kaltaisten eletronisen ilmaisun pioneerien vaikutuksen.

Ambient on monessa mielessä myös Sonaen musiikin yksi keskeinen nimittäjä, mutta lopputulos kasvaa siitä irti ja ulos.

Vaikka hetkittäin Sonae maalaa leveällä pensselillä äänimaisemia, joiden horisontaalit linjat ja kauniit melodiakaaret lumoavat meditatiivisuudellaan, vieläkin oleellisempaa hänelle on vastakkainasettelu. Kauneuden nostaa arvoonsa sille luotavat raa’at vastavoimat.

Hivelevä jousien harmonia saa rinnalleen maanjäristysmäistä sub-basson murinaa, ja pittoreski idylli pirstotaan hysteerisillä sämpleillä yrmeän ja tanssittavan sykkeen tykyttäessä kaiken perustana.

Alkuvoima viehättää. Kun Sonae vääntää albumin lopulla hanat auki ja paahtaa täysillä, mielikuvissa mannerlaatat törmäävät, laava kiehuu ja ilma on sakeana rikkihöyryä. Perusasioiden äärellä siis.

Matti Komulainen

Lisää luettavaa