Asan esikoisalbumi, Avain-nimen alla julkaistu Punainen tiili (2001) luetaan nykyisin suomiräpin kaanoniin. Levy sai tuoreeltaan ristiriitaisen vastaanoton niin lehdistössä kuin kaduillakin. Palaute oli ainakin osasyynä Avaimen vetäytymiseen musiikkikentän eturivistä useamman vuoden ajaksi.
Kuten hyvin tiedämme, Asa palasi mikrofonin varteen. Nyt aikaa on kulunut tarpeeksi Punaisen tiilen fiilistelyyn myös artistin puolelta: Avain palasi lavalle Blockfestissä ja Punainen tiili räpätään syksyn aikana myös konserttisalikeikoilla.
”Ensimmäisestä levystäni tuli hyvin rehellinen ja antaumuksellinen nuoren miehen paatos. Siinä on kaikuja amerikkalaisen räpilmaisun ylimalkaisesta itsevarmuudesta, mutta myös aimo annos rehellisyyttä. Haavoittuvuutta, jota ei ollut vielä suomalaisessa hiphopissa liikaa käsitelty”, Asa kirjoittaa uudessa Miten lauluni syntyvät? -kirjassa (SKS, 2017).
”Kuunnellessani nyt tuota ensimmäistä levyäni tiedostan, ettei kaikkia ajatuksen paloja ole ehditty pureskella huolella. Rehellisyys ja laulujen monipuolisuus on kuitenkin minulle raikkainta, mitä Punainen tiili pitää sisällään.”
Rumbassa Avaimen esikoisen sai eteensä konkaritoimittaja, 2015 menehtynyt Markku Halme. Matkis kuuli Avaimen sanomassa paljon samaa kuin Pelle Miljoonassa muinoin. Neljän tähden arvionsa Matkis päättää toteamukseen: ”Upea albumi tasa-arvon puolesta ja vihaa vastaan.”
Lue Rumbassa 18/2001 julkaistu levyarvio kokonaisuudessaan alta.