Kello 23:23 maailma on hiljainen, salaperäinen ja hämärä – aivan kuten Rami Vierulan 23:23-projektin musiikki

14.05.2015

Delay Treesissä operoiva Rami Vierula toi Soliti Musicin avustuksella 23:23-nimellä tekemiään levyjä digimyyntiin. Kysyimme Vierulalta pari kysymystä

Kerro hieman 23:23-projektin ideasta ja menneisyydestä. Miten se eroaa Delay Treesistä, miksi sen tuotantoa ei voinut julkaista Delay Treesin levyillä?

”Sitä on vähän vaikea selittää, mutta heti alusta alkaen 23:23 tuntui selvästi eri jutulta kuin Delay Trees. Tarkoitan siis ihan kappaleiden luonteeseen ja tunnelmaan liittyviä asioita. Me ollaan aina haluttu pitää kiinni laadukkaista tuotantoarvoista Delay Treesin kanssa, joten ehkä 23:23 sitten oli se leikkikehä, missä sai riehua lofi-juttujen kanssa niin paljon kuin halusi ja viitsi.

On hauskaa, että myös kuulijat ovat erottaneet yhtyeet selvästi toisistaan, vaikka tietysti mun biisit ja ääni ovat molemmissa yhdistäviä asioita.”

Aloitit 23:23-biisien tekemisen parikymppisenä. Kuumottaako nyt korvia kuunnella ensimmäisiä aihioita, vai ovatko ne kestäneet aikaa?

”Itse asiassa ensimmäiset biisit 23:23-nimen alla tein noin 25-vuotiaana. Ne ensimmäiset biisit ovat julkaisemattomia ja siten ’piilossa’. Lähinnä ne olivat sellaisia tuhnuisia ambient-viritelmiä ensimmäisen julkaisuni Everyday Aestheticsin hengessä. Minusta tuntuu, että koko 23:23 ei ole sidottu mihinkään tiettyyn trendiin tai aikaan ja uskon, että nekin kestäisivät aikaa mukavasti.”

Millaisen kuulijan kannattaisi erityisesti kiinnostua 23:23:n musiikista?

”Jos diggailee klassista rock’n’rollia, 1950-luvun purkkapoppia, 1990-luvun flanellipaitaräminää ja sellaista lofi-soundia yhteen sidottuna, niin uppoaa varmasti! Näillä kolmella levyllä on myös aika paljon kerroksia, joita ei heti suhinoiden ja kohinoiden alta löydä, eli voisi tätä suositella ihan sellaisille vanhan koulukunnan albumidiggailijoillekin. Onpa ainakin materiaalia, mitä tutkailla.”

Mistä kappaleesta projektiin tutustuminen kannattaisi aloittaa?

”Hmm. Aloittaisin kyllä ihan ensimmäisestä albumista viimeiseen. Nuo ovat vahvasti albumeita, joten on vaikea nimetä tiettyjä biisejä. Toki livenä selviksi suosikeiksi ovat nousseet kappaleet Tell Me Your Name, Teenage Wife, Never Gonna End, Zombie ja American Graffiti. Eihän sitä Godfatheriakaan kohtausten perusteella lähdetä koluamaan, joten albumit vaan kuunteluun.”

Nimeä kolme biisiä, jotka toimivat referenssinä sen suhteen, millaista musiikkia haluat 23:23:n kanssa tehdä.

”Itse asiassa tätä soundia 23:23 tekee enää mahdollisesti yhden ep:n, sitten on uusien tuulien aika. Olisko tähän materiaaliin kuitenkin sopiva kolmikko esimerkiksi Skeeter Davisin The End of The World, Pains of Being Pure at Heartin Young Adult Friction ja T.Rexin Metal Guru.”

Mistä nimi 23:23? Mitä tuohon kellonaikaan on tapahtunut?

”Olen jo vuosia katsonut kelloa useita kertoja viikossa juuri kello 23:23. Kun sitten työstin 23:23:n kappaleita lähinnä yöaikana, se sopi mielestäni hyvin nimeämään sen ’nokturnaalisen’ tunnelman.”

Mistä 23:23:n musiikkiin liittyvästä seikasta tai yksityiskohdasta olet ylpein?

”Olen aidosti ylpeä jokaisesta albumista. Niihin liittyy myös omassa mielessäni valtavasti sellaisia piilotettuja muistoja, jotka ovat vain minun. Onkin hienoa jakaa jotain niin täysin omaa, jopa aluksi salatuksi tarkoitettua ja seistä kaiken sen takana. 23:23 on myös auttanut ymmärtämään sen, että musiikki elää minussa jopa haluamattani. Olen ymmärtänyt jotain syvällistä siitä, mitä on olla lauluntekijä ja muusikko. Ja on erityisen upeaa, että esimerkiksi Solitin Nick Trianin mielestä 23:23:n musiikki on ollut laajemman julkaisun arvoista.”

Mitä Delay Treesille kuuluu?

”Viimeisin albumi julkaistiin viime vuonna, ja tälle vuodelle ei näillä näkymin ole mitään suurempaa julkaisua tulossa. Me halutaan tehdä rauhassa seuraava albumi ja pitää homma kaikin puolin mielekkäänä. Tällä hetkellä meitä kiinnostaa äärimmäisen kauniin albumin tekeminen. Vuodesta 2009 alkaen me ollaan aktiivisesti julkaistu jotain, joten nyt pieni hiljaiselo tuntuu mukavalta. Kerätään voimia ja inspiraatiota tulevaan.”

Lisää luettavaa