”Kuka muu on iskenyt läpi täysin omalla jutulla 2016?” – Haastattelussa uuden kappaleen julkaissut Töölön Ketterä

"Olen viimeaikoina uskaltanut kirjottaa muitakin bareja kuin punchlineja."

Matti Keski-Kohtamäki

Töölön Ketterällä on ollut vauhdikas vuosi, joka sai räjähtävän lähdön alkuvuodesta julkaistun Ludoo-kappaleen myötä. Suunta on ollut siitä asti vain eteenpäin ja reipas julkaisutahti on pitänyt nousujohteista meininkiä yllä. Sen lisäksi, että duo on päässyt heittämään useita isoja festarikeikkoja, he ovat myös onnistuneet nostamaan grime-musiikin aiempaa suuremmin esiin myös Suomessa.

Nyt Töölön Ketterältä tulee vuoden päätteeksi Valitsemaanne numeroon -single. Tämä kappale ei ole grimeä, mutta se ei ole ollut varsinaisesti Töölön Ketterän ainoa tarkoituskaan. Nyt kuullaan monissa yhteyksissä mainittua räpimpää materiaalia ja samalla myös vierailevan artistin, Vestan laulamaa kertosäettä.

Tavoitimme Matti 8:n (M8) ja Handshakingin (HS) ja kysyimme kaikista olennaisimmat. Tsekkaa uusi biisi jutun alta, mukana myös kaksi aiempaa videota. Täältä voit lukea ensimmäisen ep:n julkaisun aikaisen haastattelun.

Aloititte Ludoolla ja Huonolla käyttäytymisellä. Sitten siirryitte käsittelemään ystävyyttä/veljeyttä. Nyt Valitsemaanne numeroon ei saada yhteyttä. Oletteko herkistyneet vuoden aikana?

HS: ”No, tietäisitpä mikä biisi nauhotettiin eilen studiolla. En menisi vielä herkistymistä julistamaan, mutta biiseissä on hyvä käsitellä vähän laajempaa tunneskaalaa. Herkemmät biisit toimii hyvänä kontrastina aggressiivisemmille.”

M8: ”Kappaleen tekstit toimivat mulla henkilökohtaisena terapiana vaikeana aikana. En aluksi uskaltanut vetää sitä edes Handshakingin kuullen, koska tekstit ovat niin diipit ja henkilökohtaiset. Pyörittelin pitkään ajatusta siitä, voimmeko edes tehdä tällaista biisiä, saatika julkaista sitä sinkkuna. En ole kummemmin herkistynyt, mutta olen viimeaikoina uskaltanut kirjoittaa muitakin bareja kuin punchlineja.”

Valitsemaanne numeroon kuulostaa potentiaaliselta hitiltä, jonka voisi kuvitella soivan isoillakin kanavilla tiuhaan. Mitkä fiilikset teillä on biisistä?

HS: ”Hyvät fiilikset.”

M8: ”Biisiä on pyöritelty varmaan puolisen vuotta, joten tottakai on kiva saada se viimein ulos. Vähän myös jännittää ihmisten reaktio, nyt kun kyse ei olekaan täysin grime-setistä. Uskon, että meidän kuuntelijat pystyy kuitenki ymmärtämään biisin pointin.”

Grime on kuuma musiikkityyli nyt Suomessakin. Ette ole ensimmäisiä grimepumppuja Suomessa, mutta miksi grime tuntuu lyöneen kunnolla läpi vasta teidän kohdalla?

HS: ”Meidän kohdalla uudelle ilmiölle oli varmaan helppo antaa kasvot ja jonkunlainen konteksti. Grime alkoi elää uutta kukoistustaan ja kun me tästä mainittiin meidän musaan liittyen, niin oli helppo antaa meille suomi-grime -viitta harteille. Luulen että me ollaan oltu kiinnostavia ihan muillakin mittapuilla. Tultu tyhjästä isolla äänellä ja valmiina tuotteena. Se on aika helppo koppi. ”

M8: ”Uskon että iso syy menestykseen on se, ettemme duunaa käännösmusaa. Jotkut ovat jaksaneet jauhaa siitä, että oltais syyhkitty esim Stormzyltä juttuja. Meidän tuotanto on kuitenkin ollut alusta asti erilaista, ja siitä fronttaavat eivät selvästikään ymmärrä grimen pointtia tai historiaa.”

Olette Emma-gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. Onko Töölön Ketterä vuoden tulokas?

HS: ”Tietenkin. Tän vuoden sisällä tapahtunut kehitys alkupisteestä tähän, missä ollaan nyt, on aivan mieletön. Ekan ep:n vaatekaappiäänitysten ja Emma-ehdokkuuden väliin mahtuu kymmenisen kuukautta. Laske siitä.”

M8: ”Vaikka spedet haluu huudella suolasena Facebookissa, me ollaan ansaittu tää. Kuka muu on iskenyt läpi täysin omalla jutulla 2016? Me ei ikinä apinoitu meidän tyyliä mistään, vaan tehtiin siitä oman näkönen.”

Edelliseen viitaten on varmaan turvallista sanoa, että vuosi 2016 on ollut teille hyvä. Ainakin keikkaa tuntui riittävän. Millä volyymilla vuoteen 2017, mitkä tavoitteet ovat mielessä?

HS: ”Isommalla volyymilla, isommalla showlla. Mun haave on saada käännettyä ison pop-musan kurssia vähän enemmän meidän suuntaan, niin ettei meidän välttämättä tarvitse mukautua täysin sen nykysoundiin, vaan voitaisiin tehdä siitä oman näköinen. Se on aina hankalampaa, mutta uskon että meille ihan mahdollista. Jos tänä vuonna kiilauduttiin nollapisteestä tähän tilanteeseen missä nyt, ei ensi vuonna kannata olla yhtään vaatimattomampi.”

M8: ”Struggle nälän ja aitopäänä pysymisen välillä on real. Ollaan duunattu tosi paljon erityylisiä biisejä, tietty omalla saundilla. Tarkotus on kasvattaa hommaa, tietenkin myymättä itseämme musabisnekselle.”

Mikä on vuoden 2016 ikimuistoisin asia?

HS: ”Levyjulkkarit Kutosella huhtikuussa on yksi, samoin tupaten täynnä ollut Flow-teltta. Sekä tietysti oma Tavastia. Itselle jäänyt vahvasti mieleen keikkamatkat ja kiertäminen. Matkustaminen on ollut tosi virkistävää ja silmiä avaavaa. Muistan ekoja matkoja kun ajettiin Stadista pois keikalle, että harvemmin sitä tuleekaan poistuttua täältä. Sittemmin siitä tulikin joka viikonlopun hommaa.”

M8: ”Edellä mainittujen lisäksi Blockfest oli henkilökohtaisesti tärkeä keikka. Perjantaina Jare ja Ville otti mut mukaan Ratinalle pistämään Mist sä tuut-biisiin versen, mikä oli ihan sairas kokemus. Ruisrock oli myös koko tunteiden kirjon myötä uskomaton viikonloppu.”

Tavastian keikalla 9.12. esitettiin kaksi uutta biisiä, joista toinen oli tämä uusi single ja toinen taas uk-housemainen menevämpi kappale. Millainen tulevasta ep:stä on muodostumassa?

HS: ”Monipuolinen, ja monelta suunnalta ammentava. Ei olla haluttu jäädä liikaa kiinni grimeen, tai mihinkään muuhunkaan yksittäiseen tyyliin. Ehkä voisi sanoa, että koetetaan löytää juttuja niin grimen takaa garagesta, toisaalta yleisemmin tanssimusasta maailmalta. Ehkä pala nykyistä jenkkisoundia jne. Lopputulos kuulostaa kuitenkin aina meidänlaiselta.”

M8: ”EP tulee olemaan kaikkea muuta kuin tylsä. On ollut hauskaa räpätä muuhunkin kuin ~140 bpm:ään ja duunata biisejä omien lempituottajien kanssa. Tuotannossa on ollut mukana esim. VG+, jota oon fanittanut siitä asti kun oon radiota aktiivisesti kuunnellut.”

Palataan vielä grimeen. Paremmuusjärjestykseen ei tarvitse laittaa, mutta mitkä vuoden grimetapaukset kannattaa ehdottomasti tsekata?

HS: ”Matti 8 voi vastata. Mä olen kuunnellut lähinnä lattaria.”

M8: ”Vuoden kovimpia julkaisuja on ollut mun mielestä AJ Traceyn Lil’ Tracey -ep ja P Moneyn uusi albumi. Wileyn uudet sinkut ovat olleet myös törkeen kovia, ja innolla odottelen tammikuussa julkaistavaa Godfather-albumia.”