Olipa kerran aika, kun Ville Valo halusi alkaa tuottaa Tuomo Saikkosen yhtyettä – Mokoma-kitaristi julkaisi teinivuosiensa bändin levyn

Mind Riot @ Facebook

Oletko kuullut yhtyeestä nimeltä Mind Riot? Jos et, niin älä välitä, et ole ainoa. Orkesteri oli nykyään Mokomassa soittavan Tuomo Saikkosen metalliyhtye 1990-luvulla, ja mitä ilmeisimmin tuosta aikakaudesta on jäänyt miehelle jotain hampaankoloon, sillä Saikkonen halusi palata vanhoihin aikoihin vielä vuonna 2015.

Mokoma-miehistön hallinnoima Sakara Records toi hiljattain kauppoihin Mind Riotin vuonna 1995 äänitetyn Inferno Go-Go -albumin, jonka kohtalona oli aikanaan jäädä levy-yhtiölimboon. Bändin suojiinsa ottanut italialainen Godhead-yhtiö kaatui juuri albumin ilmestymisen aikaan, joten tuotos jäi käytännössä julkaisematta. Tapaus kalvoi Saikkosta niin pahasti, että nyt, 20 vuotta myöhemmin, hän lähetti Inferno Go-Gon Finnvoxin Mika Jussilalle uudelleen masteroitavaksi ja julkaisee levyn bonubiisin kera. Haastattelimme Saikkosta hieman aiheen tiimoilta, lue miehen vastaukset alempaa.

Mainittakoon vielä sellainen knoppitieto, että Inferno Go-Go valittiin vuonna 1997 Rumbassa vuoden parhaiden metallilevyjen joukkoon. Hyvään seuraan on orkesteri päässyt!

Miksi halusit kaivaa vanhan yhtyeesi albumin esille parinkymmenen vuoden jälkeen? Onko asia kalvanut sinua kaikki nämä vuodet?

”Oli aikanaan todella traumaattista, että nuoren miehen sydänverellä kirjoitettu Inferno Go-Go jäi käytännössä julkaisematta levymerkin alasajon takia. Olimme omasta mielestämme löytäneet levyllä jotakin raikasta ja toimivaa, ja samaa kuultiin monilta kollegoiltakin. Kultavuosiaan elellyt Spinefarm oli vakavasti kiinnostunut jatkamaan musiikkimme julkaisemista Isolation-demon perusteella, mutta vauhti oli jo kahvattu pois. Musertava pettymys olisi saattanut katkaista soittoharrastukseni kokonaan, ellen olisi sattumalta törmännyt kitaristia etsivään Annalan Markoon Tavastialla.

HIMin Villehän innostui aikanaan Suomi Finland Perkele -kokoelmalla julkaistusta Isolationista ja halusi ryhtyä tuottajaksemme. Pidimme yhden sovitusistunnon biisin tiimoilta, mutta samaan aikaan työn alla ollut Razorblade Romance veikin miestä aika pian ja lujaa muihin suuntiin. ”

Onko voitonriemuinen fiilis, kun tuolloin nuorempana olit oletettavasti ikätovereittesi tavoin levy-yhtiöiden huomiota kaipaava kitaristinalku, ja nyt olet itse levy-yhtiön toimitusjohtaja, joka voi halutessaan tehdä vaikka tällaisen siirron?

”Tuntuu jopa hiukan nololta käyttää Sakaraan tällaiseen henkilökohtaiseen hankkeeseen, mutta tämä nyt vaan sattuu olemaan kätevää näin. Halusin laittaa albumin vähintäänkin diginä saataville, että jonkinmoista pioneeriasemaa nauttinut musiikki ja henkilökohtaisesti tärkeä memorabilia ei katoa maailmasta haperoituvien cd:iden myötä.”

Mind Riotin uraan kuului ikäviä sattumuksia levy-yhtiön kanssa. Miten nuo vuodet opastivat oman levy-yhtiön pyörittämisessä?

”Meidän yhteistyökumppanimme Godhead/Flying Records oli itse asiassa varsin hyvä firma. Metallilabel oli pieni osa muuten melko isoa yhtiötä, joten käytännön hommat toimivat varsin hyvin. Kantapään kautta ei siis tarvinnut mennä, mutta opin kyllä yhteistyön myötä perusasiat levy-yhtiötoiminnasta.”

Miltä Mind Riotin albumi kuulostaa nyt, 20 vuoden jälkeen?

”Jotkut tekstinpätkät kuumottavat korvia, ja jotkin sovitusratkaisut ovat aika kummallisia. Täytyy kuitenkin muistaa, että vuonna 1995 alternative rock vaurioitti isompienkin metallibändien ilmiasua, toki myös meidän. Levyllä on kuitenkin aika hyviä riffejä ja ennakkoluulotonta nuorta vimmaa. Levy on myös äänitetty ja miksattu 13 päivässä 23 analogiraidalle juuri ennen kuin kvantisointi ja autotune alkoivat vallata alaa. Soittosuoritukset eivät hävetä vieläkään.”

Oletko edelleen yhteydessä Mind Riotin muihin jäseniin? Oletteko fiilistelleet viimein julkaistavaa albumia yhdessä?

”Aloin itse asiassa viime keväänä Mokoman tauon aikana koostaa biisejä kitaristi Juha Javanaisen ja mun vanhoista pöytälaatikkoideoista. Puolikas levyllinen olisi valmiina, mutta ehkä tässä toiset 20 vuotta menee ennen kuin materiaali riittää kolmanteen albumiin. Juhan kanssa ollaan touhuttu uudelleenjulkaisuakin tiiviisti yhdessä, muiden kanssa toistaiseksi vähemmän.”

Hypoteettinen tilanne: tuntematon Mind Riot -niminen yhtye lähettää Sakaran toimitusjohtajalle Inferno Go-Go -albuminsa demoversion, kutsuu keikalle ja pyytää päästä tapaamaan. Kiinnittäisitkö? Mitä neuvoja antaisit nuorukaisille?

”Energia ja luovuus saattaisivat tehdä vaikutuksen. Kehottaisin luopumaan tamburiinista ja skarppamaan tekstien ja laulujen kanssa. Hyvän tuottajan kanssa materiaalista voisi saada ihan kelpo levyn!”

Mind Riotin Little Promenade vuoden 1995 versiona: