Psykedeliaa Rumbalavalla! Kairon; IRSE! kiteyttää festarielämän: ”Ihmiset haisevat pahemmalle”

Kaustislainen Kairon; IRSE! tarjoaa hehkuvan Seinäjoen auringon alla täyslaidallisen kaustrockia, joka upottaa teidät Rumbalavan läheisyydessä olevat ihanat ihmiset huumaavan ja nautinnollisen psykedelian syövereihin. Tutustutaanpa sitä ennen bändiin vähän lähemmin. Ota siis kengät pois jalasta, vaihda yllesi jotain mukavampaa ja astu peremmälle!

Kuva: Kairon; IRSE!

Kaustisilta ponnistava Kairon; IRSE! saattaa aiheuttaa nimellään aluksi harmaita hiuksia, mutta hurmaa heti ensihämmennyksen jälkeen huuruisella ”kaustrockillaan”.

Kyseisessä kaustrockissa sulautuvat yhteen niin Circlen ja Canin psykedeelinen junnaavuus, 1990-luvun suriseva kenkiintuijottelu ja 2000-luvun pilviä liikutteleva post-rock. Tällaisia referenssejä kuten alkuaikojen Spiritualized ja Godspeed You! Black Emperor on ainakin nostettu esille, ja lisäksi laulaja Dmitry Meletin falsetti ja yhtyeen dynaaminen sointi ovat herättäneet vertailuja myös Mewiin ja Sigur Rósiin.

Rumban 4/12 Kiitoradalla-palstalla nousevaksi tulevaisuuden toivoksi noteraatussa bändissä soittavat laulaja-basisti Meletin lisäksi kitaristit Lasse Luhta ja Niko Lehdontie sekä rumpali Johannes Kojal.

Tyypit ovat vasta 19–20 -vuotiaita, mutta keikkaa on huuruinen poppoo ehtinyt heittämään jo varsin vakuuttavia määriä. Se on hieno asia, sillä Kairon; IRSE! nähdään tulevana kesänä muun muassa Provinssirockin Rumbalavalla lauantaina 16. kesäkuuta.

Ja piruvie, siihenhän on enää vajaat kolme viikkoa aikaa!

Onkin korkea aika selvittää sitä ennen bändin mielentila ja -terveys sekä päästä koko tämän mystisen festarihommailun alkujuurille.

Mistä tässä kaikessa on kyse? Miksi me olemme täällä? Mikä on kaiken tarkoitus? Kaatuva bajamaja ja herääminen seinäjokelaisen asuintalon koirankopista klo 7.00? Etukäteen festarialueelle haudattu virvoikekätkö ja aarrekartta sen löytämiseksi? Vai jotain ihan muuta?

Kysymyksiin vastailivat bändin kitaristit Niko ja Lasse.

• Millaisella mielellä odotat tulevan kesän festarikeikkoja? Ovatko ne sinulle keikkavuoden kohokohta vai esiintymisiä muiden joukossa?

Niko: ”Onhan festarit aina kohokohtia niin yleisössä kuin lavallakin.”

Lasse: ”Onhan nää tän kesän festarivedot meidän kokoselle bändille se vuoden ns. kohokohta.”

• Miten festivaalikeikat eroavat normaaleista klubikeikoista?

Niko: ”Jengi on enemmän fiiliksissä.”

Lasse: ”Ainakin saa olla reissussa kauemmin, ihmiset haisee pahemmalle.”

• Viihdytkö festareilla esiintymisen lisäksi myös katsojana? Millaisia reissusi ovat: non-stop sekoilua vai piknikkiä ja brunssia?

Niko: ”Kyllä. Festivaalini ovat non-stop piknikkeilyä.”

• Onko sinulla erityisiä muistoja Provinssirockista? (esiintyjänä tai vierailijana)

Niko: ”Joskus alle kouluikäisenä olin kummitädin kanssa katsomassa Black Sabbathia. Valmistauduin keikkaan värjäämällä hiukseni vihreiksi ja sain sen vuoksi joltain vahvasti humalassa olevalta jannulta Iron Maiden -patchin.”

Lasse: ”Viime vuonna reivasin Dj Shadown keikalla polveni pois sijoiltaan.”

• Tänä vuonna festivaalin esiintyjälistassa on monenlaista menijää Slayeristä Pendulumiin ja Eläkeläisistä Bat for Lashesiin. Kenet kollegasi haluaisit mieluiten tavata backstagella, ja mistä haluaisit hänen kanssaan keskustella?

Niko: ”John Garcian tai Brant Bjorkin kanssa olis kiva porista esim. musiikista.”

Lasse: ”Death Hawksit. Voitaisiin vaan unohtaa turhat löpinät ja tökkiä sormilla toistemme mahoja.”

….

Kuuntele alta vielä bändin tuorein Healing Fields -biisi sekä viimevuotinen The Defect in That One is Bleach / We’re hunting wolverines –ep: