”Teinkö Päivi Räsäsestä kappaleen?” – haastattelussa Tuuttimörkö

Tuuttimörkö julkaisi viime perjantaina 26. elokuuta uuden albuminsa Kromihammas. Kyselimme suomiräpin saralla kovasti arvostetulta tekijältä niin levyn synnystä, mielenkiintoisesta vierailijasta, kuin myös syntikoiden keräilystä.

Miten kuvailisit Kromihammas-levyä?
”Uskon vaatimattomuuteen ja siksi olen kieltänyt itseäni tiukasti antamasta omille tekemisilleni yli puolta Rumban antamista pisteistä. Antaisin siis Kromihampaalle arvosanan 4.7/10. Tai sanotaan sittenkin 2.35/10, eli vanha kunnon neljäsosan temppu. Kromihammas on naiivi synafunk-levy jonka olen valmistanut itse.”

Kerrot levyllä, että et tee huumorimusiikkia. Miten sanoituksesi lähtevät syntymään?

”Pidän nykyään puhelimessani muistiinpanoja. Ne sisältävät enimmäkseen yksittäisiä lausahduksia, jotka ovat putkahtaneet mieleeni sosiaalisessa elämässä. Uusi levy on tehty melko pitkälti muistiinpanojeni pohjalta. En tee huumorimusiikkia, mutta elämä on vitsikästä. Uskon vakaasti, että ihminen on klovni. Joko tahallaan tai vahingossa.”

Levyltä irroittettiin useampi single. Millainen prosessi levyn tekeminen oli? Onko jäänyt paljon kappaleita rannalle?

”Levyn tekeminen oli melko pitkällinen prosessi. Kappaleita tuli julkaistua ennen levyä enemmän, kuin oli alkuksi tarkoitus. Tämä lähinnä siksi, että levyn tekeminen venyi ja suunnitelmat ehtivät muuttua välissä monta kertaa. Lisäksi päätin melko myöhäisessä vaiheessa sisällyttää levylle myös kappaleet Savuke + Kola ja Mä muutan Caliin. Levyn tekeminen eteni parissa pyrähdyksessä, joiden välissä meni aikaa kaikenlaiseen vaiheiluun.

Tein aluksi instrumentaalit melko nopealla tahdilla ja siirryin sitten kirjoittamaan. Siitä ei meinannut aluksi tulla mitään, koska olin jotenkin ajanut itseni sellaiseen tilanteeseen, että mikään ei kelvannut. Lopulta hyväksyin, että tästä levystä tulee juuri sellainen, kuin on tullakseen ja se kelpaa kuulijoille tai sitten ei kelpaa. Kumpikin sopii minulle. Sen jälkeen oli helpompaa. Biittejä jäi rannalle muutamia, mutta valmiita kappaleita ei. Tämä johtuu lähinnä siitä, että lopetan kappaleiden tekemisen yleensä varhaisessa vaiheessa, jos en pidä niistä.”

Levyn ensimmäinen kappale, Lajinsa viimeinen on hyvin mielenkiintoinen. Siinä vaikuttaisi puhuvan Avaran Luonnon selostaja. Onko näin ja miten tilanteeseen on päädytty?

”Kyllä, levyn intron luki Avarasta luonnosta tuttu Jarmo Heikkinen. Sain idean varmaankin joskus katsoessani Avaraa luontoa. Löysin yhteystiedot netistä ja intro teetettiin Heikkisellä erään äänituotantofirman kautta ihan normaalina tilaustyönä. En valitettavasti päässyt tapaamaan häntä, vaan toimitin vain tekstin ja se tuli luettuna takaisin. Sain kylmiä väreitä, kun kuulin intron ensimmäistä kertaa. Tuhannet kiitokset Jarmolle introsta, sekä ikimuistoisista hetkistä television ääressä!”

Edellisestä albumista on kolme vuotta. Sen jälkeen on toki tullut uusia singlejä. Mitä muuta Tuuttimörön maailmassa on tapahtunut tässä välissä?
”Olen ollut tuuliajolla.”

Viitaten kappaleeseen Polarsoulin tuottajalevyllä, miten syntikoiden keräily etenee?

”Keräily on ollut nyt hetken hieman jäissä ja olen jopa myynyt joitakin syntetisaattoreita, jotka olivat jääneet vähälle käytölle. Olen edelleen hyvin kiinnostunut ja syntetisaattori on minulle instrumenteista rakkain. Jos saan uuden levyn myötä paljon keikkaa, teen varmasti taas pian sijoituksia himoitsemiini pilpattimiin.”

Teit Päivi Räsäsestä kappaleen. Jos tekisit nyt jostakin poliitikosta kappaleen, niin kuka olisi kyseessä?

”Teinkö Päivi Räsäsestä kappaleen?”

Mitä Tuuttimöröltä voi odottaa seuraavaksi?

”Tuuttimörkö alkaa tehdä seuraavaa albumia. Sille tulee ainakin muutama vierailija ja tällä hetkellä kiinnostaisi tehdä disko-levy. Haluaisin kokeilla erilaisia tuotantotekniikoita, jotka ovat olleet menneiden aikojen kovilla disetuottajilla käytössä, mutta ovat sittemmin jääneet unholaan. Tahtoisin istua pitkän tiskin ääressä ja sanoa torvisektiolle: ”soittakaa ilmavammin!” Tahtoisin kokeilla tehdä yhden levyllisen tanssimusiikkia, joka on kuitenkin musikaalista ja asiasisällöltään mielenkiintoista. Ihmiskunta ei tunne näiden kolmen ainesosan yhdistelmää, mutta uskon sen olevan herkullinen.

Noin muuten aion keskittyä seuraavaksi tekemään Aaro DiCosta -aliaksella EP:n. Olen esittänyt instrumentaalikappaleitani pitkin mennyttä kesää mm. Turku Modernissa ja hauskojen hattujen Flow-festivaaleilla ja ne ovat saaneet hyvän vastaanoton. Live-bändiini kuuluu minun lisäkseni perkussionisti ja saksofonisti. On ollut aivan mahtavaa ja uskomattoman tervetullutta, että on ollut tuollainen uusi kokoonpano ja olen siitä todella innoissani. Onnellista ja ennen kaikkea seksikästä musiikkia.”