The Residents – 40 vuotta silmämuna-asuissa ja hörhöilyn syvässä ytimessä

Amerikkalainen underground-instituutio The Residents on yhtye, jollaisista yleensä käytetään nimitystä “acquired taste”. Alkujaan jo vuonna 1969 Louisianassa perustettu ja kuutisenkymmentä albumia urallaan julkaissut bändi on perinteisesti pitänyt jäsentensä henkilöllisyydet piilossa ja pukeutuu hulppeissa esityksissään muun muassa silmämuna-maskeihin. Revi siitä.

Teksti: Teemu Fiilin

Musiikillisesti tämä konseptitaide-kokoonpano istuu luontevasti jonnekin avantgarden, kabareen, postpunkin ja progen välimaastoon ja on erikoistunut ylipäätään likimain kaikenlaisen länsimaisen musiikin pastissoimiseen konseptilevyillään. Residents saapuu 6. toukokuuta Helsingin Tavastialle osana Wonder of Weird 40-vuotiskiertuettaan (ajoissa ollaan, sillä yhtyeen ensimmäinen albumi The Residents -nimellä ilmestyi vuonna 1974). Rumba sai suureksi yllätyksekseen haastattelun hörhölegdnoilta – tosin kuten hommaan kuuluu, Residents ei anna tätäkään haastattelua “bändinä”, vaan puhemiehenä toimii salamyhkäinen The Cryptic Corporation.

Residents on julkaissut jo yli 60 albumia. Montako niistä osaat nimetä?

”Ahaa, haluat siis haastaa minua muistitehtävällä. Kyllä minä vielä muistan asioita. Kun aluksi liityin Residentsiin, he olivat jo tehneet joitakin levyjä, joita ei listata Residentsin levyiksi. Joten minun muistini on paljon parempi kuin saatat kuvitella.”

Olette tehneet teemalevyt muun muassa eläinten maailmasta, Raamatusta, elokuun 11. päivän terrori-iskuista ja nukkumatista. Mistä nämä ideat kumpuavat? Onko yhtyeellä vielä ideoita uusiin konseptilevyihin?

”Tästä tulee mieleen eräs Yhdysvaltain patenttitoimistoon liittyvä myytti. Sen mukaan toimisto lähes suljettiin 1800-luvun puolivälissä, koska alkoi vaikuttaa siltä, että kaikki oli jo keksitty. Kenties Residents voisi tehdä teemalevyn siitä, ettei sillä ole enää ideoita uuteen teemalevyyn.”

Näkyykö mielestäsi The Residentsin henkeä tämän päivän bändeissä ja artisteissa?

”Hmmm. Luulen, että sitä henkeä pitää parhaiten yllä tämän päivän bändi nimeltä Residents. Mutta tarkoitat kai, onko Residents antanut vaikutteita muille ihmisille. Minusta on. Muut voivat olla eri mieltä.”

Luuletko, että Residentsin kaltainen yhtye voisi syntyä vuonna 2013? Vai onko maailma jo muutenkin riittävän absurdi ja surrealistinen?

”Jos Residents olisi vasta aloittanut vuonna 2013, en oikein usko, että se haluaisi olla jotain niin vanhanaikaista kuin bändi. Iphone-sovellusten kehittäminen vaikuttaa paljon paremmalta tavalta viettää aikaa.”

Mistä saatte musiikilliset vaikutteenne näinä päivänä?

”Minäkö? Vai Residents? Minä saan omat vaikutteeni Residentsiltä. Residents saa vaikutteensa puolestaan siitä, että heidän täytyy täyttää 24 tuntia vuorokaudessa eri asioilla. Jonain päivinä he eivät tee lainkaan musiikkia, vaan heittäytyvät muihin taidemuotoihin. Meidän muidenkin pitäisi olla yhtä luovia.”

Mikä on Residentsin yhteydessä mainittu Cryptic Corporation?

”Cryptic Corporation on Residentsin bisnespuoli. Me olemme ne ihmiset, jotka mahdollistavat sen, että Residents voi käyttää aikansa kehittääkseen tuotteita, joita me voimme markkinoida.”

Kumpi mahtaa olla tunnetumpi, Residents-yhtye vai sen käyttämät silmämuna-asut?

”Onko niissä jotain eroa? Vai tarkoitatko sanaa ’Residents’? Minulla ei ole mitään käsitystä.”

Kuka suunnitteli nuo silmämunapuvut alkujaan? Mikä on idea niiden takana?

”Residents suunnitteli puvut ja elokuvien ja tv-ohjelmien maskeja valmistava erikoistehostefirma Hollywoodissa toteutti ne. Niiden ideana oli ihmisen silmämunat. Smokit olivat kunnianosoitus pingviineille ja vanhan ajan Hollywoodille. Asut tehtiin alun perin Eskimo-levyä (1979) varten.”

Esiinnyttyänne vuosikymmenien ajan anonyymisti, olette äskettäin kertoneet kiertuekokoonpanonne soittajien nimet. Miksi päätitte kertoa maailmalle tässä vaiheessa, keitä olette?

”Tuo meni nyt väärinpäin. Ensin Residents paljasti vuosikymmenien ajan taiteensa kautta, keitä he ovat. Nyt he estävät ihmisiä ajattelemasta nimiä, mukamas paljastamalla ne, jolloin ihmiset kuvittelevat tietävänsä soittajien nimet. Mutta kuten Shakespeare sanoi, ruusu tuoksuisi minkä nimisenä tahansa yhtä hyvältä.”

Mikä on oudoin huhu, minkä olet kuullut Residentsiin liittyen?

”Että he olisivat nimettömiä.”

Mitä kaltaiseni Residents-neitsyen kannattaa odottaa Helsingin-keikalta?

”Yllätystä. Ei ole olemassa mitään kovin hyvää tapaa selittää Residentsin esitystä.”

Constantinople (albumilta Duck Stab, 1978)

Livemenoa tältä vuodelta: