50-vuotias on uusi 30-vuotias – Viisi syytä rakastaa ihanaa Suzanne Vegaa

Amerikkalainen laulaja-lauluntekijä Suzanne Vega soitti viime viikolla hienon keikan Helsingin Circuksessa. Keikan jälkeiset fiilikset tiivistyivät viiteen perusteluun, miksi tätä newyorkilaisartistia kannattaa rakastaa.

Teksti ja kuva: Anna Brotkin

Suzanne Vega
The Circus, Helsinki
22.10.2013

1. Koska pieni on suurta
Suzanne Vega esiintyi Helsingissä kahdestaan David Bowien luottokitaristin Gerry Leonardin kanssa. Riisuttu kokoonpano ei kaivannut mitään lisää. Leonard, brittiläinen herrasmies taskuliina ojossa, looppasi biiseihin lisämassaa, ja välillä Vega esiintyi kahdestaan kitaransa kanssa. Minimalistinen ratkaisu teki oikeutta Vegan ajattomille sävellyksille. Leonardin soundit ja Vegan tunnistettava lauluääni loivat saliin unenomaisen tunnelman. Samaa ei tosin voi sanoa baarin puolelta kantautuneista rikkoutuvan bisselasin ja hölskyvän drinkkishakerin äänistä. The Circuksen baaritiskille terveisiä: herkistelybiisi ei varsinaisesti parane epätahtiin hölskyvien jääpalojen kilinästä.

2. Koska 50 on uusi 30
Suzanne Vega on isoäiti-iässä, mutta hän kuulostaa yhtä nuorelta kuin Solitude Standing -debyytillään vuonna 1987. Takarivistä katsottuna voisi veikata, että nainen on ehkä juuri ja juuri kolmenkympin paremmalla puolella. Totta kai Kylie Minoguekin näyttää nuorelta, mutta Suzanne Vega on nuori. Samalla tavalla nuori, ajaton ja iätön kuin Patti Smith.

3. Koska Tom’s Dinerin liveversio paranee vanhetessaan
Vega päätti keikan toisella tunnetuimmista biiseistään. Tom’s Dinerin livesovitus oli hienompi kuin vuonna 1987 levytetty a cappella -versio. Elektroninen, Gotan Projectista muistuttava äänimaisema toi biisin hienosti tähän päivään. Ehkä kymmenen vuoden päästä Vegalla on siitä jälleen uusi versio?

4. Koska materiaalia on paljon ja se on hyvää
Suurimmalle osalle ihmisistä tulee Suzanne Vegasta mieleen vain ja ainoastaan se suurin hittibiisi, perheväkivallasta kertova Luka. On harmi, että naisen kaksi suurinta (ja ainoaa) hittiä löytyvät yli 20 vuotta sitten levytetyltä debyytiltä, sillä loistavia yksilöitä löytyy myös naisen 2000-luvun materiaalista. Vegalla on hyviä biisejä enemmän kuin Madonnalla. Ei ehkä megahittejä ja tanssilattiaklassikoita, vaan tasaisen hyvää tavaraa. Tuore I Never Wear White kuulosti sekin lupaavalta.

5. Koska Vegaa ei pompotella
Vuodesta 2010 lähtien Suzanne Vega on julkaissut uudelleen omia jo levytettyjä biisejään oman merkkinsä suojissa saadakseen niiden kaupallisen kontrollin omiin käsiinsä. Levyjä on ilmestynyt tähän mennessä neljä ja biisit on jaettu niihin aihepiirien mukaan. Ensimmäinen levy koostui pelkistä rakkauslauluista.