Alfan pelkoa ja odotusten lunastusta – Paperi T loppuunmyydyllä Kulttuuritalolla

Paperi T: Alfan pelko – 20.10.2016 Helsinki, Kulttuuritalo

Anu Leppäharju

Paperi T paketoi hurjaa kaksivuotista etappiaan Helsingin Kulttuuritalolla Alfan peloksi nimetyllä keikalla. Sä jätät jäljen -single ilmestyi marraskuussa 2014 ja sen jälkeen Henri Pulkkinen on vienyt Suomea kuin litran mittaa.

paperit001

Keväällä 2015 Malarian pelko -debyyttialbumia juhlistettiin loppuunmyydyllä Tavastialla 700 silmäparin edessä. Lp:n ensipainos myytiin loppuun ennakkomyynneillä, levy nousi listaykköseksi ja palkittiin Teosto-palkinnolla.

paperit002

Syksyllä 2016 Post-alfa-debyyttirunoteosta juhlistettiin loppuunmyydyllä Kultsalla 1400 silmäparin edessä. Kirjasta on menossa jo kolmas painos, kun sen runot ehdittiin tuoda elävän yleisön eteen.

Räpin ja runouden yhdistämisessä ei ole mitään maailmoja mullistavaa, ja Paperi T:n kaltaiselta hahmolta se tuntuu loogiselta askeleelta. Post-alfan runot paljastavat Paperi T -hahmosta uusia puolia. Yrittääkö hän kätkeä päätään nostavaa masennusta absurdia huumoria viljelemällä? Ihan sama, ajatusten herättelyn lisäksi se viihdyttää.

paperit005

Ja viihtymäänhän konserttiin on tultu. Femme En Fourruren koneiden mylvinnän päälle lausutut runot toivat show’hun dynamiikkaa, ja saivat pidettyä 1400 takapuolta penkin reunalla hengitystä pidätellen. Paperi T:n karisma vangitsi koko Aalto-salin, ei hullummin näin antisankarimaiselta hahmolta.

paperit006

Sekä runoja että räppejä oli päivitetty hienovaraisesti ajankohtaisemmiksi muutamilta osin. Jotain Paperi T:n fanikannasta kertoo, että jokainen muuteltu rivi sai yleisössä aikaiseksi reaktion kohahduksesta naurunremakkaan – jopa tuoreet runot tunnuttiin tankanneen muistiin sanatarkasti.

Konsertin ainoa hetki, jolloin koko tila ei ollut illan isännän hyppysissä, koettiin loppumetreillä. Yleisöstä huudettu kommentti punaisin valoin loistavan “rotsin lujuudesta” kaappasi huomion. Vain silmänräpäyksen ajaksi, sillä veljellistä sanailua oli luvassa Paperi T:n tunnistaessa äänen kuuluvan Khidille.

paperit008

Visuaalisestikin tyylikäs Alfan pelko -konsertti osoitti Paperi T:n lunastavan jälleen kaiken sen hypen ja ne odotukset mitkä häneen on luotu. Paperi T:n näkemyksellisyyttä ja kunnianhimoisuutta ei sovi ylenkatsoa, vaikka hänen kynästään paperille jäävät sanat yrittäisivät hämätä.

Jään odottamaan Paperi T:n seuraavaa siirtoa, jotta voin täydellisen yllätyksen jälkeen taas kirjoittaa sen olevan “looginen askel”.

paperit003