Penkkipunnerruksia, painojen heittelyä, kuumalta näyttämistä – tätä on luvassa Helsingissä Riff Raffin mukaan

Eksentrinen hiphop-hahmo Riff Raff saapuu pian Suomeen. Näimme Torontossa artistin keikan ja vaihdoimme muutaman sanasen.

22.05.2017

Teksti: Saana Ihamäki

Ylitsevuotavasta räppimeiningistään tunnettu Riff Raff on parhaillaan massiivisella maailmankiertueella, joka pysähtyy myös Suomessa. Tavastialla 2. kesäkuuta järjestettävällä keikalla lavalle nousevat myös Tippa-T, Adi L Hasla ja Hoodwatch djs.

Riff Raff on esiintynyt Suomessa vain kerran aiemmin, vuonna 2013. Artisti hehkutti innoissaan tulevaa Suomen-keikkaa huhtikuussa Toronton-keikkansa yhteydessä, ja kertoi pitävänsä edellistä Helsingin vierailua edelleen ikimuistoisena.

”Oh my god, I remember walking down the street and seeing my name on a huge sign and I was like my name is not on a huge sign in USA, but it’s here – I love it!”

Räppäri esiintyi Helsingissä viimeksi vuonna 2013 Hustle Hki -festivaaleilla. Hauskaa Helsingin viikonloppuaan muistellut Riff Raff luetteli viikonlopun isot nimet Action Bronsonin, Miguelin ja Danny Brownin suoraan ulkomuistista.

Paljon on muuttunut vuoden 2013 jälkeen. Riff Raff julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa
Neon Iconin (2014), joka on tyylipuhtaampi ja helpommin kuunneltava kuin aikaisemmat mixtapet. Hänen uransa todellinen helmi on kuitenkin vuoden 2016 pitkäsoitto Peach Panther, jonka kappaleita Torontossakin kuultiin eniten.

Myös Toronton Tavastiaa muistuttava keikkapaikka antoi hyvää esimakua Suomeen saapuvasta kiertueesta. Listamenestyksestä huolimatta artistin meiningissä on edelleen vahva annos häröilyä, jonka vuoksi klubikeikat eivät ole muuttumassa areenoiksi ainakaan näillä näkymin.

Riff Raff tuntee yleisönsä, ja itsensä brändäämisessä taitava artisti laittoi jo Toronton keikkapäivän aamuna runokilpailun pystyyn Instagramissa. Parhaat riimittelijät palkittiin keikkalipuilla.

Meno kiihtyi vielä erikoisemmaksi, kun tapahtuman juontajat alkoivat järjestää Riff Raffin koiran Jody Huskyn syntymäpäiväjuhlia ja lupasivat jokaiselle koiran keikalle tuovalle ilmaisen meet and greetin. Koiria ei useista kehotuksista huolimatta näkynyt, mutta räppäri veti siitä huolimatta talon täyteen faneja.

Yleisö koostui pääosin miehistä, jotka olivat pukeutuneet pääasiassa isoihin paitoihin ja lippiksiin. Myös Kanadassa pian läpimenevä kannabiksen laillistaminen haisi ja näkyi väkijoukossa teoreettisista kielloista huolimatta.

Faniensa kanssa samoilla linjoilla ollut Riff Raff asteli supertähden elkein lavalle polttaen jointtia. Vakavan oloinen artisti veti ensimmäiset kappaleet suurimmaksi osaksi lavan perällä selin yleisöä kohti ja pyyhki toistuvasti kasvojaan pyyhkeeseen. Tämä laittoi pohtimaan, oliko kiertueväsymystä nähtävissä vai oliko artisti todella sekaisin.

Alun perin Yhdysvalloista startanneeseen kiertueeseen kuului 20 keikkaa Kanadassa kuukauden sisällä. Artistin tahdista kertoo jotain myös se, että samalla viikolla Toronton esiintymisen kanssa räppäri ehti myös lanseerata kaksi suunnittelemaansa kannabislajiketta, kuvata musiikkivideon torontolaisen Blacka Da Donin kanssa, esiintyä Skeptan Toronton-keikalla ja pumpata ohella sosiaaliseen mediaan mitä surrealistisempaa materiaalia joka päivä.

Tahti ei ainakaan hellitä Euroopassa: 16 päivää kestävällä kiertueella Riff Raff esiintyy 16 kertaa 13 eri maassa, joista Suomen keikka on toiseksi viimeinen. Euroopan jälkeen artisti jatkaa vielä Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

Vaikka artisti veti keikan alun kylmästi rutiinilla, kädet ylhäällä laulavat fanit pistivät kappaleisiin reilusti tunnetta. Keikan puolivälissä kuultu Only In America sai yleisössä aikaan niin suuren massahurmoksen, että siinä vaiheessa itse artistinkin oli pakko herätä.

Kappaleen jälkeen räppäri heitti takin päältään ja kokovalkoisissa ollut artisti antoi vihdoin rahoille vastinetta tanssiliikkeillään ja massiivisella uhollaan. Keikan kruunuksi Riff Raff veti kaksi kovan luokan hittiään (Dolce & Gabbana ja Tip Toe Wing In my Jawwdinz) tauotta putkeen.

Sen jälkeen räpin ”freestyle scientist” hävisi lavalta yhtä nopeasti kuin oli sinne tullutkin. Fanit hyvästelivät artistin raikuvin aplodein, mutta eivät edes yrittäneet huutaa encorea. Hip hop -asennetta elävä ja hengittävä artisti oli selkeästi ehtinyt tehdä energiseen väkijoukkoon vaikutuksen.

Kun itsensä markkinoimisen superammattilaiselta kysyttiin keikan jälkeen, mitä Helsingin keikalla voi odottaa näkevänsä, vastaus eskaloitui artistin totuttuun tyyliin.

“I have new music new songs, new hits… I’ve gained 50 pounds so you can see how fat I am. You know I bench press the stage now. People might come out there and I’ll break the stage, break a speaker, throw some weights around, look hot, wear some cool clothes. I also got new jewelry – have you even seen aquaberry diamonds like that? Have you ever seen a codeine castle like this?”

Siitä tekeekö Riff Raff kaiken tämän huumorilla vai tosissaan, on väitelty jo vuosikausia. Kun tajuton leveily yhdistyy kuunneltavaan räppimusiikkiin, on kokonaisuus niin viihdyttävä, että vastauksella ei ole juurikaan väliä.

Lisää luettavaa