Abba sai ensimmäisen ehdokkuutensa, Jay-Z teki historiaa – Grammy-ehdokkaat julki

Grammyt jaetaan tammikuussa.

24.11.2021

Musiikkimaailman valovoimaisimmat palkinnot, Grammyt, jaetaan tammikuussa. Kategoriat ja ehdokkaat julkistettiin myöhään eilen illalla. Palkintokategorioissa on tapahtunut muutoksia, joista näkyvin on ehdokkaiden määrä, jota on pääkategorioissa nostettu kymmeneen. Hienosäätöä on tapahtunut myös siinä, ketä palkitaan: artistin lisäksi Grammyja pääsevät pokkaamaan palkitun teoksen tekoon osallistuneet henkilöt laajemminkin.

Olivia Rodrigo on ehdolla kaikissa pääkategorioissa: vuoden albumi, vuoden levytys, vuoden kappale, vuoden tulokas. Billie Eilish ja Lil Nas X ovat ehdolla niin ikään kaikissa paitsi viimeksi mainitussa kategoriassa.

Jay-Z sai kolme ehdokkuutta ja ohitti samalla Quincy Jonesin kaikkien aikojen eniten ehdokkuuksia saaneiden listalla. Jay-Z on nyt listan kärjessä 83:lla Grammy-ehdokkuudellaan. 80 ehdokkuuden Jonesin ohitti nyt myös Paul McCartney, jolla on 81 ehdokkuutta.

Jay-Z sai ehdokkuuden Kanye Westin Donda-levystä, joka on ehdolla vuoden albumiksi. Jay-Z on kahdesti ehdolla vuoden rap-kappaleen kategoriassa vierailuistaan DMX:n Bath Salts– ja Westin Jail-kappaleella.

Kanye West sai viisi ehdokkuutta.

Abba sai uransa ensimmäisen Grammy-ehdokkuuden: I Still Have Faith In You on ehdolla vuoden levytykseksi.

Eniten ehdokkuuksia Grammyissa sai yllä mainittuihin verrattuna tuntemattomampi jazz- ja soulmuusikko Jon Batiste. Brittiartisti sai peräti 11 ehdokkuutta upeasta sooloalbumistaan We Are ja soundtrackistaan elokuvaan Soul.

Ehdokkuuksien julkistus kirvoittaa aina keskustelua, dramaattistakin. Tällä kertaa puheenaiheita ovat olleet Kacey Musgravesin kelpaamattomuus vuoden country-albumin kategoriaan vaikka Camera Roll on ehdolla parhaaksi countrykappaleeksi sekä se, että Kanye Westin Dondan myötä kohuissa ryvettyneet Marilyn Manson ja Dababy saivat ehdokkuudet.

Kaikki 86 palkintokategoriaa ehdokkaineen löytyvät Grammyjen kotisivuilta.

Lisää luettavaa