Adele, Keanu Reeves ja Volodymyr Zelensky – Time listasi maailman vaikutusvaltaisimmat henkilöt

Mukana myös Pete Davidson, Mary J. Blige ja Oprah Winfrey.

Amerikkalainen pitkän linjan aikakauslehti Time on julkaissut vuosittaisen listansa maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Listaa on julkaistu vuodesta 1999 lähtien ja siihen pääsemistä pidetään yleisesti hienona saavutuksena.

Lehti on kertonut valitsevansa listalle sellaisia henkilöitä, jotka ovat muuttaneet maailmaa – huolimatta siitä, millaisia seurauksia toiminnalla on ollut.

Sata valittua henkilöä on jaoteltu kuuteen kategoriaan: taiteilijat, innovaattorit, titaanit, johtajat, ikonit ja pioneerit.

Listatuista taiteilijoista suurin osa on näyttelijöitä. Mukana ovat myös koomikko Pete Davidson, näytelmäkirjailija, säveltäjä ja sanoittaja Michael R. Jackson, sekä taidemaalari ja performanssitaiteilija Faith Ringgold. Taiteilijoista ainoa varsinainen laulaja on Jazmine Sullivan.

Myös innovaattoreiden listalla on joitakin muusikoita kuten country-laulaja-lauluntekijä Miranda Lambert ja Japanese Breakfast -yhtyeen Michelle Zauner. Muut nimet kategoriassa ovat esimeriksi ohjelmisto- tai muotisuunnittelijoita.

Titaanien listan kärkeä pitää Applen toimitusjohtaja Tim Cook. Kategoriassa edustavat muun muassa Oprah Winfrey, ranskalainen poliitikko Christine Lagarde ja Kris Jenner.

Johtajat-kategoriaan on listattu enimmäkseen poliitikkoja. Mukaan on valittu muun muassa Kiinan presidentti Xi Jinping, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky, alkuvuodesta podcastillaan kohauttanut Joe Rogan, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Ikoneiksi lehti on valinnut muun muassa Mary J. Bligen, Keanu Reevesin, Adelen ja Jon Batisten.

Timen mielestä vuoden 2022 pioneerejä ovat esimerkiksi koripalloilija Candace Parker, datainsinööri ja tieteilijä Frances Haugen, muusikko Questlove, valokuvataiteilija Nan Goldin ja transaktivisti Emmett Schelling.

Moni listatuista henkilöistä on saanut useita mainintoja jo aiemmin. Esimerkiksi Oprah Winfrey on nimetty kokonaisuudessaan 11 kertaa, Vladimir Putin seitsemän kertaa, ja Joe Biden viisi kertaa. Kärkeä pitää Kiinan Xi Jinping, joka on päässyt listalle yhteensä 13 kertaa vuodesta 2009 alkaen, jääden pois listalta vain vuonna 2010.

Kaikki listalle päässeet henkilöt valintaperusteineen löydät tästä linkistä.

Lisää luettavaa