Adelen neljäs studioalbumi keräsi heti ylistäviä arvioita ja nousi listojen kärkeen

30-levy tutkiskelee Adelen avioeron vaikutuksia sekä artistiin että hänen poikaansa.

21.11.2021

Adelen pitkään odotettu neljäs studioalbumi julkaistiin perjantaina. Viimeksi vuonna 2015 kokopitkän julkaissut Adele palaa nyt 30-nimisellä levyllä, joka avaa artistin avioeron jälkeisiä monimutkaisia tuntemuksia sekä eroprosessin vaikutuksia hänen lapseensa. Levyllä kuullaankin otteita, joissa Adele pyrkii selittämään avioeroa 9-vuotiaalle pojalleen. Levyn tuotannosta vastaavat Greg Kurstin, Max Martin, Shellback, Tobias Jesso Jr, Inflo sekä Ludvig Göransson.

30 on kokonaisuutena hienolla ja herkällä tavalla voimaannuttava ja ylöspäin kohottava, pysyen kuitenkin samanaikaisesti rehellisenä ihmisen heikkouksille. Itseään voi ja pitää tsempata ja tukea, sekä turhat nöyristelyt unohtaen motivoitua ihailemaan itseään mahdollisimman myönteisessä valossa.

Sen nojalla ei kuitenkaan voi unohtaa omien varjopuoliensa tiukempaa tarkastelua. Adele yhdistää hienosti itsevarmuuden ja vastuunkannon omista katumusta herättävistä tekemisistä, kulkien käsi kädessä sekä itsekriittisyyden että itsensä rakastamisen kanssa. Se on vaikea duuni, mutta levyllä inspiroivasti toteutettu.

Liikuttavaa albumilla on myös tietynlainen raadollinen avoimuus, jonka kautta Adele tuo esiin epävarmuuksia, joita ihminen itsesuojeluvaiston sanelemana saattaa piilotella muiden silmiltä. Niin kauan kuin lopulta varsin kollektiivisina näyttäytyvistä haasteista – kuten esimerkiksi ulkopuolisten odotusten luomista paineista – puhutaan ääneen, varsinkin niin suurella alustalla kuin Adelen kaltaisen supertähden albumilla, ollaan melko varmasti matkalla hyvään suuntaan.

Adelen äänenkäyttö on jälleen värisyttävän koskettavaa. Se taipuu huimiin sfääreihin laajeneviin eeppisiin balladeihin, ja lähes kuiskauksen lailla koskettaviin hauraisiin slovareihin. Väliin mahtuu myös tunnelmaltaan iloisia ja suorastaan tanssittavia kappaleita, jotka tekevät suurien aiheiden käsittelystä aavistuksen lohdullisempaa.

Katsotaanpa sitten millaisia reaktioita Adele on julkaisuviikonlopun aikana herättänyt maailmalla. Billboard nimeää Adele-levyn ilmestymisen “globaaliksi tapahtumaksi” ja “nykyään niin pirstaleista viihdealaa yhdistäväksi hetkeksi”. Rolling Stone toteaa levyn olevan artistin tähän mennessä paras, ja kehaisee Adelen olevan ”villimpi kuin koskaan” ja ”enemmän elossa omille tunteilleen”.

The Guardian taas mieltää albumin tunnusomaisimmaksi piirteeksi sen vakuuttavan painavuuden, joka näkyy esimerkiksi Hold On -biisillä. ”Hengellisistä lauluista muistuttavilla ominaisuuksillaan kappale viestittää uskoa siihen, että kivuliaat tilanteet helpottavat ajan myötä”, The Guardianissa pohditaan.

BBC huomauttaa albumilla otettavan enemmän riskejä kuin ennen, ja näkee tietynlaisen kompleksisuuden ja sotkuisuuden erottavan levyn kolmesta aiemmasta. ”Levyltä ei löydy yksinkertaisia loppupäätelmiä eikä helppoja vastauksia”, BBC:n kriitikko sanoo, ollen kuitenkin silminnähden vaikuttunut levystä ja sen sisältämistä ”joistakin Adelen uran vahvimmista kappaleista”.

BBC myös uutisoi hetki sitten Adelen saaneen läpi pyyntönsä Spotifylle, jonka mukaan artisti haluaa piilottaa shuffle-napin kaikilta albumeilta. ”Emme me turhaan luo albumeita ja niiden sisältämien kappaleiden järjestystä suurella välittämisellä ja ajatuksella”, artisti kirjoitti Twitter-tilillään, nostaen esiin merkityksen, jonka kokonaisuus muodostaa albumille. ”Mitä vain vuoksesi”, Spotify vastasi ja piilotti palvelustaan albumeille oletuksena näkyvän shuffle-vaihtoehdon.

 

Sitten vielä hetkeksi takaisin Adelen albumiin. 30-levyltä löytyvät biisit ovat viikonlopun aikana ehtineet kivuta useiden listojen kärkipäähän: esimerkiksi Suomessa Spotifyn Top 50 -listan sijalta 2 löytyy kuukausi sitten julkaistu Easy On Me -single, ja kappale Oh My God on parissa päivässä noussut sijalle 4.

Jos taas mennään Spotifyn koko maailman Top 50 -listaan, mahtuu valtaosa Adelen levyn biiseistä kolmenkymmenen suosituimman kappaleen sisälle. Ensimmäiseltä sijalta kyseisellä listalla löytyykin vähemmän yllättäen julkaisustaan lähtien myös Billboard Hot 100 -listan ykkössijaa pitänyt Easy On Me.

Se niistä numeroista. Jos olet jo ehtinyt tutustua albumiin, voit vaikka seuraavaksi katsella Adelen lokakuisen Los Angelesissa kuvatun paluukonsertin Yle Areenasta – puolitoistatuntisen aikana nähdään myös haastatteluosuus Oprah Winfreyn kanssa. Tarvittavat linkit löytyvät alta.

Adele One Night Only -konserttitaltiointi

Lisää luettavaa