Alkoholiton elämä valuu nyt myös räpin puolelle

Chebaleba raitistelee kesäbiisissään.

08.06.2024

Rap-artisti Chebaleba julkaisi perjantaina 31. toukokuuta uuden biisin, jolla hän jatkaa tämän vuoden tammikuussa alkanutta julkaisustrategiaansa. Se perustuu yhden uuden singlen ilmestymiseen joka kuukausi.

Tuore kappale on nimeltään Raitisteluu, ja se sopii kesän kynnykselle niin tunnelmaltaan kuin teemaltaankin. Kappale on Chebaleban luottotuottajan Sami Väkevän käsissä nimittäin saanut musiikillisesti helposti sulateltavan ja kevyesti keikkuvan ilmiasun, samalla kun se kommentoi alkoholinkäyttöä, tai tarkemmin sanottuna sen lopettamista. Kesäisten päivien täydentäminen pikku nousuhiprakalla lienee monelle tapa, jonka kyseenalaistaminen ei välttämättä tule mieleenkään, mutta Chebaleban biisi haastaa kysymään, ovatko prosentit sittenkään niin välttämättömiä.

Raitisteluu-kappaleessa fokus on niissä seikoissa, jotka voivat tulla alkoholista luopumisen tielle, sillä asia ei useimmiten ole niin yksinkertainen, että ihminen pääsisi yhdellä simppelillä päätöksellä irti tästä suomalaisille niin tutusta päihteestä. Chebaleba haluaa kuitenkin kannustaa yrittämään, olivat kompastuskivet sitten kuinka korkean tuntuisia tahansa. Alkoholittoman elämän palkitsevuus nousee kappaleessa esiin useilla tavoilla: ilman ryyppäämistä elämä ei valu ohi krapuloita potien, lapset saavat fiksumpia roolimalleja, ja oman sisäisen intuition kuunteleminen helpottuu sitä mukaa kun sumu aivoissa hellittää.

Kappaleessa huomioidaan myös se, miten ratkaisevaa lähipiirin suhtautuminen aiheeseen voi olla. Jos kaveriporukoissa on totuttu viettämään aikaa yhdessä kuppia nostellen, yhden irtisanoutuminen totutuista aktiviteeteista voi herättää närää. Jos lopettamispäätös on jo valmiiksi hankala, ystäviltä saamatta jäänyt tuki voi vesittää koko jutun, joten biisi toimii muistutuksena kaikille raitistelua yrittävien läheisille: enemmän tsemppaamista ja vähemmän kyseenalaistamista, kiitti!

Jos tyypit ympärillä kuitenkin sotkeutuvat alkoholittomuuteen ikävin tavoin, Chebaleballa on pari sanaa sanottavanaan. ”Omii päätöksii ei pitäs häpee, mitä ryyppäämisest kellekään jääny käteen”, hän räppää.

Aiemmin tänä keväänä myös Elias Gould julkaisi biisin samasta aiheesta. Siinä missä hänen Raitis mies -kappaleessaan näkökulmana ovat alkoholin ikuiset kuiskailut korvanjuuressa, jotka voivat vielä vuosienkin jälkeen houkutella alkoholin taakseen jättänyttä ihmistä kuulolle, Chebaleban kappaleessa fiilistellään täysillä raittiuden antoisia ja elämää rikastuttavia puolia.

Kuuntele biisi alta.

Lisää luettavaa