Muusikko-näyttelijä Elias Gould julkaisi perjantaina 12. huhtikuuta ensimmäisen singlensä sitten syksyllä 2022 ilmestyneen Susihavaintoja-albuminsa. PME:n kautta ilmestynyt Raitis mies on ”juomalaulu niille, joiden baari-illat ovat vaihtuneet aamupäiviin hiekkalaatikolla” – toisin sanoen aikuisille tehty biisi alkoholin koukuttavasta luonteesta.
Kun arjen täyttävät perheeseen, kodin rakentamiseen ja uran ylläpitämiseen liittyvät velvoitteet, täydellinen nollaaminen voi tuntua ainoalta pelastukselta. Mutta sekoilukännejä ei kaikkien sitoumusten keskeltä tuosta noin vaan lähdetäkään vetämään.
Raitis mies -kappaleessa alkoholia käsitellään sillä moniulotteisuudella, joka sen käyttämiseen usein sisäänrakennettuna ominaisuutena liittyy. Suomalaisten suhde juomiseen on kautta vuosikymmenten ollut kaikkea muuta kuin ongelmaton, mikä näkyy niin viinan värittämissä Suomi-leffoissa kuin väkivaltatilastoissakin.
Viime keväänä toteutetun Juomatapatutkimuksen mukaan suomalaisten säännöllinen alkoholinkäyttö on vähentynyt vuosien 2016 ja 2023 välillä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Mutta missään kovin raittiissa lukemissa ei vieläkään liikuta, sillä miehistä 48 prosenttia ja naisista 22 prosenttia käyttävät alkoholia vähintään viikoittain. Yli 54-vuotiaat miehet käyttivät alkoholia useimmin.
Vuonna 2023 täysin raittiiden osuus oli THL:n mukaan 12 prosenttia väestöstä. Raitis mies -biisissä tällaista tyystin vailla alkoholia olemista pyöritellään raa’alla totuudellisuudella: ”Jos mä annan mun pikkurillin niin mä herään grilliltä viikon päästä”, Elias Gould laulaa, huomioiden sen, kuinka tahdosta riippumatonta ja salavihkaista juomisen uumeniin eksyminen voi olla.
Jos lopettaminen olisi yksittäisestä päätöksestä kiinni, ei alkoholismia olisi olemassakaan, mutta näin idyllisessä maailmassa me emme elä. Elias Gouldin biisin suurin ansio onkin sisäistetty ymmärrys siitä, että olkapäällä kuiskuttelevasta viinapirulaisesta voi olla mahdotonta päästä eroon ilman sataprosenttista ja jatkumona kulkevaa lopettamislupausta. Päätös alkoholitta olemisesta saattaa tapahtua hetkessä, mutta sen todellinen toteutuminen on tuhansista mikrohetkistä kiinni.
Ryyppäämistä niin juhlimiseen kuin surujen turruttamiseen hyödyntävän kulttuurin ikeessä lopettaminen onnistuu todennäköisemmin, jos lupauksen tekee ennen kaikkea itsensä kanssa, eikä ulkoisista ja hauraista motiiveista käsin. ”En sano sitä ongelmaksi, mut oon koputellut sitä ovee”, Elias Gould sanailee, ja kuvailee miten janoisuus saattaa yllättää takavasemmalta, vaikka elämäntavat olisivat kuinka skarpissa järjestyksessä tahansa.
Yllä olevaa tekstiä on kirjoitettu ankean totisena, mutta Elias Gouldin kappaleessa on rai-rai-railakas meno. Se on ovela veto, sillä tämän aihepiirin kohdalla tuskin kukaan jaksaa kuunnella vakavissaan paasaamista. Jos alkoholin koukuttavimpia puolia on se, miten se keventää arkisten huolien painoa, availee sosiaalisia lukkoja ja ripottelee kiihdyttävää kimalletta normaalisti harmaudessa maleksivaan ihmismieleen, raitistumisessa on oltava jotain vähintään yhtä jännittävyydellään päihdyttävää, jotta se motivoisi.
Iloa ja onnea ihminen kai pohjimmiltaan aina etsii, ja sieltä Elias Gouldin kappaleen tunnelma ensisijaisesti nousee. Biisiä on helppo laulaa mukana, se on huumorintajuinen mutta alkoholismin traumatisoivaa puolta kohtaan huomaavainen, eikä se pakota ketään mihinkään. Eihän biisin kertojakaan oikein tiedä, onko hän pysyvästi kuivilla vai ei, mikä lienee hyvin universaali asema ihmiselle olla, mitä päihteisiin tulee.
”Rai rai rai, kun raitista miestä janottaa -koukku piinasi minua kuukausia ennen kuin ymmärsin, että ehkä se oikeasti tiivistää jotain samaistuttavaa ja inhimillistä reilun kolmekymppisen elämästä”, Elias Gould sanoo tiedotteessa. ”Samalla se tuntui alulta biisille, joka on aina ollut olemassa.”
Debyyttisinglensä Huvilakatu vuonna 2015 julkaissut Elias Gould on soolouransa aikana julkaissut yhden ep:n ja kaksi albumia. Soolomateriaalinsa lisäksi hän on muun muassa vieraillut Gasellien ja JVG:n biiseissä. Lukuisista sarjoista tuttu näyttelijä nähdään tänä vuonna Aku Louhimiehen Konflikti-sarjassa sekä MTV3:n alkuperäissarjassa Kerma.