Arvon yleisö, tarjoamme teille nyt maamme parhaat bänditulokkaat – Tulevaisuuden tusina 2013!

08.10.2012

Rumba ja YleX esittelevät jälleen maamme kiinnostavimmat tuoreet yhtyeet ja artistit.

Toimittanut: Tomi Nordlund, kuva: Pentti Hokkanen

Täältä pesee taas! Kuten joka vuosi vuodesta 2009 eteenpäin, Rumba ja YleX ovat kartoittaneet, mitkä yhtyeet ja artistit ovat suomalaisten musiikkivaikuttajien mielestä lupaavimmat, kehityskelpoisimmat ja yksinkertaisesti parhaimmat. Ja nyt, arvon lukija, kerromme sinulle kyselyn tulokset. Tai ainakin osan niistä.

Kyselyyn osallistuneiden levy-yhtiöiden työläisten, promoottoreiden, bloggaajien, toimittajien ja muiden alan ihmisten vastauksista kartoitettiin kahdentoista kokoonpanon kärki, ja nyt esittelemme sijoille 5–12 yltäneet artistit. Ainakin musiikkipiiriemme mieltymykset ovat moninaiset, sillä mukana on kaikennäköisiä bändejä vanhan koulukunnan heavystä indiepoppiin ja chansonista klubibiitteihin.

Äänestyksen sääntöjä muutettiin tänä vuonna hieman. Aiempina vuosina äänestyksen piirissä ovat olleet vain ne artistit, jotka eivät olleet julkaisseet täysimittaista albumia. Tällä kertaa valitsijamiehet ja -naiset saivat antaa äänensä sellaisillekin tapauksille, jotka ovat esitelleet debyyttialbuminsa aiemmin tänä vuonna. Niinpä mukaan mahtui esimerkiksi Elokuu, joka on ehtinyt jo nousta suurempaan suosioon.

Pidemmittä puheitta, olkaa hyvät: Tulevaisuuden tusinan 2013 sijat 5–12. Sijat 1–4 paljastetaan tässä viikon mittaan, ja voittajan nimi julkistetaan perjantaina. Silloin myös koko äänestysartikkeli julkaistaan Rumba-lehden lokakuun numerossa. Onneksi olkoon valituille!

5. Stockers!
Stockers! on vuonna 2007 perustettu, neljästä parikymppisestä helsinkiläismiehestä koostuva yhtye. Bändi häärii mahtipontisen ja tummanpuhuvan kitararockin saralla, ja sen vaikutteet paikantuvat vahvasti Brittein saarella temmeltäviin kollegoihin. Stockers! on ehtinyt kerätä mainetta poikkeuksellisen energisenä esiintyjänä. Nuoresta iästään huolimatta yhtyeen jäsenet ovat haalineet runsaasti keikkakokemusta maineikasta Tavastia-klubia myöten. Syksyllä 2010 julkaistu single Lights valittiin YleX:n X-ryhmän viikon tehobiisiksi toisena omakustannebändinä koko ohjelman historian aikana. Enää bändi ei kuulu omakustanneleiriin, sillä Stockers! teki viime talvena levytyssopimuksen Stupido Recordsin kanssa. Esikoislevy We Are the Numbers ilmestyy 19. lokakuuta, ja myöhemmin yhtye kiertää Suomea Disco Ensemblen lämmittelijänä.

Sanottua:
Kun bongasin yhtyeen 2010, leimasin sen ’Suomen Mando Diaoksi’. Onneksi Stockers! ei kuitenkaan ole mikään kopio, vaan yhtye on jo nyt saanut soundinsa ja biisinsä kohdilleen. Helisevää kitaraa ja tarttuvaa pop-melodiaa vahvalla laulajalla. Ja kun jätkät ovat vielä noin hyvännäköisiä, ei oikein mikään voi mennä vikaan.” – Venla Kokkonen, YleX

Kuuntele:
soundcloud.com/stockersband

6. Pimeys
Nelihenkisen Pimeys-yhtyeen riveistä löytyy yhteyksiä Rex Willeriin sekä Mannan ja PMMP:n keikkakokoonpanoihin. Nimensä vastaisesti Pimeys soittaa varsin valoisan oloista suomenkielistä indiepoppia. Helsinkiläisyhtyeen nimi alkoi kerätä huomiota sitä mukaa kun debyyttisingle Elämä kiinnostaa soi kesällä radiossa. Kappale nousi yhdeksi suven soitetuimmista kappaleista Radio Helsingissä ja lisäksi YleX:n tehobiisiksi. Heliseviin kitaroihin ja tarttuviin melodioihin luottava Pimeys yhdistelee brittirockia kepeän sarjan suomenkieliseen pop-perinteeseen. Yhtyeen esikoissinglen julkaisi pienlevy-yhtiö M. dulor, jonka artisteihin kuuluvat muun muassa Ultramariini ja Matti Johannes Koivu. Esikoisalbumia on lupa odotella ilmestyväksi alkuvuodesta 2013. Yhtyeessä soittavat Pekka Nisu, Joel Mäkinen, Jukka-Pekka Virtanen ja Tuomo Laakso.

Sanottua:
Suomenkielisen pop rockin kirkkain tulokas. Hyvin persoonallista ja irtonaista musiikkia, jolla on vahva potentiaali nousta kansalliseen A-sarjaan.” – Antti Hietala, GAEA Booking & Records

Kuuntele:
soundcloud.com/pimeysyhtye

7. Eva & Manu
Symppiksen pop-duon tarina on jo monille tuttu: jyväskyläläinen Eva Louhivuori ja pariisilainen Manu Lauric tapasivat vuonna 2009 opiskellessaan Bostonissa Berklee College of Musicissa. Pariskunta löysi nopeasti yhteisen musiikillisen kielen ja laittoi pystyyn folk pop -kokoonpanon. Opiskelut saivat jäädä, kun pariskunta päätyi reissaamaan vanhalla pakettiautolla ympäri Espanjaa, Ranskaa ja Italiaa peräti seitsemän kuukauden ajan. Matka inspiroi heitä säveltämään suurimman osan Warner Musicin elokuussa julkaiseman esikoisalbumin kappaleista. Muun muassa José Gonzálesiin verratun duon kappaleista huomiota ovat saaneet etenkin Feet in the Water -single ja Black Keys -cover Lonely Boy. Travel in Music -blogia pitävän duon levy sijoittui ilmestyessään upeasti ykköseksi Rumban albumilistalla ja komeili myös YleX:n viikon albumina. Pariskunnan matkoiltaan taltioimat musiikkivideot ovat olleet kova sana YouTuben puolella.

Sanottua:
Debyyttialbumi osoittaa epäilijöillekin, että lahjakas kaksikko osaa olla entistä vahvempi bändin kera. Kaiken lisäksi materiaalia tuntuu löytyvän vielä kolmen albumin verran, joten läheskään kaikkia paukkuja ei ole Eva & Maun osalta vielä kuultu. Lauluäänten harmonia ja välitön lavakarisma haastavat konstailemattomuudessaan jopa länsinaapurimme söpöläiset First Aid Kitin.” – Juhani Kenttämaa, YleX

Kuuntele:
www.youtube.com/evajamanumusic

8. Tombstoned
Helsinkiläinen Tombstoned edustaa Tulevaisuuden tusina -äänestyksessä harvemmin esiintyvää raskaampaa osastoa. Tombstoned yhdistelee musiikissaan Sleepin ja Electric Wizardin kaltaista stoner- ja doom-jyräystä psykedeliaan ja 1970-luvun klassiseen hard rock -riffittelyyn. Ei ole yllätys, että myös Black Sabbathin vaikutus kuuluu vahvasti Tombstonedin tekemisissä. Nuori trio julkaisi heinäkuussa Searching/Let Go -nimisen seiskatuumaisen omakustannesinglen, jonka molemmat kappaleet kestävät yli kuusi minuuttia. Lärvistä, Sporgesta ja Akesta koostuva trio on ehtinyt lämmitellä keikoilla jo useampia ulkomaisia yhtyeitä, mutta ensimmäisen varsinaisen festarikeikkansa se soitti viime kesänä Kuudes aisti -tapahtumassa.

Sanottua:
Eipä olisi uskonut, että tällaisesta Sabbath-venkoilustakin saa vielä tuoreen kuuloista kamaa. Paradoksaalisesti tuoreella tavalla homehtuneen hajuista. Nuorisossa on kellarinhajuinen tulevaisuus.” – Nalle Österman, Suosikki

Kuuntele:
tombstoned.bandcamp.com

9. Heavyweight Dj’s
Kotimaisen klubikulttuurin uudentyyppistä nousua ennakoiva Heavyweight Dj’s koostuu seitsemästä kovan luokan tuottajasta ja dj:stä, jotka ovat olleet jo muutaman vuoden ajan vakionaamoja Helsingin yökerhojen dj-tiskien takana. Joukkoon mahtuu herroja kuten dj Rascal, Leo Lotsaless, dj Mista S, Boris Jetski ja Kid Lo. Nyt joukolle näyttää riittävän töitä ulkomaita myöten: Heavyweight on muun muassa remiksannut amerikkalaista electro house -tähteä Steve Aokia. Massiivisen soundin housea tarjoilevaa seitsikkoa ei ole suotta tituleerattu ”Suomen Swedish House Mafiaksi”. Universal Music Finlandin listoilleen nappaamalla Heavywight Dj’sillä on käsissään tuore lisenssisopimus hollantilaisen Be Yourself Musicin kanssa. Tämän syksyn käyntikorttina yhtyeelle toimii YleX:lläkin tiiviisti soinut Come Alive -single. Tarttuvalle tanssituuttaukselle on äänensä antanut DCX-yhtyeestä ja Voice of Finlandista tuttu laulaja Bettina Hammarsten.

Sanottua:

Dj-kollektiivin tulevaisuus näyttää vähintäänkin kirkkaalta, kun Come Alive -single sai kansainväliset sopimuspuitteet näin EDM:n kultakauden aikaan. Toivottavasti rattaat lähtevät pyörimään tarpeeksi aikaisin, sillä tästä voitaisiin saada aikaiseksi ’Suomen Swedish House Mafia’.” – Juhani Kenttämaa, YleX

Kuuntele:
soundcloud.com/heavyweightdjs

10. Aino Venna
Aino Venna on helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, joka aloitti uransa muutama vuosi sitten nainen ja kitara -pohjalta. Noin vuosi sitten hän keräsi ympärilleen nelihenkisen bändin. Matalalla altto-äänellään hurmaava Venna kertoo vaikuttuneensa etenkin Edith Piafista, jonka raivokas tulkinta on jäänyt kytemään artistin takaraivoon. Venna tuntee olonsa kotoisaksi onnettomien rakkauslaulujen äärellä. Menneisyydelle perso Venna filrttailee musiikissaan perinteikkäästi chansonien ja vanhan rock’n’rollin kanssa. Viitteitä napsitaan myös jazzista, laulelmista ja italoiskelmistä. Leonard Coheninkaan varhaisempi tuotanto ei välttämättä ole poissuljettu mielleyhtymä. Artistin keväällä julkaistu toinen ep Waltz to Paris sisälsi tummanpuhuvia ja melankolisia rakkauskertomuksia. Eniten huomiota saanut Aino Venna -kappale on ranskaksi laulettu pirteä chanson Suzette, joka ylsi Radio Helsingin kesähittikisan voittoon. Yhtyeen esikoisalbumi ilmestyy tänä syksynä.

Sanottua:
Huikea tumma soundi, joka lumoaa niin keikoilla kuin levyllä. Stupido Shop -levykaupasta kerrottiin alkuvuodesta, että kun Aino Vennan ep pantiin ensimmäistä kertaa levylautaselle, kaikki kaupassa olleet ostivat levyn.” – Pauliina Siniauer, Radio Helsinki

Kuuntele:
www.ainovenna.com

11. Elokuu
Vuosi 2012 on tähän asti ollut yhtä Elokuu-yhtyeen hittiparaatia. Vasta viime vuonna perustetun, mutta omilla saroillaan kokeneen bändin miehistöön kuuluvat räppäri Juno, reggae-mies Nopsajalka ja tuottaja Jonas W. Karlsson. Elokuu ehti itse lanseerata musiikilleen termin cityhumppa, mutta siitä on poimittavissa niin reggaeta, räppiä kuin supisuomalaista iskelmäperinnettä. Peruspositiiviseen poljentoon luottava yhtye julkaisi huhtikuussa esikoisalbuminsa Hääväki saapuu. Alkuvuoden mittaan harva välttyi kuulemasta radiosta Elokuun letkeää Soutaa huopaa -biisiä. Saatilla-kappaleestakin tuli kesäinen radiohitti. Kesän mittaan yhtye esiintyi Suomen suurimmilla festivaaleilla. EMI:n tallissa majaileva Elokuu kuuluu yleensä perin indie-voittoisen Tulevaisuuden tusinan harvinaisempiin major-signauksiin. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, vieläkö Elokuu-huuma kantaa seuraavallekin levylle asti.

Sanottua:
No, en tiedä voidaanko enää puhua tulevaisuuden yhtyeestä, sillä he osoittivat kesällä 2012 kuuluvansa jo nyt suomalaisten bändien eliittiin. Porukka koostuu niin lahjakkaista hemmoista, että vaikea kuvitella, etteikö heistä kuultaisi enemmänkin jatkossa.” – Panu Hattunen, Ilosaarirock

Kuuntele:
www.elokuuyhtye.fi

12. Suvi Koivu
Suvi Koivu on laulajansa mukaan nimetty yhtye, joka on keikkaillut enemmän tai vähemmän aktiivisesti jo useamman vuoden ajan. Nelihenkisen yhtyeen kappaleista vastaavat Koivu itse ja Ultramariini-yhtyeen kitaristinakin tunnettu Ville Aalto. Kaksikko aloitti yhteisten kappaleiden kirjoittamisen jo vuonna 2006. Suvi Koivu on ehtinyt hioa vakuuttavia laulutaitojaan jo isoveljensä Matti Johannes Koivun taustalaulajana. Omassa musiikissaan Suvi Koivu luottaa puhutteleviin, urbaania elämää kuvaileviin teksteihin ja haikean tunnelmalliseen kitarapoppiin. M. dulor julkaisi yhtyeen Matkalla uuteen kaupunkiin -esikoisalbumin huhtikuun lopussa. Albumi oli kriitikoiden mieleen, ja esimerkiksi Sue-lehdestä levy nappasi täydet pisteet. Albumilta on julkaistu tähän mennessä singlet Kaupunki on julma paikka ja Helppo. Syksyä Suvi Koivu viettää keikkaillen.

Sanottua:
Veljensä varjoon jäänyt naislaulaja on hyvällä tavalla naiivi ja feminiininen esiintyjä, joka ääni on silkkaa hunajaa ja musiikki perinnetietoista ja tyylikästä pop-iskelmää.” – Raimo Jokela, Vertigo

Kuuntele:
www.suvikoivu.fi

Lisää luettavaa