Arvostettu suomalaiskitaristi kirjoittaa musiikkialan ahdingosta tärkeästä näkökulmasta – ”Sen saa sanoa ääneen”

Ahdistus on kulttuurialalla suuri – ja sen saa sanoa ääneen, kertoo Mikko Kosonen.

Sami Turunen

Mikko Kosonen on arvostettu suomalaiskitaristi, joka on soittanut lukuisissa kokoonpanoissa ja yhtyeissä vuosien varrella. Monille hän on luultavasti tuttu myös lukuisten tv-ohjelmien taustayhtyeistä.

Kosonen on kertonut nyt henkilökohtaisella tavalla Facebook-sivullaan kulttuurialan ahdingosta. Hän painottaa, että on tv-töidensä ansiosta hyvässä asemassa, mutta silti huolissaan monien kollegojensa toimeentulosta.

Tilanne ja toimeentulo on kulttuurialalla tällä hetkellä todella tiukka. Kososen sanoin:

”Tilastollisesti taidealoilla ollaan jo valmiiksi todella ahdistuneita ja uupuneita. Korona pahentaa tätä entisestään, ja avun saaminen, tai edes pyytäminen, voi olla monelle tosi vaikeaa”, hän kertoo ja jatkaa:

”Sen lisäksi että meidän tulee luoda paineita päättäjien suuntaan taloudellisen tuen saamiseksi, meidän kannattaa myös avoimesti puhua tilanteen henkisestä raskaudesta, ja jakaa tätä taakkaa alan sisällä. En ole kertaakaan katunut sitä, että olen kertonut omista alaan liittyvistä ahdistuksista, tai uupumuksesta. Joka ikinen kerta olen saanut vastaukseksi muutamaltakin henkilöltä ”Ihanaa että sanoit ton ääneen, mulla on ihan sama”. Vaikka mä kuinka haluaisin olla titaaninen kitarasupersankari, mä en ole, eikä se ole ihme tällaisen alan turbulenssissa.”

Kosonen myös painottaa sitä, että omaa ahdistustaan ei kannata millään tavalla peitellä tai esittää vahvempaa kuin onkaan: jos vituttaa oma epävarmuus tulevaisuudestaan ja alastaan, siitä saa ja pitääkin puhua ääneen.

Lue koko kirjoitus alta.