Billie Joe Armstrong aikoo luopua Yhdysvaltain kansalaisuudesta – Pink pyytää aborttioikeutta vastustavia painumaan helvettiin

Lukuisat muusikot ovat tuominneet päätöksen aborttioikeuden kumoamisesta Yhdysvalloissa.

27.06.2022

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden perjantaina tekemän päätöksen mukaan jokainen osavaltio saa jatkossa päättää alueensa naisten oikeudesta aborttiin. Ratkaisu kumosi aiemmat abortin sallivat ennakkopäätökset kuten vuoden 1973 Roe vastaan Wade -tapauksen.

Päätös ja osavaltioiden uudet linjaukset ovat järkyttäneet ihmisiä ympäri maailmaa. Aihe on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa, ja monet julkisuuden henkilöt ovat kertoneet oman, tuomitsevan kantansa. Madonna kirjoitti Instagramissa vaipuneensa epätoivoon ja pelkäävänsä omien tyttäriensä sekä kaikkien amerikkalaisten naisten puolesta.

Aihe nousi esille useaan otteeseen viikonloppuna Englannissa järjestetyillä Glastonbury-festivaaleilla. Muun muassa Kendrick Lamar, Billie Eilish ja Lorde kertoivat kantansa omien esitystensä aikana. Olivia Rodrigo kutsui Lily Allenin lavalle ja omisti tämän Fuck You -hittikappaleen uudesta päätöksestä vastanneille päättäjille.

Perjantaina Lontoossa esiintyneen Green Dayn kitaristi-laulaja Billie Joe Armstrong kertoi keikalla, vain tunteja päätöksen jälkeen, että aikoo luopua Yhdysvaltain kansalaisuudestaan.

”Vitun Amerikka. Aion luopua kansalaisuudestani ja tulen tänne”, keulahahmo kertoi lukuisten kirosanojen säestämänä.

”En muuten vitsaile. Tulette kuulemaan minusta runsaasti lähipäivinä.”

Armstrong on puhunut maansa ongelmista julkisesti useita kertoja vuosien varrella, muun muassa yhtyeen vuoden 2004 American Idiot -menestysalbumilla.

Laulaja Pink on ottanut Twitter-tilillään hyvin aktiivisesti kantaa aiheeseen, ja keskustelu näyttäisi olevan yhä yllä tämän jutun kirjoitushetkellä.

”Tehdään tämä selväksi: jos uskot, että valtionjohdolla on oikeus päättää naisen kohdusta, homojen asioista tai naimisiinmenosta, tai että rasismi on okei – herran nimessä, älä vittu enää ikinä kuuntele musiikkiani. Sen lisäksi, painu helvettiin. Onko tämä ymmärretty?”, Pink kirjoitti lauantaina.

Katso alta videot Armstrongin ja Rodrigon spiikeistä viikonlopulta. Armstrongin puhe alkaa kohdassa 0:54.

Lisää luettavaa