Chekkonen, Chekkonen, Chekkonen – esiintyykö Cheek todella kesän kaikilla festivaaleilla?

Sami Turunen

Sosiaalisessa mediassa kiersi viime viikolla meemikuva huomiosta, jonka sen laatija oli tehnyt. Cheekin ja muutaman muun kotimaisen eturivin artistin oli havaittu esiintyvän usealla festivaalilla, ja asia oli esitetty listauksen muodossa.

Provinssi, Ruisrock, Ilosaarirock, Qstock ja niin edespäin… Listaa vilkaisemalla saa käsityksen, että Cheek todella esiintyy kaikilla suomalaisilla kesäfestareilla! Miten voi olla, että kaikki festivaalit luottavat samaan nimeen.

Aloimme selvittää onko Suomessa festivaalia jossa Cheek ei esiinny.

Kesäkuun puolivälissä Helsingissä järjestetään Sideways, jonka ohjelmistossa on PJ Harvey ja Peaches mutta ei Cheekiä. Tapahtumaa järjestää vieläpä sama yhtiö, Fullsteam, joka vastaa Cheekin keikkamyynnistä. Johannes Kinnunen, miksi Cheek ei esiinny Sidewaysissä?

”Jokainen Sidewaysissa esiintyvä artisti on päätynyt ohjelmistoon ohjelmaryhmämme tekemien valintojen kautta. Emme halua kommentoida tai tarkentaa, että miksi joku tietty artisti esiintyy tapahtumassamme tai vastaavasti miksi ei esiinny.”

Seuraavaksi iskemme kultasuoneen. Tampereen South Park, Jyväskylän Sataman yö, Iskelmäfestivaalit Jämsässä ja Helsingissä, Tammerkosken sillalla, Jämsän Jysäri, Kuopion Rockcock ja Helsingin We Love the 90’s ovat kaikki festivaaleja joilla Cheek ei esiinny. Timo Isomäki on promoottori näiden tapahtumien taustalla, mutta myös muutaman joissa Cheek soittaa. Timo, miksi Cheek ei esiinny edellä mainituissa tapahtumissa?

”Näissä tapahtumissamme kohderyhmä on eri kuin Cheekin. Myös tapahtumien luonteet ovat pääasiallisesti eri kuin niissä, joissa Cheek esiintyy.”

Aurinkoinen Kirjurinluoto, piknik-kori, hyvää seuraa ja Cheek – siinäpä idyllinen festaripäivä. Mitä ihmettä, Cheek ei esiinny myöskään Pori Jazzissa! Taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro, miksi Cheek ei esiinny Pori Jazzissa?

”Emme ota kantaa yksittäisten artistien esiintymiseen tai esiintymättömyyteen. On selvää, että profiilimme on omanlaisensa, mutta emme myöskään lähde osallistumaan vastakkainasetteluihin näiden aiheiden tiimoilta. Uskoakseni on kyllä varsin yleisesti tiedossa, että Suomen lukemattomien kesätapahtumien joukosta löytyy jokaiselle jotakin, on määränpäänä sitten vaikkapa Pori Jazz, Naamat-festivaali tai Korpo Jazz. Toki toivomme ennen kaikkea sitä, että suomalainen yleisö jatkossakin kuuntelee myös muita artisteja kuin heille kaikkein aktiivisimmin markkinoituja kassamagneetteja. Tästä syystä tähän mennessä julkaistusta ohjelmistostamme löytyy sellaisia kotimaisia nimiä kuin Saimaa, Aki Rissanen Trio tai Kalle Kalima’s Long Winding Road – ja lisää tätä osastoa on tulossa.”

Tampereen festaritulokas Freedom Festival tarjoaa räppiä sen eri muodoissaan. Trap, grime ja vaihtoehtoinen hip hop ovat edustettuna, mutta missä Cheek luuraa. Antti Hietala, miksi Cheek ei esiinny festivaalillanne?

”Cheek ei esiinny tapahtumassamme, koska hän ei istu meidän ohjelmakokonaisuuteemme. On myös ihan hyvä ettei Cheek esiinny ihan jokaisella festivaalilla Suomessa. Hän olisi myös todennäköisesti aivan liian kallis artisti meidän ohjelmabudjettiimme ja kävijäkapasiteettiimme nähden.”

Vaihtoehtoisesta musiikista puheen ollen. Jos alussa mainittu meemikuva näyttää kärjistetysti siltä, että Cheek esiintyy kaikilla festivaaleilla, sen rinnalla voisi todeta, että H2Ö:ssä esiintyy vain artisteja joista kukaan ei ole koskaan kuullutkaan. Eikö turkulaisfestivaalin kannattaisi kiinnittää edes se Cheek. Ohjelmatuottaja Mikko Levón, miksi Cheek ei esiinny H2Ö:ssä?

”Julkaistaan vielä paljon lisää ohjelmaa, niin eihän sitä tiedä. Voisihan se olla mielenkiintoinen sosiologinen koe. Ehkä alueella seisoo valtava puuhevonen, jonka vatsaluukusta tipahtaa festarin loppumetreillä Cheek. Soittoaikatauluun painettu, hipstereiden etukäteen hehkuttama, Mellow Sunshine and Unlimited Kale Orchestra paljastuukin tuon demiurgin mallioppilaan salanimeksi. Siitä yleisön ja esiintyjän välisestä jännitteestä voisi syntyä kiintoisaa energiaa. Suosikkiartistin kalenteri taitaa tosiaan kuitenkin olla jo niin täyttynyt muista festareista, ettei taida ehtiä H2Ö:hön värjöttelemään päiväkausiksi puuhevosen sisälle.”

Vai olisiko lopulta niin, että Suomen kokoiselle markkina-alueelle mahtuu kerrallaan vain yhden käden sormin laskettava määrä suurimpia ja suosituimpia. Heille on aina riittänyt kysyntää – miksi tämä kesä olisi poikkeus. Suuren yleisön suosikit ovat esiintyneet – jälleen kärjistetysti ilmaistuna – kaikilla Suomen suven suurimmilla festivaaleilla myös ennen.

Haloo Helsinki! olisi voinut olla pari kesää sitten tämän kesän Cheek. Muun muassa Stam1na, Mokoma ja Kotiteollisuus sitä ennen. Kitarattomuudesta tai muusta artistia ympäröivästä johtuen Chekkonen taitaa särähtää silmään edellä mainittuja helpommin.

Hauskaa festarikesää itse kullekin, vietitpä sitä Cheekin kanssa tai ilman!