Debyyttialbuminsa julkaissut räppäri toteutti musiikkivideon kokonaan tekoälyn avulla – katso miltä 150 euron taideprojekti näyttää

Jambon viikko sitten ilmestyneen Vapaa-albumin päätösbiisi sai kauniin musiikkivideon.

23.10.2022

Kirjoitimme viikko sitten debyyttialbuminsa julkaisseesta Jambosta, jonka Vapaa-levy ilmestyi Booan kautta perjantaina 14. päivä lokakuuta. ”Jokin levyn energiassa saa sen laskeutumaan kuulijan mieleen erilaisia polkuja pitkin kuin mikään kaikista perinteisin starailuräppi”, totesimme silloin.

Eilen Jambo julkaisi musiikkivideon albumilta löytyvään Maailma-kappaleeseen. Levyn lopetusraitana toimiva biisi sulkee albumilla kuullun tarinan ja avaa Jambon kunnianhimoisia toiveita tulevaisuuden suhteen.

Musiikkivideon kohdalla kyseessä ei olekaan mikä tahansa pätkä, vaan se on toteutettu tekoälyn avulla. Ohjaajat Jimi Hyvärinen ja Veeti Ossi selvisivät koko prosessista 150 eurolla, kun vielä keväällä samankaltaisen musiikkivideon hintalappu olisi voinut olla kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja.

Kokonaisuus on toteutettu maailman ensimmäisen avoimen lähdekoodin ja pari kuukautta sitten kaikkien saataville ilmestyneen tekoälyn Stable Diffusionin avulla. Hyvärinen kertoo projektista seuraavaa:

“Uskon, että kyseessä on visuaalisen alan suurin murros oman elämäni aikana. Hyviä vertauskohtia ovat digitaalinen valokuvaus ja digitaalinen musiikin tuotanto, jotka demokratisoivat menneinä vuosikymmeninä molempia aloja. Pelon sijaan tekoälytyökalut tulisi mielestäni nähdä samoin: ne tuovat entistä monipuolisemmat tuotannot kaikkien saataville.”

”Artistina tämä on minulle mieletön mahdollisuus olla kiinni nykyhetkessä, oikeastaan jopa tulevaisuudessa”, Jambo toteaa.

Voit katsoa upeissa väreissä ja tarunomaisissa sfääreissä leijuvan videon alta.

* Edit 24.10. kello 12.51: Poistettu Jambon lause, ettei vastaavanlaista videota ole ennen tehty. Kuten niin usein ennenkin, nerot leimaukset toteutuvat usein toisistaan riippumatta tai taiteilijoiden toisistaan tietämättä: suomalaisyhtye Sin Cos Tan teki samanlaisen videon hieman Jamboa ennen. Tästä videosta kerroimme täällä. Hienoja videoita molemmat!

Lisää luettavaa