Dokumentti Kotipojat esittelee suomirapin kehittymistä 1980-luvulta lähtien – äänessä Njassa, Paleface, Raptori, Asa, Elastinen, Petos, Hannibal ja Ceebrolistics

11.07.2015

Ennätystehtailija ja Suomen myydyin räppäävä pop-artisti Cheek ilmoitti juuri palaavansa keikkalavoille Blockfest-tapahtuman yhteydessä elokuussa. Rap-festivaalien määrä Suomessa on nousussa, ja maan listasijoituksissa räppärit ja siihen taipuvaiset nauttivat paalupaikoista jatkuvasti. Rap-julkaisija Monsp Records on vuodesta 2011 lähtien saanut jo useamman albumin listan ensimmäiseksi, ja Johanna Kustannuksen päätös räpin lisäämisestä toimii, kuten Paperi T:n Malarian Pelko osoittaa. Tällä hetkellä Suomen top 50 -listalla Spotifyssa ensimmäisenä on Roope Salminen ja Koirat -bilepop-rap-yhtyeen kappale Madafakin Darra. Viidestä kuunnelluimmasta kappaleesta kolme on suomalaisia, joissa kaikissa on räppäri vähintään feattaamassa.

Milloin rap on ottanut vallan myös Suomessa? Milloin hevikansa syttyi biitteihin ja riimittelyyn ja mitkä asiat johtivat tähän?

Vuonna 2010 Yle Teemalla julkaistu suomirap-dokumentti Kotipojat valaisee kiitettävästi maan rap ja hip hop -kulttuurin syntymistä, kehittymistä ja lieveilmiöitä, ja esittelee suomiriimittelijöiden vaiheita 1980-luvun loppupuolelta tälle vuosikymmenelle. Nuutti Takkisen, rap-alias Paha-Nuutin ohjaama ja käsikirjoittama Kotipojat sisältää kattavasti pätkiä merkittävistä artisteista ja kappaleista, underground-puolelta aina koko kansan riimittelijöihin. Dokumentti pohtii muun muassa breakdancen vaikutusta sekä Pikku G:n massamenestyksen syitä ja siitä nousseita, Mc Taakibörstan kaltaisia vastareaktioita. Se myös muistuttaa, että eurosiirappiräppäri Petri Nygård on yksi suomirap-skenen edelläkävijöistä.

Analyysia ja muisteluita riittää – dokumentissa haastateltavina ovat muun muassa General Njassa, Raptorin Jufo Peltomaa, Paleface, Elastinen, Ceebrolisticsin Matti P, Ritarikunnan Chyde, Petos, Seremoniamestari ja Hannibal. Väliviihdykkeenä toimii Särren ja Jodarokin freestyle, missä rap-kulttuurin mukaisesti dissataan dokumenttia – heille kun ei haastatteluosuuksia herunut.

Alla tunnin mittainen Kotipojat. Paljon on tapahtunut viisivuotiaan dokumentin julkaisun jälkeen, mutta historia ei muutu mihinkään. Katso ja tiedosta, mistä vallitseva musiikkitrendi on juurensa kasvattanut.

Lisää luettavaa