”Ei ole tarkoitus heittää pyyhettä kehään ja paeta utopiaan” – Haamun yhteiskunnallisia teemoja käsittelevässä kappaleessa mukana Elastinen ja Aina

Kuvittele-kappaleen tuotannosta vastaa yhdessä Haamun kanssa Sattalite.

28.10.2022

Haamulta ilmestyi tänään uusi kappale nimeltä Kuvittele, jossa vierailevat Aina ja Elastinen. Rekamin omistaman Pihlderberg-levymerkin kautta julkaistu biisi on Haamun ja Sattaliten tuottama.

”Kuvittele on toive paremmasta huomisesta, John Lennonin jalanjäljissä”, Haamu kertoo. ”Aloin kirjoittaa biisiä ennen Ukrainan sotaa, mutta sen alettua aiheesta tuli entistä henkilökohtaisempi ja ajankohtaisempi. Halusin irrottautua jokapäiväisestä mieltä synkistävästä sekä voimia vievästä doomscrollingista, ja keskittää energiani hyvään: niihin asioihin, joita haluaisin maailmassa nähdä.”

”Musiikki ei ole ollut minulle ainoastaan pakopaikka ikäviltä asioilta, vaan ehkä enemmänkin työkalu käsitellä niitä ja omia tunteita. Sen lisäksi se on tuonut paljon toivoa ja iloa. Näitä samoja asioita haluan itsekin välittää eteenpäin. Tällä biisillä ei ole tarkoitus heittää pyyhettä kehään ja paeta utopiaan, vaan rohkaista ajattelemaan, että pystymme yhdessä muuttamaan maailmaa paremmaksi paikaksi jälkipolville. Omien sanojen, valintojen ja tekojen kautta. Voimme aloittaa kuvittelusta.”

Kuvittele-kappaleen tiimi on tehnyt loistavaa työtä, jonka hedelmiä voi poimia monella tasolla. Ensinnäkin on Haamun hyväntahtoinen ja maailman aitoon muuttamiseen tähtäävä energia, joka toimii kokoavana voimana samanmielisille artisteille ja osaajille tulla yhteen ja kulkea kohti samaa määränpäätä. On Aina, jonka ainutlaatuisen vivahteikas ääni kirkkaasti ja kukoistavasti kannattelee kappaleen missiota. Ja Elastinen, joka järkähtämättömällä positiivisuudellaan muistuttaa ihmiskunnan yhteisistä voimista ja värittää kappaletta hersyvällä toiveikkuudellaan.

Projekti kuitenkin syvenee merkittävästi myös tuotantonsa että musiikkivideonsa kautta. Sattaliten ja Haamun yhteistyönä syntynyt tuotanto on tekstuuriltaan häkellyttävän samettinen ja oikein hehkuu lempeä ja lämpöä. Rauhoittavasti kupliva biitti muodostaa ihanteellisen pohjan pohtia asioita, jotka itsessään voivat olla hyvinkin tuskallisia – mistä päästäänkin kappaleen musiikkivideoon, joka on Atte Heinosen tekemä, kuvausassistenttinaan Sattalite.

Videossa liikutaan yksityisestä yleiseen, mikä on erittäin toimiva tapa välittää biisin valtavan iso teema kuulijalle tavalla, joka ei käänny murskaavaksi maailmantuskaksi. Valtaosassa videota nähdään kappaleen esittäjät itse, mikä toimii samaistuttavana aspektina pienelle ihmiselle todeta, että yksilöitähän tässä kaikki ollaan, ja se on ihan ok.

Loppua kohden video kuitenkin yltyy ravistelemaan katsojaansa tuokiokuvilla, jotka tiivistävät universumin kivut ja onnet muutamaan erittäin pitkältä tuntuvaan sekuntiin. Tapa jolla video päättyy vie ajatukset legendaariseen elokuvaan Koyaanisqatsi (1982), jossa planeettamme näyttäytyy samankaltaisten otosten keinoin kaikessa raadollisuudessaan mutta myös kauneudessaan. Se on musertavaa ja euforista: miten tänne mahtuu kaikki, ja miten epätoivoinen mutta uskomaton kokonaisuus se kaikkeus on.

Kuvittele-kappale jättää jälkeensä saman henkeä haukkovan efektin, mutta ilman sitä epätoivoista puolta. Kappale on nimittäin elementeiltään suurimmaksi osaksi täynnä rakkautta ja luottamusta, sekä siihen aiemmin mainittuun yksilöllisyyteen liittyen muistutuksia siitä, että monesta pienestä osasta voi yhdessä kasvaa jotain käänteentekevää. Sen ei tarvitse jäädä pelkäksi kuvitelmaksi.

”Kun itse aloitin räppäämisen 2000-luvun alussa englanniksi, kuuntelin enemmän jenkkiräppiä, mutta muutama kotimainen artisti sai minut innostumaan myös suomiräpistä”, Haamu kertoo. ”Avain, Fintelligens, Tulenkantajat, Ritarikunta, Seremoniamestari ja Flegmaatikot. Yksi ensimmäisiä muhun iskeneitä kotimaisia albumeita oli Fintelligenssin Renesanssi. Kyseiseltä albumilta mulle jäi erityisesti mieleen kappale Kelaa sitä, jonka yhteiskunnallista sanomaa ja biittiä fiilistelin junnuna paljon. Siispä oli suuri kunnia saada Elastinen tähän mukaan. Lopulta biisin kruunasi Ainan upea laulu kertosäkeessä ja kappaleen lopussa.”

Katso Kuvittele-musiikkivideo alta.

Lisää luettavaa