”Elämäni paras kesä oli kun hinkkasin biisin raakileita kaihtimet kiinni hikisessä yksiössä” – haastattelussa Unta, joka inspiroituu Grimesista

"Musiikkini voisi visualisoida vaaleanpunaisena hattaran makuisena purkkana jossa on lasinsiruja seassa."

10.12.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Joalin, sen löydät täältä.

Lokakuun lopussa Ketunpoika-nimisen kolmen kappaleen ep:nsä julkaissut Unta kuvailee tekevänsä eteeristä ja elektronista pop-musiikkia herkillä vokaaleilla ja tummilla sävyillä. Artistin suurimpana esikuvana toimii kanadalainen Grimes, jonka elektronisen ja kokeellisen popin vaikutteita voi kuulla Untankin musiikissa.

Viitisen vuotta sitten musiikilliselle polulleen astunut Unta lähestyy musiikkiaan intuitiivisuus edellä, ei pelkää opetella uusia asioita, ja inspiroituu visuaalisista taiteista ja unista.

Mikä soi napeissa just nyt?

Celtic Frostin Monotheist-albumi on sopinut tähän kaamoksen keskelle tuomaan sopivasti lisäsynkkyyttä. Kuuntelin ennen raskaampaa musaa, mutta nykyään uppoaa enemmän elektroninen, kevyehkö syntikkameininki. Tämä yhtye, ja etenkin tämä levy on kuitenkin kovassa huudossa edelleen. Olen liian nirso löytämään uutta musaa ja se ärsyttää mua. Aina kun tulee Spotify Wrapped niin ajattelen, että okei ensi vuonna ryhdistäydyn, ettei listalla ole aina samat nimet.”

Mist sä tuut?

”Etelä-Pohojammaalta! En tunne roihuavaa rakkautta alueeseen, mutta täällä on ihan hyvä keskittyä luomiseen ja käpertyä. Tykkään käpertyä. Teen siis elektronista, hieman synkkää, mutta sävyltään vaaleanpunaista popia artistinimellä Unta. Olen tehnyt taidetta aika laaja-alaisesti. Maalaaminen ja videotaide on ollut mun juttu, mutta nyt tuntuu, että tämä musiikki ei päästäkään mua enää otteestaan. Eli siihen satsaan nyt eniten. Musiikki on mulle yksi taidemuoto muiden seassa, mutta luonteeltaan se on niin kokonaisvaltaista, että sen tekeminen on kaikista intensiivisintä. Lisäksi siitä ei tule mitään fyysistä tilaa vievää tavaraa, kuten vaikkapa maalauksista.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Musiikin tekeminen tuli elämään viitisen vuotta sitten. Mun kumppani oli lähdössä bänditreeneihin ja mulla oli tylsää. Ajattelin, että mäkin haluan tehdä musaa. Latasin jonkun kökön sovelluksen puhelimeen, ja se oli kivaa. Kun hän tuli takaisin treeneistä, pyysin, että voisiko hän näyttää miten DAW:ia käytetään. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, ja koko kesä meni opetellessa. Se oli elämäni paras kesä. Kaihtimet kiinni hikisessä yksiössä hinkata biisin raakileita… Mutta se oli! Ennen tätä olin kyllä hakenut roskalavalta urut, ja julistin, että alan tehdä musiikkia Unta-nimellä, vaikka silloin en osannut soittaa Ukko Nooaakaan (enkä osaa muuten varmaan vieläkään), eli joku kipinä siellä kyti jo silloin.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Grimes. Tykkään hänen soundista ja persoonasta, mutta vaikutuksen on tehnyt etenkin hänen uransa alkupuoli, jolloin siitä tekemisestä välittyi just se kova hinku luoda ja tehdä omaa juttua. Arvostan sellaista DIY-meininkiä ja haluan itsekin olla esikuva siitä, että kaikkea voi tehdä, ei tarvita mitään lupalappuja! Mua on esimerkiksi stressannut se, että en osaisi miksata tarpeeksi hyvin, tai soittaa oikeasti oikeasti mitään, mutta otan mielummin keskeneräisyydestä tulevan epävarmuuden, kuin sen, että joku tekisi mulle kaiken valmiiksi.”

Supervoimasi?

”No varmaan just se palo tehdä, vaikka en koe omaavani mitään synnynnäisiä musiikillisia lahjoja, ja aloitin kuitenkin kaiken ihan nollasta. Se, siis se palo luoda on niin valtava energia, joka ohjaa mua elämässä ja antaa sille raamit, että sitä voisi sanoa supervoimaksi. Toisaalta suhtaudun siihen myös aika leikkisästi, joten mua ei hävetä liikaa epäonnistua. Mulla on aina takaraivossa ajatus, että elämä on tosi lyhyt ja muuttuva. Se voi olla ahdistavaa, mutta antaa myös hyvää potkua tekemiseen.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Mulla on omaperäinen, mystinen soundi, joka tuli heti ulos kun tein ekoja biisejä. Siinä yhdistyy herkkyys ja rosoisuus, melankolisuus ja leikkisyys. Sen voisi visualisoida jonain vaaleanpunaisena hattaran makuisena purkkana jossa on lasinsiruja seassa.”

Unta?

”Unta on eteeristä, elektronista popia, herkillä vokaaleilla ja tummilla sävyillä. Se on muuttuva projekti, sitä mukaa mitä opin, ja mitä kokeilen. Viimeisimmästä julkaisussa, kolmen kipaleen Ketunpojassa lauletaan pahuudesta, ja se on tyyliltään synkähkö. Nyt työstän biisiä, jossa lauletaan kaktus-sukista ja pölykoirista. Tykkään kokeilla ja tehdä intuitiivisuus edellä. Lyriikoissa mulle on tärkeä nähdä asiat ikään kuin elokuvien kohtauksina, siksi teksti on usein surrealistista ja siinä voi olla useampia tasoja. Siksi myös inspiroidun visuaalisista taiteista ja unista. Meneillään on myös toinen musaprojekti, jonka julkistamista odotan innolla! Lisäksi harjoittelen live-esiintymistä, joka on kamalaa, mutta ihanaa. Nähdään siis toivon mukaan keikoilla!”

Lisää luettavaa