Eleganssia, seksuaalisuutta ja noisefreejazz-kaaosta – sekä sirkus Finlandia vuonna 1985

Ja sitten jokapäiväinen annoksemme jazzia.

Kitaristi Valtteri Pöyhösen johtama Dalindéo julkaisi huhtikuussa neljännen albuminsa Slavic Souls.

Nyt levyltä on julkaistu single ja video albumin nimikkokappaleesta. Päätimme ottaa yhteyttä Valtteri Pöyhöseen ja tiedustella, mikä ihme on se jazzin syvin olemus, josta jo Kari Peitsamo aikoinaan lauloi.

Haastattelun voit lukea alta. Sen alta näet sitten uuden videon.

Teidät määritellään jazz-yhtyeeksi. Oletteko sitä?

”Dalindèo on alusta lähtien ollut musiikillisesti eklektinen bändi, olemme ottaneet vaikutteita todella monista tyyleistä ja sitä kautta luoneet oman soundin. Jazz-yhtye on määritelmänä tavallaan juuri sopivan epämääräinen, että jos meidät haluaa luokitella, se toimii. Jazz-yhtyehän voi olla oikeastaan mitä tahansa duosta big bandiin ja tyylillisesti klassisesta swing-matskusta noise-free-jazz-kaaokseen.”

Miten suomalainen jazz voi tänä päivänä?

”Väittäisin että suomalainen jazz elää jo jonkun aikaa jatkunutta hyvää nousukautta. Jazzilla saattaa helposti olla (osittain ansaitustikin) vaikean tai elitistisen musiikin leima ja juuri nyt tuntuu siltä, että ihmiset laajemminkin alkavat ymmärtämään, miten jazz ei ole vain yksi tyyli vaan sateenkaaritermi monille staileille. Viime vuosina kotimaisessa skenessä on tapahtunut tervetullutta tuuletusta, ja itse ainakin odotan innolla minkälaista matskua nuoret tekijät tulevat tekemään muutamien vuosien päästä.”

Mitkä ovat kolme kiinnostavinta kotimaista jazz-aktia tällä hetkellä?

”Kuten jo mainitsin, jazz on terminä niin laaja, että on haastavaa laittaa bändejä mihinkään järjestykseen, mutta omia suosikkejani ovat mm. saksofonisti Mikko Innanen ja jazz-trio Mopo.”

Mikä on jazzin syvin olemus?

”-Jazzin syvimpään olemukseen kuuluu olennaisesti olla aikaansa edellä ja samalla ajattoman tyylikäs. Henkilökohtaisesti eleganssi, tarinankerronta ja seksuaalisuus ovat myös korvaamattomia jazzin määrittelyssä. Lisäksi kannattaa ehdottomasti muistaa että jazz on parhaimmillaan keikoilla, se on musaa joka syntyy hetkessä ja ei toistu joka ilta samanlaisena.”

Mikä on ikimuistoisin sirkuskokemuksenne?

”Sirkus Finlandia vuonna -85!”