Ettan debyyttialbumi kannattaa kuunnella

Uutta Ettaa!

Raportoimme vuonna 2017 uudesta artistista nimeltä Etta, joka ponnahti kentälle julkaisemassa Facebookissa omia versioita kansainvälisistä rap-hiteistä. Artisti ei ollut jäänyt huomaamatta, sillä esimerkiksi Anssi Kela ja VilleGalle olivat panneet tulokkaan merkille.

Ei mennyt kauaa ja Etta kiinnitettiin PME Recordsille, jota VilleGalle on mukana pyörittämässä. Ensimmäinen sinkku Ballerina julkaistiin 2018, sitä seurasi seuraavana vuonna julkaistut 10 ja 10+ -ep-levyt. Lisää nimeä Etta sai vierailemalla Cheekin kanssa Lukas Leonin XTC-hitillä. Kun Haloo Helsinki! -yhtyeestä tutut Jere Marttila ja Leo Hakanen pistivät Stereo-duon pystyyn, kuultiin Ettaa Vuosien päästä -hittibiisillä.

Etta on todellakin tullut jäädäkseen – sittemmin myös artistin omat soolobiisit ovat herättäneet vahvasti huomiota. Yksi isoimmista biiseistä on keväällä julkaisu Prinsessa, joka löytyy artistin uunituoreelta debyyttialbumilta Tyttö. Tyttö on sellainen levy, joka kannattaa kuunnella ja alla kerromme miksi.

Suomiräpin saralla riittää tekijöitä, se on vesi on märkää -tason fakta nykypäivänä, mutta korostuu Ettan levyä kuunnellessa. Ensinnäkin: tyylejä levyllä on monia, mutta ne kaikki kuulostaa ettamaisilta. Laulu ja räpit soljuvat levyllä suveriinisti ja sanoitukset ovat suoria. Yhtä ja samaa temppua ei siis toisteta ja tarinoihin riittää erilaisia näkökulmia. Materiaali on siis vaihtelevaa, mutta laadukasta ja kokonaisuudessa silti yhteneväistä.

Omaa asemaa ja reipasta asennetta korostetaan muun muassa Rentut, 5 tähden baby ja Bilehile -biiseillä. Vaihtoehtoisesti omia herkkyyksiä ja epävarmuuksia tuodaan esiin biiseillä, kuten Sulle ja BFF. Ensimmäisellä biisillä Etta räppää exästään, jota tuntuu kaipaavan yhä ja jälkimmäisellä parhaasta ystävästään, jonka kanssa välit ovat tulehtuneet. Vahvoja ja samaistuttavia tarinoita siis.

”Mä oon vitun ämmä ja ylpee siit”, Etta räppää Ämmä-biisillä, joka antaa kyytiä toksiselle ilmapiirille. Levikset repee Syö-biisillä, jolla vierailee Erin.

Jokaiselle jotakin -ajattelu on välillä tylsää, mutta se on se minkä Etta hallitsee. Tyttö on tiivis kokonaisuus, joka kertoo tarinan artistista nimeltä Etta. Oppikirjamainen esimerkki siitä, miten levyjä tehdään ja muistutus siitä, miksi Etta on yksi tämän hetken kiinnostavimpia artisteja.