Googlen striimauspalvelu Youtube Music on nyt täällä – onko sille käyttöä ja käyttäjiä?

Ensitarkastuksella palvelu on kieltämättä houkutteleva.

19.06.2018

Tästä on tippunut vihjeitä jo hyvän aikaa. Google ja Youtube ovat työstäneet yhdessä musiikkipalvelua, ensin muka salaisesti ja ajan mittaan yhä vähemmän salaisesti.

Nyt se on täällä. YouTube Music -nimisen palvelun ensimmäinen versio käynnistettiin viime kuun lopulla Yhdysvalloissa, Meksikossa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja – kyllä – Etelä-Koreassa. Eilen palvelu rullattiin ulos 12 uudessa maassa, joista Suomi on yksi.

Mitä iloa Youtube Musicista sitten on verrattuna vaikkapa Spotifyhin, Apple Musiciin tai Googlen omaan Play Musiciin?

Ykkösenä huomion kaappaa saatavilla olevan sisällön monipuolisuus. Sen lisäksi, että palvelusta löytyy samankaltainen musiikkikatalogi niiltä artisteilta kuin muissakin palveluissa, Youtube Musicista löytyy valtava määrä visuaalista materiaalia kuten musiikkivideoita ja eksklusiivisia live-esiintymisiä. Lisäksi palvelu on haalinut kirjastoonsa harvinaista materiaalia kuten remixejä ja covereita, joita ei muualta löydy.

Toinen huomionarvoinen asia on palvelun soittolistat, joiden kokoamiseen on selkeästi nähty erityistä vaivaa. Niitä on fiilispohjaisia kuten 00-luvun hyvän mielen hitit tai Jazzia työntekoon tai Hard rock -treenit, sekä selvästi käsin kuratoituja kuriositeettikokoelmia kuten EDM unplugged (akustisia EDM-hittejä!) tai Mozartia aloittelijoille. Myönnettäköön, että ensivilkaisulla tuolta löytyy paljon viihdyttävää kamaa.

Palvelun vapaa haku on myös suhteellisen hauska: googlemainen haku ymmärtää erittäin vapaamuotoisia hakutekstejä kuten vaikkapa ”uusi Cardi B kappale 2018” ynnä muuta yhtä epämääräistä.

Koska palvelu on Googlen ja Youtuben yhteinen, palvelu pystyy hyödyntämään kaikkea keräämäänsä tietoa käyttäjien nettikäyttäytymisestä. Tämä mahdollistaa erittäin personoidut ja ilmeisen tehokkaat artistisuosittelu-algoritmit. Eli jos omaat jo nyt Youtube- tai Google-käyttäjätilin, palvelu tietää jo etukäteen, mitä olet esimerkiksi Youtubesta aiemmin katsellut. Tämän perusteella se osaa suositella sinulle heti alusta pitäen kiinnostavaa sisältöä.

On toki itse kunkin päätettävissä, onko tämä ominaisuus bonus vai hieman kyseenalainen esimerkiksi yksityisyydensuojan kannalta. Henkilökohtaisesti taipuisin hieman jälkimmäisen puolelle, mutta toisaalta käytettävyyttä ja aidosti kiinnostavien artistien löytämistähän tämä aktiivinen nettikäyttäytymisen seuranta tietenkin auttaa.

Youtube Music tarjoaa kolmea hintatasoa käyttäjille:

1. Ilmainen Youtube Music: mainoksilla ja rajoitetulla toiminnallisuudella varustettu versio.

2. Youtube Music Premium: 9,99 €/kk. Ei mainoksia. Mahdollisuus kuunnella musiikkia älylaitteesi muun käytön taustalla. Musiikkia voi ladata omalle laitteelle kuunneltavaksi silloinkin, kun olet off-line.

Huom. Palvelu tarjoaa tällä hetkellä kolmen kuukauden ilmaisen tutustumisedun tähän versioon.

3. Youtube Premium: 12,99 €/kk. Samat edut kuin Music Premiumissa, mutta tähän sisältyy kaikki mahdollinen Youtube-sisältö. Mitä tahansa Youtube-videoita voi katsoa/kuunnella älylaitteen muun käytön taustalla ja niitä voi ladata katsottavaksi off-linessa. Tarjolla on myös kaikki Youtuben alkuperäissarjat kuten maailmalla hypeä saanut Cobra Kai sekä Hollywood-tähtivoimalla varustetut Impulse ja Step Up: High Water.

Youtube Music on saatavilla sovelluksena sekä Android- että iOS-älylaitteille. Sillä on myös nettiselaimessa käytettävä alusta täällä.

Googlen oma Play Music pysyy edelleen toiminnassa, mutta lopputavoite on selvä: surkeasti etenkin Euroopassa tulta alleen kerännyt alusta ja sen käyttäjät siirtyvät pian täysin Youtube Musicin alle.

Lisää luettavaa