Suomalaismuusikko lähti lomalle, mutta joutuikin keskelle hurrikaania eläen viikon pelkän mehun varassa – kertoo nyt rankasta kokemuksestaan

Haastattelussa Max Vola

24.05.2020

Suomalaismuusikko Max Vola julkaisi debyyttisinglensä Hurrikaani reipas viikko sitten. Urallaan yhteistyötä monien eri artistien ja biisintekijöiden, kuten Eetu Kalavaisen kanssa tehnyt muusikko ammentaa kappaleessa omasta kokemuksestaan.

Laulaja lähti lomalle Miamiin, mutta joutuikin keskelle hurrikaani Irmaa, joka oli alueen voimakkain myrsky yli viiteen vuosikymmeneen. Myrskyn aiheuttamat tuhot olivat mittavat.

Haastattelussa Max Vola avaa kokemustaan ja sitä kuinka se vaikutti häneen ihmisenä. Biisin voit kuunnella jutun alta.

Moi, Max! Mistä Hurrikaani-kappale kertoo?
”Hurrikaani kertoo mun omakohtaisesta kokemuksesta syksyllä 2017, kun jäin hurrikaani-Irman keskelle lähellä Miamia. Siellä tuli oltua 6 yötä ja 7 päivää ilman ruokaa ja vettä, lukuunottamatta mehua mitä ehdittiin saada ja pussia suolakeksejä.”

”Se oli sellainen hetki kun jotenkin kaikki pysähtyi. Oli pakko miettiä, että mitäs nyt. Siinä näki pikakelauksella sen miten ihmisestä voi tulla hetkessä peto, ja miten toisena hetkenä kaikki yhdistää voimansa. Selviytymisen laki.”

”Sillon mietin, että mä en voi tehdä nyt mitään muuta kuin ottaa sen mitä tulee vastaan. Samana yönä kun pääsin vihdoin kotiin, kirjotin Hurrikaanin. Se vaan tuli ulos, se kiitollisuus siitä, että olin kunnossa ja jotenkin se mittakaava mistä olin just selvinnyt.”

”Kappaleessa halusin sanoa sen, että meidän ei tarvitse odottaa katastrofeja tai valtavia vastoinkäymisiä, jotta me voidaan elää hetkessä ja täysillä. Meillä on tää yks elämä tässä ja nyt, ja mitä tahansa tulee vastaan niin eletään ne hetket täysillä ja kiitollisena siitä mitä meillä on.”

”Moni elää ’sitten kun’, mutta sitä ’sitten kun’ ei ole olemassakaan. Meillä on tässä ja nyt. Hurrikaani kertoo ihan järkyttävästä elämän nälästä, kiitollisuudesta ja ymmärryksestä siitä, että mikään täällä ei ole itsestään selvää.”

Onko tämä tapaus jotenkin palannut vielä vuosien jälkeen esiin elämässä?
”Kyllä nytkin tätä kirjoittaessa tuntuu pala kurkussa. Sekä hyvässä että pahassa. Oli se henkisesti tosi kova paikka, ja sitä oli pakko jotenkin käsitellä. Onneksi kriisiapua oli tarjolla heti kun Suomeen päästiin.”

”Nukkuminen esimerkiksi oli hankalaa pitkään. Joka kerta kun tuuli otti ikkunoihin sitä heräsi sellaiseen paniikkiin että nytkö se on täällä. Keho oli jatkuvassa selviytymistilassa.”

”Vaikka olen kokenut tosi paljon kaikenlaista, tosi koviakin juttuja, niin kyllä tämä silti muutti mun omaa ajattelua pysyvästi. Kiitollisuus on joka ikinen päivä mun elämässä mukana. Me ollaan täällä Suomessa aivan todella onnellisessa asemassa siitä, ettei meillä ole tällaisia luonnonkatastrofeja, eikä meidän tarvitse pelätä.”

Sanoit, että kirjoitit biisin heti kun palasit Suomeen. Miten itse biisi lähti muovautumaan ja kuinka se on pysynyt kasassa näiden välissä olevien vuosien aikana?
”Se tosiaan syntyi samana yönä kun tulin kotiin, muistaakseni pudotin vaan kamat käsistä ja vielä takki päällä kirjoitin sen, se oli pakko saada ulos.”

”Sen jälkeen mä en koskenut siihen. Mun piti antaa sen hetken vaan olla. Vajaa vuosi sitten annoin sen mun tuottajalle Jani Snellmanille ja sillon käytiin aika pitkä keskustelu siitä mun kokemuksesta ja miten koin että halusin sen ilmaista.”

”Kun kuulin sen ekan kerran niin kyllä siinä kyynel saatto vierähtää. Tämä on itseasiassa toinen versio Hurrikaanista ja tähän saatiin vangittua kaikki se energia, kaaos ja samalla kauneus mitä halusinkin.”

Miksi kappale valikoitui ensimmäiseksi sinkuksi?
”Halusin antaa itsestäni heti sitä minkä koen eniten mun vahvimmaksi piirteeksi. Olen tosi positiivinen ja mulla on aina ollut halu ja kyky nähdä kaikessa hyvää.”

”Max Volan biiseistä moni käsittelee kuitenkin tosi rankkojakin aiheita ja vaikka mä olen halunnut ilmaista niiden keskiössä aina sen valon ja toivon, niin koin että Hurrikaani olis kuulijoiden helpompi ottaa aluksi vastaan. Ja voin luvata, että mielenkiintoiset tarinat ja kokemukset ei todellakaan jää tähän.”

Miksi Max Volan oli aika astua esiin nyt ja mitä voit paljastaa tulevasta?
”Olen tehnyt musiikkia koko elämäni, mutta Max Vola syntyi viime vuosina tietoisen ja pitkäjänteisen työn ja harkinnan tuloksena.”

”Tuntui, että nyt olen henkisesti valmis antamaan itsestäni aidosti jotain hyvää eteenpäin ja mulla on kokemuksia joilla uskon olevan annettavaa myös muille. Uskallan sanoa, että musiikki on aikanaan jopa pelastanut mun hengen, nyt haluan pistää sen hyvän kiertämään.”

”Jatkoa tulee ja syksyllä olisi tarkoitus raottaa verhoa hieman lisää ja julkaista toinen osa Max Volan tarinaa. Luvassa on silloinkin isoja tunteita ja asioita.”

Lisää luettavaa