”Haluaisin tuoda kentälle takaisin sitä että artistit alkaisivat panostaa enemmän” – Pitkän linjan kotimainen tuottaja julkaisi ensimmäisen räppibiisinsä

Juan haluaa jatkaa edesmenneen isoveljensä Ezkimon perintöä.

Aiemmin Juan Muteniac -tuottajanimellä musiikkia tehnyt Juho Mutenia julkaisi tänään debyyttisinglensä rap-artistina. Ivalolaislähtöisen artistin ensimmäisen singlen nimi on Uutta vanhaa, symboloiden toisaalta artistin vahvaa musiikkitaustaa, toisaalta uutta alkua. Kappale on kokonaan Juanin itseni tuottama.

Tuottajan päätös ryhtyä räppäämään syntyi tämän vuoden huhtikuussa, kun Juan menetti yllättäen äitinsä. Seuraajaa vuoden 2010 tuottajalevylleen pitkään valmistellut Juan totesi yhtäkkiä, ettei enää halunnut tuhlata aikaansa artistien ja levy-yhtiöiden odotteluun, vaan tehdä musiikkia täysin omilla ehdoillaan. Toinen musiikillisen uran suunnanvaihdokseen motivoinut tekijä oli Juanin halu jatkaa edesmenneen isoveljensä Ezkimon perintöä.

”Kuka vaan voi alkaa tehdä mitä vaan ja menestyä siinä”, Juan sanoo. ”Olen aina osannut myös räpätä, ja tuntuu hyvältä kun pystyy tekemään täysin itsensä näköistä musiikkia pelkkien biittien sijaan.”

Juan teki ensimmäiset omat biisinsä 13-vuotiaana kitaralla, ja biittien tekeminen neliraiturilla tuli kuvioihin kolme vuotta myöhemmin. Vuonna 2002 alkoi omien räppien äänittäminen yhdessä Edorfin kanssa.

Vaikka Juan tähtää veljensä perinnön jatkamiseen, panostaa hän Ezkimon iskulinja-tyyleihin verrattuna enemmän erilaisten tunnelmien välittämiseen. Uutta vanhaa -kappale johdatteleekin heti ensitahdeista lähtien kuulijan tiedostamaan, että jotain erityistä on tapahtumassa ja jonkinlainen uusi polku aukeamassa, sillä jo biisin intro on sekä sanoituksiltaan että tuotannoltaan kunnianhimoisesti korkeuksiin tähtäävä.

”Totta kai myös teknisyydellä on väliä, mutta tärkeämpää itselleni on se mistä puhutaan kuin miten puhutaan. Haluaisin tuoda kentälle takaisin sitä että artistit alkaisivat panostaa enemmän. Ennen jengille naurettiin jos oli helpot ja käytetyt riimit”, Juan sanoo.

Uutta vanhaa -kappale ilmestyy Juanin oman Northgrind-levymerkin kautta. Viimeksi artisti on tuottanut Ezkimon postuumin albumin vuonna 2020, ja samana vuonna hänen tuotantoaan on kuultu Skandaalin The Incredible Mulk -pitkäsoitolla.

YouTube video

Lisää luettavaa