”Häpesin, että luottamani ihminen pahoinpiteli minut” – popparitulokas laulaa kokemastaan parisuhdeväkivallasta

Aida julkaisi esikoissinglensä.

05.06.2018

Aida eli Anna Halmetoja oli 24-vuotias, kun hänen puoliso pahoinpiteli hänet kesäisen päivän päätteeksi. Seuraavana aamuna mustelmia silmäillessään hänen päällimmäisenä tunteena oli häpeä.

Häpeä?

”Häpesin aluksi sitä, että olin ’ajautunut’ tilanteeseen, jossa luottamani ihminen päätyykin pahoinpitelemään minut. Aivan kuin tapahtunut olisi jotenkin ollut omaa syytäni, vaikkei se ollut”, Aida kertoo.

Tilastojen mukaan joka kolmas suomalaisnainen joutuu puolisonsa pahoinpitelemäksi, mutta valtaosa vaikenee aiheesta. Miksi siitä puhuminen on niin vaikeaa?

”En osaa sanoa, mitkä syyt muilla vaikenemiseen on, mutta itsellä se oli se häpeä. Vaikenemisen taustalla voi olla myös pelko siitä, että homma ajautuu vielä pahempaan suuntaan, jos asioista puhuu ääneen.”

Aida kertoo väkivallan tulleen suhteeseen täysin yllättäen ja hänen onnistui lopettaa parisuhde heti pahoinpitelyn jälkeen.

”Tilanne yllätti minut aivan täysin ja kyllähän se pysäytti kirjaimellisesti. Olin pettynyt ja epäuskoinen ja ajattelin, että olisiko minun pitäny nähdä merkkejä kumppanin mahdollisesta väkivaltaisuudesta. Väkivalta pyyhki suhteesta samantien pois myös kaiken hyvän.”

Miten väkivaltaisesta suhteesta pääsi eroon?

”Totaalisella radiohiljaisuudella. Pahoinpitelyn jälkeen katkaisin kaikki yhteydet exääni, en vastannut puhelimeen, en viesteihin, en avannut ovea, enkä pyörinyt paikoissa missä aavistelin hänen liikkuvan. Se oli ensimmäinen kerta, kun suljin jonkun ihmisen kokonaan pois elämästäni yhdellä päätöksellä, sormia napsauttamalla. Vielä kuukausienkin päästä tapahtuneesta sain exältäni viestejä ja puheluita, mutten reagoinut niihin kertaakaan.”

Aida julkaisi tänään debyyttisinglensä Kato mun sormee. Se kertoo juuri näistä kokemuksista. Aidan mukaan biisi alkoi syntyä jo ajat sitten; hän tiesi, että hänen on kirjoitettava kappale omien sanojensa mukaan ”ulos systeemistä”, vaikka olikin pystynyt puhumaan asiasta lähimmilleen.

”Puhuin tapahtuneesta heti perheelleni sekä läheisille ystävilleni. Aiheesta oli aluksi vaikea puhua, koska tunsin aikaisemmin mainittua turhaa häpeää ja myös siksi, että olin tapahtuneesta itsekin niin sekaisin ja hämilläni, että oli vaikea ajatella selkeästi. Onneksi pakotin itseni puhumaan edes sen mitä puhuin. Ilman juttelua läheisilleni olisin jäänyt kiinni itsesyytöksiin ja turhaan häpeään.”

Levymerkki Högin edustaja kertoi, että Aidalla on jo useita biisejä valmiina. Minkälaisista aiheista Aida laulaa jatkossa, kun ensikättelyssä teema on näin raju?

”Tosi moni biiseistäni linkittyy vahvasti elettyyn elämään, osassa käytän värikynää laajemmin, osa biiseistä on tosi rehellisiä päiväkirjabiisejä, kuten Kato mun sormee. Tulen jatkossakin laulamaan aidoista asioista, joihin toivottavasti moni pystyy samaistumaan. Parisuhde, sen ihanuudessa ja kamaluudessaan on loppumaton lähde!”

Kuuntele Aidan Kato mun sormee alta.

Lisää luettavaa