HBL: Kansallisooppera aikoo uhmata uusia kokoontumisrajoituksia

Oopperanjohtaja ei tiedä, miten lohkomispäätös edes olisi toteutettavissa. Hyvintointi- ja valtiosääntöoikeuden dosentin mukaan päätös on lainvastainen.

AOP / Esko Jämsä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi viime viikolla määräyksiä uusista kokoontumisrajoituksista. Sisätiloissa saa järjestää enintään 25 henkilön tapahtua, ulkona 50 henkilön. Kapasiteettia voi lisätä lohkomalla katsomon niin, että jokaisella 25 henkilön katsomonosalla on omat järjestyksenvalvojat, saniteettitilat, anniskelu ja lohkojen välissä suojavyöhyke.

Lohkomispäätös herätti kritiikkiä välittömästi. Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula kertoi, että rajoituksesta valitetaan hallinto-oikeuteen. Hänen näkemyksensä mukaan päätös ei perustu tartuntalakiin.

Nyt vastarintaan, ja vielä kouriintuntuvampaan sellaiseen, ryhtyy Suomen kansallisooppera. Kansallisoopperan johtaja Gita Kadambi kertoi HBL:n haastattelussa, ettei ooppera aio noudattaa lohkomääräyksiä, koska ei tiedä, miten niitä olisi mahdollista noudattaa.

”Pitäisikö meidän hankkia käytävälle bajamajoja?”, Kadambi kysyi haastattelussa.

Kansallisoopperan kausi alkaa perjantaina. Näytöksessä pidetään kiinni turvaväleistä ja yleisöltä edellytetään kasvomaskin käyttöä. 1300 henkilön saliin otetaan 300 ihmistä.

Iltalehti haastatteli hyvintointi- ja valtiosääntöoikeuden dosentin Pauli Rautiaisen, joka pitää aluehallintoviraston lohkopäätöstä lainvastaisena.