Henkilökohtaisuus ahdisti – entinen tubettaja on nyt laulaja ja… alien

Haastattelussa esikois-ep:nsä julkaissut Pins.ku, joka tyhjensi Youtube-kanavansa ja laulaa synkistä aiheista.

16.10.2019

”En kommentoi, koska se ei ole relevanttia tässä kohtaa”, Pins.ku sanoo kysyessäni hänen tubetushistoriastaan.

Pins.ku aloitti tubettamisen 14-vuotiaana. Hän oli yksi Suomen suosituimmista tubettajista 16-vuotiaana. Hän lopetti ollessaan 18 ja tyhjensi Youtube-kanavansa sisällön aloitettuaan uransa musiikin parissa. Syy videoiden poistoon on ihan ymmärrettävä: hän sanoo kokevansa 16-vuotiaan itsensä ihan eri henkilöksi kuin nyt 22-vuotiaan.

Menneisyys tubetuksen parissa on kuitenkin relevanttia sen kannalta, että harvalla esikoissingleä julkaisevalla popparilla on esimerkiksi yli sata tuhatta seuraajaa Instagramissa. Minkälaisen vastuun tällainen seuraajamäärä tuo?

”Mielestäni saan itse valita, otanko vastuun vai en. En koe, että olisi tarvetta sensuroida itseäni tai miettiä, järkytänkö julkaisullani jotain. Mutta en esimerkiksi käsittele photoshopilla kehoani tai kasvojani Instagram-kuvissa. En halua vääristää itseäni sinne, koska sillä voi olla järkyttäviä seurauksia varsinkin nuoremmissa ihmisissä.”

Pins.ku sanoo ymmärtävänsä somen voiman. Hän ei halua tuputtaa aatteitaan, kuten kasvisruokavaliota, vaan jakaa informaatiota ja tietoa yhteiskunnallisista epäkohdista, jollainen on esimerkiksi translaki Suomessa.

”Sillä on väliä mitä siellä sanoo. Jos postaisin pelkkiä kivoja asukuvia ja elämän ihanuuden hehkutusta, voisin samantien poistaa Instagramini.”

Pins.kun musiikki ei myöskään ole pelkkää elämän ihanuuden hehkutusta. Synkkä tunnelma ja tummat bassot leimaavat hänen esikois-ep:nsä Alienin kappaleita. Billie Eilishin, johon Pins.kuakin on verrattu, sadgirl-estetiikka on yksi vallitsevia trendejä popmusiikissa. Billie Eilishiä hän pitää lahjakkaana nuorena artistina mutta ei myönnä ottaneensa vaikutteita ainakaan suoraan.

”Se on avoimuutta, että enää ei tarvitse esittää kaiken olevan tosi jees. Ei hävetä sanoa, että ei mene hyvin. On fakta, että elämme tosi surullisessa tilanteessa. Ihmiskunta on tuhonnut maapallon ja somen kautta nähdään kaikki kamaluudet mitä maailmalla tapahtuu. Totta kai se masentaa. Minä olen ollut masentunut niin kauan kun olen ymmärtänyt omia ajatuksiani.”

Pins.ku kertoo, että musiikin teko on hänelle terapiamuoto. Alien-ep:n kappaleet ovat ensisijaisesti hänelle itselleen mutta myös niille, jotka ovat käyneet läpi samankaltaisia ajatuksia kuin hän. Vaikka teemat mielenterveyden järkkymisestä kuolemaan ovat painavia, kyse on lohdun antamisesta ja ehkäpä myös vertaistuesta.

”Jos joku sanoo minulle vaikealla hetkellä, että tiedän mitä tarkoitat, niin tulee olo etten ole ihan sekaisin. Tämä on lohtulevy ihmisille, jotka kokevat olevansa yksin näiden asioiden kanssa.”

Nimikkobiisi Alien kertoo dissosiaatiohäiriöstä, josta Pins.ku kertoo kärsivänsä. Kappaleella lauletaan muun muassa käsien kohmettumisesta, hukkumisen tunteesta, jalkojen pettämisestä ja tahdonvastaisesta toiminnasta. Hän kuvailee kappaletta Wikipedia-artikkeliksi siitä, miltä tuntuu olla dissosiaatiotilassa.

”Se on minulle arkea. Sitä on ollut vaikea selittää muille. Sen vuoksi halusin tehdä biisin siitä, miltä minusta – ja kehostani – tuntuu kun en koe olevani läsnä.”

Alien on myös hänen alter egonsa kutsumanimi. Pins.ku laittaa alter egonsa päälle aina esiintyessään julkisesti tai antaessaan haastatteluita. Hän kiistää sen olevan rooli ja kuvailee alter egoaan historiattomaksi versioksi itsestään.

”Se on rohkea ja uskaltaa tehdä asioita, joita minä en pystyisi. Saisin itse paniikkikohtauksen lavalla, mutta alter egoni voisi mennä sinne vaikka alasti. Olen tosi empaattinen ja muiden mielipiteet minusta vaikuttavat minuun todella paljon, mutta alter egolleni se ei ole mikään iso juttu.”

Pins.ku kertoo saavansa alter egonsa päälle aina tarvittaessa. Hän sanoo olevansa ekstrovertti, jota ei ahdista sosiaaliset tilanteet, mutta tarvitsevansa aikaa valmistautua kohtaamisiin. Pukeutuminen on yksi keinoista.

”Kun vedän tällaisen asun päälle, niin tunnen muutoksen itsessäni”, hän sanoo neonvihreässä, tribaalein koristellussa haalarissa Buffalon ysäriklassikot jalassaan. Toista alter egonsa kutsumiskeinoa hän kertoo häpeilevänsä:

”Tämä on ehkä vähän nolo juttu, enkä ole kertonut sitä vielä missään. Mutta kuuntelen jonkun oman biisini. Tänne matkalla kuuntelin ep:n Intro-biisin ja olin, että jes!”

Alter egon käsitteen hän kertoo ainakin jossain määrin omaksuneensa suurimmalta esikuvaltaan, popmaailman kameleontilta David Bowielta. Teinivuosien pelastus Pins.kulle oli Lady Gaga, jonka johdosta hän uskalsi olla juuri niin ”omituinen” kuin halusi. Sitä ennen koko kouluiän kuullut kommentit erilaisuudesta tuntuivat inhottavilta.

”En koskaan kokenut olevani erilainen, eihän sitä tietenkään omassa universumissa näe. En koskaan kuulunut mihinkään porukoihin ja tein aina jotain ’väärin’ ja sitä kummasteltiin. Lapsena ajattelin, että en koskaan tule olemaan osa mitään yhteisöä.”

Lukion jälkeen Pins.kun ympärille on kuitenkin muodostunut tiivis ystäväporukka, johon kuuluu paljon taiteilijoita. Yksi heistä on Iivari Nenonen, Luukas Oja -yhtyeen kitaristi ja Pins.kun paras ystävä, naapuri ja työpari. Nenonen oli myös se taho, joka patisti Pins.kua lähestymään musiikillaan levy-yhtiötä.

Pins.ku ei halua tuoda perhettään julkisuuteen, mutta kertoo suvussaan olevan paljon musiikillisesti lahjakkaita tyyppejä. Hän on itse soittanut klassista pianoa nuorempana nelisen vuotta. Ja laulanut aina – mutta yksin ja salaa lapsuudenkodin kellarissa. Kun Pins.ku julkaisi ensimmäinen biisinsä, sukulaisilta tuli hämmentyneitä viestejä: mikäs homma.

Ensimmäinen singlejulkaisu oli Makuuhuoneessa. Myös ep:ltä uutena versiona löytyvä kappale kertoo Tinder-kulttuurista ulkopuolisen silmin.

”Useiden ihmisten deittailussa ja yönsä viettämisessä missä sattuu ei ole mitään pahaa. Se ei vain sovi minulle yhtään. Minä olen toivoton romantikko, joka odottaa prinssi Uljaan kyydissä auringonlaskuun ratsastamista. Olen surullinen, että ympäröivä maailma on unohtanut sen.”

Pins.ku tosin jatkaa, ettei lopulta usko edes prinssiuljaisiin. Hänen on vain vaikea käsittää, että joku kertoo, ettei ”etsi mitään vakavaa”.

”Meillä on niin vähän aikaa tällä maapallolla, että minä ainakin haluan etsiä nimenomaan jotain vakavaa!”

Vakava on myös seuraava aihe: riippuvuudet. GT-kappale synkkä kertomus päihdeongelmasta, mutta se toimii metaforana ihmisten muillekin addiktioille.

”Olen riippuvainen monista asioista, ihan omista tunteista tai muiden tunteista lähtien. Halusin siinä kappaleessa käsitellä huonoja puoliani ja myöntää omat virheeni.”

Tubetuksen relevanttius nousee GT-biisin yhteydessä uudestaan puheeksi. Pins.ku on käsikirjoittanut ja ohjannut kappaleen musiikkivideon. Tubetus lienee antanut työkaluja ja näkökulmaa videomateriaalin tekoon?

”En ollut ajatellut asiaa. Totta kai, kun tietää editoinnista ja kameroista jotain. Liikkuva kuva on kiinnostanut minua aina, ja nyt tuntuu, että luon sellaista materiaalia, jota haluankin. Tubetuksessa ahdisti sen henkilökohtaisuus. Ohjaajan saappaisiin astuminen oli kuitenkin kuumottavinta ikinä! Se olikin aika luontevaa ja jatkossa aion käsikirjoittaa ja ohjata enemmänkin.”

Miksi kaikista maailman drinkeistä GT?

”En pidä mistään alkoholista, paitsi ginistä. Olen viimeiset kaksi vuotta tilannut baarissa ainoastaan gin & tonicia. Tai sitten gini jäillä.”

Mikä gini?

”Halvin.”

Pins.kun Alien-ep:n julkaisua juhlitaan Helsingin Kuudes linja -klubilla perjantaina 18. lokakuuta. Lisätietoja Facebookista.

Lisää luettavaa