Herkkisräppäri, älykköräppäri, Islannin Cheek ja 16 mimmiä – ota haltuun nämä islantilaiset rap-nimet

Islanti on muutakin kuin Björk ja Sigur Rós.

22.11.2017

Jos islantilainen musiikki herättää mielikuvia pelkästä Björkistä ja Sigur Rósista, kannattaa ottaa haltuun yksi uusi fakta: räppi on Islannin uusi musta. 2010-luvulla Islannin rap-skene on harvinaisen elinvoimainen ja aktiivinen. Tämä tuli selväksi viimeistään tämän vuoden Iceland Airwaves -festareille, jossa räppärit vetivät parhaat keikat ja järjestivät parhaat bileet. Erityisen ihmeellisen Islannin räppibuumista tekee se, että koko maassa on saman verran asukkaita kuin Tampereella ja sen ympäristössä yhteensä. Yritäpä laskea tuntemasi tamperelaiset räppärit yhteen ja muodostaa niistä vaikkapa 16 naisen rap-kollektiivi. Eikö onnistu?

Jos islantilainen rap-kulttuuri kiinnostaa, tsekkaa vaikkapa nämä kuusi tuttavuutta:

Sturla Atlas
Englanniksi räppäävä Sturla Atlas sekoittaa poppia, r’n’b:tä ja räppiä. Artisti esiintyy usein 101 Boys -kollektiivinsa kanssa, jonka nimi viittaa Reykjavikin ydinkeskustan postinumeroon. Kollektiivi tekee muutakin kuin musiikkia, muun muassa kustantaa omaa lehteä. Sturla Atlasin jäykähkö ja ujonpuoleinen normcore-habitus tekee menosta astetta kiinnostavampaa. Esimerkkinä tämä I Know -video, jossa urbaani Islanti yhdistyy karunkauniiseen luontoon ja varsin mainstreamiin musaan:

Tai korvamadoksi pesiytyvä San Francisco, jonka video voisi hyvin olla kuvattu Kouvolassa tai Jakomäessä:

Reykjavíkurdætur
Kuudentoista, toistan KUUDENTOISTA islantilaismimmin muodostama räppikollektiivi Reykjavíkurdætur eli Reykjavikin tyttäret on tunnettu asenteestaan, joka huutaa feminismiä, itsevarmuutta ja yhteisöllisyyden voimaa. Biisit käsittelevät bodyshamingia, raiskauskulttuuria, sekä äitiyden ja anaaliseksin iloja. Halleluja! Jos mahdollista, bändi kannattaa kokea livenä, sillä ihan joka päivä tällaista ei näe eikä koe. Huh. Hyvää osviittaa meiningistä (ja Skam-henkisistä islantilaisista kotibileistä) antaa bändin video Kalla mig hvað? (joka kysyy vapaasti suomennettuna että Mikskä sä oikein kutsut mua?)

Úlfur Úlfur
Úlfur Úlfur ei ole enää ainoastaan Islannin ug-räppipiirien juttu, vaan laajemman yleisön tuntema räppiduo maan pohjoisosasta. Yleistunnelma on synkkä kuin marraskuinen Reykjavik. Duon nimi kääntyy suomeksi Susi susi. Tsekkaa esim. tämä upea Brennum Allt (suomeksi Poltetaan kaikki) -biisin musavideo:

GKR
Islannin Yung Lean on vuonna 1994 syntynyt GKR, jonka räpeissä on unenomaisuutta ja iloa. Läpimurtonsa GKR teki biisillä Morgunmater eli Aamupala:

Gísli Pálmi
Astetta machompaa ja cheekimpää islantilaisen räpin laitaa edustaa Gísli Pálmi Sigurðsson. Sanotaan, että Gísli Pálmin vuonna 2011 julkaistu video Set Mig I Gang aloitti käynnissä olevan islantilaisen räpin uuden aallon. Vuonna 2015 debyyttialbuminsa julkaissut artisti räppää rahasta ja bailaamisesta ja on tunnettu arroganssistaan. Vuonna 1991 syntynyt artisti esiintyy yhdessä Glacier Mafiaksi kutsutun kollektiivin kanssa. Kollektiivissa vaikuttaa muun muassa graafikoita, räppäreitä, tuottajia ja tatuoijia.

Aron Can
17-vuotias islantilais-turkkilainen Aron Can edustaa islantilaisen räpin herkempää laitaa. Artisti aloitti räppäämisen 10-vuotiaana. Lyriikoista ei tietenkään islantia osaamattomille aukea mikään, mutta tiedoksi saatettakoon että Aron Can räppää esimerkiksi muroista. Tsekkaa vaikka tämä ultratyylikäs Fullis Vasar:

Lisää luettavaa