Ilon ei usko oikeaan tapaan tehdä asioita – laulaja on julkaissut vasta kaksi kappaletta, mutta ehtinyt jo herättämään huomiota pop-maailman huipulla

Ilon tekee englanninkielistä poppia.

16.11.2020

Esittelyssä Ilon, joka on julkaissut uransa aikana kaksi kappaletta Warnerin kautta, mutta tätä ennen lukuisia lauluvideoita Youtubessa. Juttuun on upotettu Selfish Love ja Catch-22 -singlet, sekä kaksi yksittäistä Youtube-videota artistin omalta kanavalta.

Kirkkonummelainen 21-vuotias muusikko, sanoittaa ja säveltää biisinsä pääosin itse, apunaan tuottaja Ilkka Wirtanen.

Laulaja on paneutunut oman uran rakentamiseen vahvasti jo kahden vuoden ajan kirjoittamalla biisejä myös muille artisteille. Nyt Ilonin omia kappaleita on ilmestymässä hyvää tahtia. Rumba oli potentiaaliseen artistiin yhteydessä.

Millainen on Ilon?
”Olen viettänyt koko mun lapsuuden maaseudulla. Se on tehnyt musta luonnonläheisen ja uteliaan tyypin. Luominen tuo mulle tosi paljon iloa ja uskon myös ikioman polun luomiseen. En usko, että on oikeaa tapaa elää omaa elämää.”

”Rakastan kaikkea taiteeseen liittyvää, asioiden pohtimista ja hyviä kysymyksiä. Arvostan uteliaisuutta. Tärkeää on olla rehellinen ja läsnä itselle rakkaiden ihmisten kanssa. Teen musiikkia ja työstän omaa artistiprojektia omalla nimellä.”

Minkälainen on historiasi musiikin parissa ja mitä kautta olet päätynyt levyttäväksi artistiksi?
”Musiikki ja taide on aina ollut läsnä, koska mun isä soittaa pianoa ja selloa, ja on koulutukseltaan arkkitehti. Äiti on myös taiteellinen ja he ovat kannustaneet siihen, että soittaa jotain instrumenttia. Olen soittanut pienestä asti pianoa, mutta se oli teoreettista, niin oli vaikea keskittyä.”

”Tosin olen laulanut myös, siihen kiinnostus lähti Youtuben kautta. Olin tosi ujo lapsena ja laulaminen oli mulle kanava, mitä kautta pystyi esiintymään ja ilmaisemaan itseään musiikin avulla – piti ottaa askel eteenpäin ja seisoa lavalla. Kynnys oli aika korkealla.”

”Ensimmäistä kertaa esiinnyin 12-vuotiaana äitin synttärijuhlissa. Myöhemmin mulla on ollut ihmisiä ympärillä, jotka ovat kannustaneet – kuten lukion musaopettaja. Se johti kierteeseen, jossa päädyin esiintymään ja päätin sanoa kaikille mahdollisuuksille kyllä. Ihan ekat kokonaiset biisit kirjoitin 13-14 -vuotiaana ja olen ladannut Youtubeen 10-vuotiaasta asti videoita, joissa laulan omia ja muiden biisejä. Sieltä mun nykyinen a&r Fredi Lundén bongasi mut. Tuli aika yllätyksenä. Nyt olen tehnyt kaksi vuotta studiossa musiikkia, nauhoitellen omia biisejä ja kirjoittaen myös muille.”

Tulevaisuuden suunnitelma?
”Mä aina yritän parhaani ja uskon siihen, että kunhan tekee jotain niin kauan kuin siitä nauttii, ja uskoo omiin taitoihin, niin voi päästä yhtä pitkälle kuin siivet kantaa. Musabisnes on niin epämääräinen, ettei ole oikeaa tapaa tehdä asioita. Teen musiikkia niin kauan kuin oikeasti nautin siitä. Tsekkaan koko ajan itseni kanssa, että teen oikeista syistä.”

”Suunnitelmani on julkaista musiikkia ja keskittyä siihen, että koko ajan kehittyy ja oppii muilta. Varsinkin Suomessa, kun yrittää ponnahtaa maailmalle, niin pitää uskoa siihen, että pystyy, ja tekee mahdollisimman monen ihmisen kanssa musiikkia sekä sanoo ’joo’ haastavimmillekin mahdollisuuksille. Pystyy, jos vaan haluaa.”

”Kaikkia asioita ei voi kontrolloida, mutta niitä joita voi, niihin kannattaa panostaa. Jos mä pystyn, niin kyllä mä maailman valloitan. Sitähän ei ikinä tiedä, nautin nyt tästäkin vaiheesta prosessia. Se, että saan olla studiossa ja tehdä, on mulle ihan tärkeintä.”

Maailmanvalloitus?
”Meillä on aina kotona kuunneltu englanninkielistä musaa, mun isän musiikkimaku on vaikuttanut paljon omaani. Suomen kieli ei ole tuntunut vaihtoehdolta, koska käytän pääosin itse puhuessani ruotsinkieltä. Omat idolit ovat englanninkielisiä ja kansainvälisessä suvussa puhutaan paljon englantia.”

”En ole ajatellut, että haluan päästä maailmalle ja siksi englanti, vaan olen aina kirjoittanut ja laulanut englanniksi, ja huomannut niiden kulkeneen käsikädessä. Ruotsinkielisiä esikuvia ei hirveästi ole – sellaisia suomenruotsalaisia artisteja, jotka olisivat tehneet isoa uraa. Kuuntelen paljon ruotsalaista musiikkia, mutta suomenruotsalainen musiikki on vähän etäinen ajatus.”

Olet tehnyt yhteistyötä Finneas O’Connellin kanssa, mitä voit kertoa tästä?
”A&R:lläni oli yhteys O’Connelin tiimiin ja hän oli esitellyt mun juttuja ja kysellyt mahdollisuutta yhteistyöhön. Tuli peukku ylös ja sain biisin Finneas O’Connellilta ja nauhoitin sen. Hirveästi en voi siitä kertoa, mutta tosi kaunis biisi. Tosi mahtavaa, olen ollut viisi vuotta hänen suuri fani, kun se on kirjoittanut omia ja Billie Eilishin biisejä.”

Sanoitukset?
”Uskon, että kaikki biisit mitä tulen julkaisemaan, pohjautuvat tapahtumiin elämässäni. Jos biisissä ei ole totuutta, niin se ei merkitse minulle mitään. Inspiroidun tosi paljon pienestäkin tunteesta, poimin sen ja teen siitä isomman teoksen. Tykkään pohtia ja tutkia itseäni. Nämä kaksi julkaistua biisiä ovat kertoneet paljon mun suhteista.”

”Olen itse tosi haavoittuvainen ja huomaan kirjoittavani enemmän rankoista aiheista. Tunnen kaikki asiat vahvasti, myös iloiset. Välillä on vaikea puhua niistä, mutta laulaminen on helpompaa. Musiikki on parempaa, kun on vähän rankkaa.”

Musiikkivideo?
”Olen tosi pitkään tehnyt omia videoita ja visuaalinen tarinankerronta on kiinnostanut. On tullut se fiilis, että ehkä mä oon ihan hyvä tässä. Saanut vähän enemmän itseluottamusta siihen, että osaan, ja haluan olla tulevaisuudessa enemmän itse tekemässä.”

”Tätä Catch-22 -videota ei ollut hirveästi aikaa tai isoa budjettia tehdä, mutta oli tällainen idea – ’tulee varmaan ihan hyvä’. Kuvasin omassa asunnossa random-klippejä ja ne toimi tähän videoon hyvin. Leikkasin pitkään ja yritin saada toimivan kokonaisuuden, olen tosi tyytyväinen siihen.”

”Olen haaveillut, että saan tehdä tulevaisuudessa dokumenttielokuvia. Se on ollut juttu, missä haluaisin kehittyä tosi paljon. Olen tosi innoissani tulevaisuudesta, kun saa julkaista lisää biisejä, että mitä niihin keksii – millaisia kansikuvia esimerkiksi.”

Tulevaisuus?
”Haluan oppia itse tuottamaan. Mulla on visioita, mutta en saa mitään hirveen järkevän kuuloista vielä aikaan. Haluan päästä ulkomaille esiintymään ja olisi kiva, että kuulijoiden määrä kasvaa. Haluan tehdä monien eri tekijöiden kanssa musaa ja kokeilla oman luovuuden ääripäitä ja rajoja. Mä oon tosi innokas näkemään, mitä siitä voi syntyä kun on vaan rohkea ja luottaa siihen, että omat jalat kantaa.”

Lisää luettavaa