Jodarok teki rakkauslaulun, joka käsittelee ensihuuman ja eron välistä aikaa

Vaikeahan tässä on olla herkistymättä.

26.11.2022

Jodarokilta on ilmestynyt uusi kappale. Sanoit tää on vakavaa julkaistiin torstaina 24. marraskuuta, ja siinä vierailee laulaja-näyttelijä Minja Koski, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä M. Myöskin tuottaja Lahti-Samppa on ollut mukana tekemässä kappaletta. Dödstil toimii julkaisijana, ja Visa Mäkinen miksaajana ja masteroijana. Single on irrotettu Jodarokin tulevalta sooloalbumilta.

Nyt kun oivan ja omalaatuisen kappaleen faktat ovat suorassa ja tekijätiedot on paikannettu oikeisiin osoitteisiin, voidaan katsoa mitä Jodarok itse sanoo biisistä:

”Halusin tehdä love-biisin, joka ei kerro ensihuumasta tai erosta, vaan siitä osasta niiden välissä. Se on tavallaan se homman pointti mitä etsitään, mutta tuntuu, että siitä lauletaan paljon vähemmän. Tämä pohjaa omakohtaiseen fiilikseen tilanteessa, kun tajuaa että nyt ollaankin tosissaan, tavarat on siirtymässä samaan osoitteeseen ja haluaa karistaa kyydistä vanhat jutut ja sen hakemisen ja keskittyä olennaiseen. Ei siis sillä tavalla, että kyttää toisen menneisyyttä, vaan niin että putsaa oman pään.”

Kappale ei tosiaan ole mikään maailman räiskyvin intohimobiisi, eikä siinä kuvata sellaista huumaavaa ensisilmäyksellä esiin räjähtävää rakkautta, joka tuntuisi pop-kulttuurissa olevan se ihannoiduin ja idealisoiduin väylä ryhtyä romanttiseen ihmissuhteeseen. Sanoit tää on vakavaa tarjoaa paljon realistisemman ja kotikutoisen kotoisalla tavalla samaistuttavan näkemyksen parisuhteesta, jonka arvo ollaan kasvettu ymmärtämään ajan kanssa, ja joka pohjautuu ennemmin vilpittömälle ystävyydelle kuin hormonihuuruiselle kiihkolle.

Bassorumpuun ja kitaraan pohjautuva, melodialtaan apean rajoilla intiimisti keinahteleva kappale nostaa myös esiin menneisyyden kohtaamiset, joista ollaan nykysuhteen vakavoituessa valmiita pikkuhiljaa luopumaan lopullisesti. Jotenkin kunnioittavasti ja itsestään selvästi se kuitenkin tapahtuu, ilman mitään sekavaa draamaa tai turhanpäiväistä hässäkkää. Samaa voi sanoa biisin esittelemästä suhtautumisesta sen tyyppiseen rakkauteen, jota kappaleessa kuvataan: se on rauhallista, lempeää ja pysyvän oloista.

Kukapa ei haluaisi tuntea olevansa rakkaussuhteessa nimenomaan rauhassa? Mutta tuleeko se annettuna? Ei. Joten jos sellaista uskoo löytäneensä, kannattanee Jodarokin sanojen mukaisesti yrittää tajuta, että eteen on sattunut ”kiipperi”.

Kuuntele kappale alta.

Lisää luettavaa