Joskus Hassan Maikal verkostoituu Obaman seurassa Berliinissä, joskus esiintyy yksinään Kontulassa – haastattelussa debyyttialbumiaan valmisteleva muusikko

Maikal julkaisi juuri uuden singlen.

30.05.2020

Rumba aloitti juttusarjan, jossa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Aaro630, sen löydät täältä.

Tällä kertaa on vuorossa Hassan Maikal. Hiljattain Myöhäst-singlen julkaissut artisti ammentaa räpistä ja r&b:stä. Maikal on julkaissut urallaan myös Erilainen-ep:n.

Tämän lisäksi Maikal on ollut läpi uransa yhteiskunnallinen vaikuttaja. Tämä noteerattiin korkealla tasolla, kun hänet kutsuttiin Yhdysvaltain 44. presidentin Barack Obaman isännöimään verkostoitumistilaisuuteen Berliiniin.

Rumba haastatteli debyyttialbumiaan valmistelevaa muusikkoa.

Mikä soi napeissa just nyt?

Tällä hetkellä mulla soi loopilla Naon ja 6lackin If you ever ja F:n uusi levy Mä oon vapaa

Isot shoutoutit F:lle ja tuottaja Juho ”Kitarajuho” Suutariselle. He tekevät Suomessa jotain ainutlaatuista. On tärkeää, että artistit uskaltavat sukeltaa omiin tunteisiinsa, olla haavoittuvaisia ja tehdä musiikkia myös itselleen kuin muillekkin.”

Mist sä tuut?

Hassan Maikal, artisti, muusikko ja ihminen. Synnyin Tampereella, mutta olen asunut melkein koko elämäni Itä-Helsingin Kontulassa. Kiinnostukseni musiikkiin alkoi nuorena, kun lauloimme lyriikkavideoiden mukana mun pikkusiskon kanssa.”

”Aloin kiinnostua rumpujen soittamisesta kolmannella luokalla, kun luokanopettajani kannusti siihen musatunnilla. Yläasteella ryhdyin tuottamaan ja miksaamaan demoja mun pienessä huoneessa, jonka yritin äänieristää vaahtomuovilla. Siitä huoneesta tuli mun ensimmäinen studio.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Muistan kun katsoin Chris Brownin With You -musiikkivideota MTV:ltä ja tiesin, että tulevaisuudessa tulen tekemään musiikkia. Mulla on ollut aina paljon sanottavaa, asioita joihin halusin vaikuttaa, mutta en osannut ilmaista niitä. Olin ujompi, jolloin kirjoittamisesta ja laulamisesta tuli tapa ilmaista tunteitani.”

Päädyin vuosia sitten vahingossa tilanteeseen, mistä mun ura alkoi. Olen aina rakastanut ilmaista itseäni musiikin kautta, mutta ajatus räppäämisestä ihmisten edessä pelotti. Mun ystävä kannusti kerran minua esiintymään hänen kanssaan yhdessä tapahtumassa, joka pidettiin Kontulassa, mutta ei itse päässytkään tulemaan viime hetkellä.”

”Jäin yksin lavalle ja yleisö odotti siinä silmieni edessä. Muistan kuinka tuntui siltä, etten saa henkeä. Mulla oli tilanne jossa piti valita, lähdenkö juoksemaan lavalta vai haastaisinko itseni, ja olisin valmis jopa epäonnistumaan kaikkien näiden ihmisten edessä. Onneksi tartuin tilaisuuteen. Siitä lähti uskoni omaan artistiuteen.”

Yhteiskunnallinen sanoma?

Minusta tuntuu, että kaikki mitä me tehdään artisteina vaikuttaa erilaisilla tavoilla tähän maailmaan, yhteisöihin joihin kuulumme ja jopa yksittäisiin ihmisiin. Mulle on tosi tärkeää että kaikella mitä teen on jokin merkitys. Haluan että asiat, joissa olen mukana vastaavat arvomaailmaani. Toivon, että yhteiskunnalliset viestini välittyvät taiteeni kautta.”

Olen ollut monessa hienossa projektissa mukana ja jokaisessa niistä on ollut omat kohokohtansa. On kyseessä sitten Obama Foundation taikka Helsingin kaupungin nuorisovaltuusto, pyrin avaamaan suuni asioista, joita näen ja koen omassa elämässäni.”

”Toki, kun sain kutsun Obama Foundationin tilaisuuteen ajattelin, että kuinka älytöntä on, että nuori kontulalainen räppäri kutsutaan entisen Yhdysvaltojen presidentin toimesta Berliiniin. Berliinissä ollessa tajusin kuinka monella tasolla asioihin voi vaikuttaa. Kokemus antoi perspektiiviä siihen, kuinka paljon voi saavuttaa olemalla oma itsensä rohkeasti.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Mulla ei ole ketään yksittäistä esikuvaa musiikissa, mutta jos valitsisin yhden se olisi Kendrick Lamar. Hänen kykynsä vaikuttaa musiikillaan yhteisöihin jotka häntä ympäröivät, inspiroi minua.”

Supervoimasi?

”Mä tykkään antaa ihmisten päättää itse mikä heidän mielestä erottaa mut muista. Koetan olla vertaamatta itseäni muihin.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Rehelliset tekstit, musiikillinen monipuolisuus ja aito välittäminen ihmisistä, joiden kanssa teen töitä ovat mulle keskiössä, niin mun artistiudessa kuin myös joka päiväisessä elämässänikin.”

Lisää luettavaa